ABADL realizeaza lucrari de combatere a eroziunii costiere
ABADL realizeaza lucrari de combatere a eroziunii costiereAdministratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral a demarat deja lucrari de reabilitare pe falezele din Olimp, Costinesti, Tuzla si Eforie Sud. Aceste lucrari sunt preconizate sa se finalizeze pana in anul 2012 si au rolul de a reface falezele erodate. Lucrarile au fost atribuite prin licitatie in anul 2008 si sunt finantate de la bugetul de stat. Constructorii au obligatia de a realize lucrarile conform termenelor propuse. In aceasta perioada, din cauza precipitatiilor si a infiltratiilor care se produc din cauza topirii zapezii, pot exista surpari pe zonele pe care lucrarile nu au fost finalizate.
De asemenea, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral a promovat proiectul "Asistenţă tehnică pentru pregătirea de proiecte AXA PRIORITARĂ 5 -Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc.Domeniul major de interventie 2 - Reducerea eroziunii costiere", finantat de Uniunea Europeana prin POS Mediu. Acest proiect va avea o durata de 8.5 luni si se va derula in perioada ianuarie - septembrie 2011. Prin acest proiect ABADL atrage fonduri de 100 milioane de euro pana in anul 2014 pentru lucrari de refacere a plajelor litorale.
Proiectul a fost atribuit firmei SC HALCROW Romania SRL in urma procedurii de licitatie deschisa, al carei anunt de participare a fost publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, la valoarea de 5.179.587 Euro cu TVA.
Pe baza cercetărilor efectuate de Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral, privind evoluţia zonei costiere, s-a ajuns la concluzia ca eroziunea costieră atinge in unele zone rata de cca. 2 m/an.
Sectoarele cele mai afectate de fenomene de eroziune situate in sudul litoralului: Mamaia Nord, Mamaia Sud, Tomis, Eforie Centru, Eforie Sud, Tuzla, Olimp-Venus, Saturn-Mangalia, 2 Mai - Vama Veche. Eroziunea cea mai accentuată se manifestă in staţiunea Mamaia, unde se estimează o retragere a liniei ţărmului de cca. 40 m în următorii 20 de ani.
Proiectul urmareste:
- elaborarea Master Planului privind protecţia şi reabilitarea zonei costiere româneşti pe cca 240 km ai litoralului, măsurati de la Nord la Sud, de la bratul Chilia (gârla Musura) şi pâna la Vama Veche (graniţa cu Republica Bulgaria).
- intocmirea documentaţiilor tehnico-economice pentru realizarea lucrarilor de reabilitare a plajelor.
- intocmirea Documentaţilor pentru atribuirea contractelor de achiziţii pentru implementarea proiectelor prioritare de reducere a eroziunii costiere,
- Evaluarea Strategica de Mediu
In prima faza a proiectului, intre anii 2011-2014 va fi alocata o finantare de cca 100.000.000 Euro din fonduri puse la dispozitie de Uniunea Europeana, pentru sectoarele: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord, Eforie Sud 1, Eforie Centru, Eforie Sud 2.
Catalin Anton
Responsabil comunicare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp