Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Asistenţă tehnică pentru pregătirea de proiecte AXA PRIORITARĂ 5 - Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc

ro

09 Sep, 2010 21:26 1249 Marime text
Domeniul major de interventie 2 - Reducerea eroziunii costiere"

Uniunea Europeana finanteaza prin POS Mediu proiectul "Asistenţă tehnică pentru pregătirea de proiecte AXA PRIORITARĂ 5 -Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc.Domeniul major de interventie 2 - Reducerea eroziunii costiere" , proiect care se deruleaza pe o perioada de 21 luni, cu finalizare la 15.02.2012. Beneficiarul contractului este Administratia Nationala Apele Romane, prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea - Litoral. Valoarea totala a proiectului este de 27.339.598 lei cu TVA, în conformitate cu Ordinul nr. 642 din 23.04.2010 al ministrului mediului şi pădurilor, din care: valoarea eligibilă este de 22.974.452 lei (finanţare nerambursabilă din FC şi buget de stat) si valoarea, alta decât cea eligibilă (valoarea TVA aferentă valorii eligibile a Proiectului) este de 4.365.146 lei.

Obiectivul general al proiectului:

- Prin implementarea proiectului, respectiv realizarea de lucrări de protecţie şi reabilitare costieră, se va proteja banda de plajă şi faleză adiacentă liniei ţărmului, in care ecosistemele de uscat şi marine se intâlnesc şi interacţionează. Realizarea proiectului contribuie, de asemenea, la protejarea infrastructurii şi obiectivelor social economice aflate in pericol şi care, in cazul in care nu se intervine imediat, se distrug.

- Protecţia şi imbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţa in zona litoralului românesc al Mării Negre.

- Creşterea siguranţei in zona sudică a Mării Negre, prin protejarea arealelor in vecinătatea cărora există clădiri de locuinţe şi alte utilităţi publice care, in lipsa unor intervenţii urgente, vor fi distruse ca efect al eroziunii costiere.

Obiectivele specifice ale proiectului:

- Protecţia şi reabilitarea zonei costiere româneşti şi a factorilor de mediu, prin lucrări inginereşti de combatere a fenomenului de eroziune costieră; susţinerea tendinţei de revigorare a ecosistemului marin şi de dezvoltare a unor specii pierdute la un moment dat din ecosistem;

- Protejarea biodiversităţii marine şi a zonei litorale;

- Dezvoltarea durabilă a zonei costiere;

- Realizarea unui program de măsuri structurale şi nestructurale pe termen lung (perioada de derulare pana in 2030) pentru reabilitarea zonei costiere.

Principalele activitati:

- Elaborarea master planului privind protecţia şi reabilitarea zonei costiere româneşti (studii de teren, modelare hidraulică, diagnostic al zonei costiere, master plan pentru zona costieră)

-Aplicaţia de finanţare (servicii de proiectare documentaţii tehnico-economice - faza S.F., elaborarea studiilor necesare - topografice, geotehnice, hidrologice, expertiză, etc, documentaţii pentru terenuri, analiza cost-beneficiu, analiza instituţională, strategia de achiziţii, evaluarea impactului asupra mediului, întocmirea documentaţiilor şi obţinerea avizelor şi acordurilor necesare obţinerii autorizaţiei de construire, cererea de finanţare,)

-Documentaţii pentru atribuirea contractelor de achiziţii de servicii/lucrări/furnizare echipamente;

- Training pentru beneficiar;

- Verificarea cheltuielilor (Audit)

- Evaluarea Strategica de Mediu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii