Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functie a membrilor Guvernului Romaniei

ro

24 Dec, 2009 05:44 2088 Marime text

Miercuri, 23 decembrie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului României.

Au depus jurământul de învestitură următorii membri ai Guvernului: domnul Emil Boc în funcţia de prim-ministru; domnul Markó Béla în funcţia de viceprim-ministru; domnul Vasile Blaga în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor; domnul Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu în funcţia de ministru al Finanţelor Publice; domnul Adriean Videanu, în funcţia de ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri; domnul Teodor Baconschi în funcţia de ministru al Afacerilor Externe; domnul Radu Mircea Berceanu în funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii; domnul Borbély Laszló în funcţia de ministru al Mediului şi Pădurilor; doamna Elena Gabriela Udrea în funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului; domnul Gabriel Oprea în funcţia de ministru al Apărării Naţionale; domnul Kelemen Hunor în funcţia de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional; domnul Cătălin Marian Predoiu în funcţia de ministru al Justiţiei; domnul Gabriel Sandu în funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale; domnul Mihai Constantin Şeitan în funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale; domnul Daniel Petru Funeriu în funcţia de ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului; domnul Cseke Attila în funcţia de ministru al Sănătăţii; domnul Mihail Dumitru în funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Vă prezentăm mesajul adresat de preşedintele României cu acest prilej:

„Preafericirea Voastră,

Domnule preşedinte al Curţii Constituţionale,

Domnilor judecători ai Curţii Constituţionale,

Doamnă preşedinte al Camerei Deputaţilor,

Doamnă vicepreşedinte al Senatului României,

Vă mulţumesc că participaţi la această ceremonie şi, în mod egal, le mulţumesc reprezentaţilor Parlamentului şi consilierilor care participă la ceremonie. Domnule Prim-ministru, domnule viceprim-ministru, domnilor miniştri, sunteţi astăzi la un moment zero al guvernării. Este o guvernare care începe în condiţii mai grele decât guvernarea precedentă. Condiţiile sunt mai grele pentru că acum radiografia crizei este făcută şi toţi ştim evoluţiile. În decembrie anul trecut încă speram şi construiam bugete cu creştere economică. Astăzi ştim exact ce ne aşteaptă, ce-i aşteaptă pe români, ce vă aşteaptă pe dumneavoastră, iar speranţa mea este că veţi reuşi ceea ce, zic eu, a reuşit într-o măsură destul de bună şi guvernul anterior, să diminueze efectele crizei. Cred că experienţa guvernării în zece luni de criză economică vă va ajuta să luaţi măsurile corecte pentru diminuarea efectelor crizei. În acelaşi timp vreau să vă spun că îmi pun mari speranţe în acţiunea guvernamentală legată de modernizarea statului român, fie că vorbim de punerea în aplicare a rezultatelor referendumului legate de Parlamentul unicameral şi de reducerea numărului de parlamentari, fie că vorbim de noua lege a educaţiei care mai are nevoie de retuşuri, fie că vorbim de evoluţiile pozitive în sistemul de sănătate, fie că vorbim de a face din agricultură şi turism priorităţi ale actului de guvernare, fie că vorbim de lansarea unor programe care să reducă inechitatea şi disproporţia de şanse între tinerii din mediul rural şi tinerii din mediul urban, fie că vorbim de modernizarea şi mica industrializare a satului - toate acestea sunt elemente care fac parte din proiectul de modernizare a statului român, de modernizare a României. Nu voi ezita să vă pun la dispoziţie cele şapte rapoarte ale comisiilor prezidenţiale care vizează exact aceste domenii ca fiind domenii cu probleme, dar domenii pentru care sunt soluţii. Şi trebuie să vă spun că adesea soluţiile nu sunt legate de mai mulţi bani. Soluţiile sunt legate de voinţa de a le pune în aplicare, cu costurile de rigoare pentru partide.

V-aş ruga să plecăm de la premisa că deasupra partidelor este interesul naţional. Nu plantarea de oameni ai partidelor în structuri şi menţinerea structurilor numai pentru a crea poziţii favorabile oamenilor din partide poate fi o prioritate pentru un guvern care îşi propune reformarea statului. Şi din acest punct de vedere aştept de la dumneavoastră într-un timp relativ scurt şi stabilirea standardelor de cost pentru administraţia centrală şi pentru administraţia locală. Mă aştept, de asemenea, să găsiţi soluţia şi să o legiferaţi, legată de până unde merg schimbările la nivel politic odată cu schimbarea guvernelor. Eu cred că sunt elemente care pot defini voinţa reală a acestui guvern de a face reforma statului. În mod categoric în administraţia publică, fie că este administraţia publică locală sau administraţia publică centrală, trebuie să facem din competenţă o prioritate atunci când vorbim de aşezarea pe posturi a oamenilor. Nu există, ca variantă credibilă, mutarea competenţei din patru în patru ani, de la un partid la altul. Şi aici cred că împreună cu partidele aflate acum în opoziţie, puteţi stabili nişte criterii acceptate de toate partidele şi să le urmaţi, pentru că nu vom putea moderniza statul, oricâte modificări constituţionale am face, dacă nu punem competenţa ca element de bază în funcţia publică. Altfel, vă asigur de tot sprijinul meu, aşa cum am făcut-o cu fiecare guvern. Am dat asigurări că voi sprijini Guvernul atât timp cât acţiunea guvernamentală va fi corectă şi justificată. În acelaşi timp, trebuie să vă spun de astăzi ca să ştim care va fi relaţia Preşedinte-Guvern, eu nu am obligaţii faţă de Guvern, nu am obligaţii faţă de Parlament. Obligaţiile mele sunt faţă de cele 22 de milioane de români şi cele peste 100 de articole ale Constituţiei. Acesta este ghidul meu şi vă asigur că vă voi sprijini atât timp cât acţiunea dumneavoastră va fi în favoarea interesului public.

Nu mizaţi pe faptul că fiind un guvern cu premier şi un număr de miniştri PD-L voi fi mai puţin exigent faţă de acest guvern în exercitarea obligaţiilor mele de a-i reprezenta pe români în raport cu instituţiile statului. Şi un lucru pe care vreau să îl ştiţi de la bun început, nimic din atitudinea mea legată de miniştrii care intră în vizorul Parchetului nu s-au schimbat. La orice solicitare de începere a urmăririi penale legată de un ministru, voi opta pentru alternativa pe care mi-o dă Constituţia, de suspendare din funcţie. Ca atare, vreau să ştiţi că rămân acelaşi în raport cu Guvernul. Am vrut să vi le spun şi pe cele bune şi pe cele rele în acest mic discurs. Dincolo de orice, trebuie să ştiţi că am multă încredere în dumneavoastră. Este un guvern care combină experienţa politică şi foarte mult profesionalism, aşa că puteţi rata, doar dacă nu rămâneţi în programul de guvernare. Legat de programul de guvernare, cred că aveţi obligaţia să explicaţi foarte mult. Oamenii trebuie să înţeleagă foarte bine ce vreţi. Vă asigur că foarte curând, veţi vedea, compara programul de guvernare cu bugetul de stat. Va trebui să explicaţi că acesta este un program pe trei ani şi că multe din obiective sunt programate a fi începute în perioada următoare, şi nu neapărat într-un an în care încă vom resimţi efectele crizei, în 2010. Din punctul meu de vedere vă asigur că voi încerca să fiu un mediator şi în relaţia dumneavoastră cu sindicatele, cu societatea. Ştiu că va fi foarte greu să explicaţi sindicatelor măsurile pe care urmează să le luaţi. Mă voi implica în acest dialog cu societatea ori de câte ori veţi considera că este necesar sau ori de câte ori sindicatele îmi vor solicita implicarea. O voi face şi în relaţia cu alte structuri ale societăţii civile, nu numai cu sindicatele. Plec de la premisa că toţi suntem de bună-credinţă şi că toţi respectăm, până la ultima literă, jurământul pe care astăzi l-aţi depus dumneavoastră, acum două zile l-am depus eu în faţa Parlamentului. Închei dorindu-vă mult succes şi vreau să ştiţi că succesul dumneavoastră este legat şi de capacitatea de a colabora cu opoziţia. Nu fac niciun secret din a vă spune că regret lipsa din acest Cabinet a Partidului Naţional Liberal şi vreau să vă spun că oricând vor lua o altă decizie, eu cel puţin voi fi deschis ca şi PNL să fie parte a guvernării. Vă doresc mult succes şi Dumnezeu să fie cu românii, cu România şi cu Guvernul României. Vă mulţumesc mult!"

Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • redivivus 24 Dec, 2009 07:13 Cu ocazia ceremoniei de la Cotroceni,noii ministri au depus juramantul.Ma intreb de ce s-a ales o formula: “ Jur sa-mi daruiesc toata puterea ..” Ajuns la guvernare esti obligat sa faci ce trebuie.Nu cunosc cazuri in care guvernantii au facut sau fac daruri.Vorba aia: “ Timeo Danaos et dona ferentes”.Ei ,ca toti politicianistii nu stiu decat sa ia.Cred ca este mai potrivit cuvantul”dedic”. Adica : “Jur sa-mi dedic toata puterea etc”.Ar fi o exceptie pentru Elena Udrea care a daruit in numeroase ocazii..Mai este o problema legata de principiile si libertatile democratice.Pentru ce este pomenit la urma si Dumnezeu?Daca un ministeriabil are alta credinta,sau alte convingeri,ca de ex.liber cugetator ca Iliescu? O alta chestiune : presedintele ofera in continuare PNL posibilitatea de a guverna.Bine.Sa zicem ca PNL va solicita peste catva timp asa ceva.Ce va face Boc? Va scoate din guvern ministri ca sa faca loc liberalilor?Sau le va oferi functii de secretar sau subsecretar de stat,ceea ce liberalii nu vor accepta,ei fiind o pepiniera de premieri si presedinti.Trebuie sa-l mentionez pe Geoana care, lipsit de demnitate,a declarat ca “ Noul guvern este o solutie proasta, clientelara, facut pe baza de frauda si coruptie.Si daca era guvern PSD cum era? Guvernele se schimba,ticalosii raman.Sa-i uram guvernului SUCCES