Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:51 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A inceput sezonul pentru imbaiere

ro

01 Jun, 2011 17:25 1164 Marime text

Conform legislatiei romanesti, sezonul de imbaiere debuteaza la data de 1 iunie si se finalizeaza la 15 septembrie. In funcţie de condiţiile locale, sezonul de imbaiere poate fi stabilit pentru o alta perioada de către administraţia publica locală sau de administratia centrala.

Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa amenajeze incepand cu aceasta data posturile de salvamar si corturile de prim ajutor.

Persoanele care se deplaseaza pe plajele litorale în scopuri de agrement au următoarele obligaţii:

 sa respecte semnalizarile de pe portiunile de plaja unde este interzisă intrarea în apa;

 sa nu depăşească în inot limita marcata de geamanduri;

 sa nu între în inot în zonele periculoase marcate şi inconjurate cu balize;

 sa păstreze curăţenia la locul de şedere de pe plaja, precum şi pe cea a apei;

 sa nu între în apa atunci când este interzisă imbaierea;

 sa anunţe postul de prim ajutor în caz de accident sau în cazul pericolului de inec al unei persoane.

În cazul grupurilor organizate de copii, care utilizează plajele pentru adulti, responsabilii acelor grupuri împreună cu şefii posturilor de salvare stabilesc locurile adecvate de imbaiere şi măsurile de protecţie corespunzătoare.

Acţiunea de salvare a vieţii umane pe apa, precum şi toate ajutoarele date de către personalul posturilor de salvare şi de prim ajutor medical sunt gratuite, personalul respectiv neavând dreptul sa pretindă sau sa primeasca sume de bani pentru serviciile prestate.

Conform legislaţiei în vigoare, HG nr. 546/mai 2008 care transpune Directiva Europeană 76/160/EEC privind calitatea apelor de îmbăiere, în prezent, Administraţia Naţională „Apele Române" are atribuţii, pe de o parte, de a prognoza şi de a gestiona poluările pe termen scurt, situate în proximitatea zonelor de îmbăiere şi dacă acestea pot influenţa direct calitatea apei în zona natural amenajată pentru îmbăiere şi, pe de altă parte, de a informa publicul, cu privire la datele furnizate de autorităţile de sănătate publică, în ceea ce priveşte zonele de îmbăiere şi calitatea acestora şi, după caz, interdicţia temporară a îmbăierii. Informarea publică se face inclusiv prin colaborare interinstituţională între toate autorităţile responsabile.

Conform rapoartelor Comisiei Europene din anii precedenti, este apreciat suportul nemijlocit oferit de Administraţia Naţională „Apele Române", fiind nominalizate campaniile „Să păstrăm apele curate", „Respectă plaja" si „Litoral Curat" derulate de Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral.

Responsabil comunicare

Catalin Anton

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii