Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:01 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonia de decorare a unor persoane implicate în sustinerea activitatii Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD)

ro

28 Sep, 2010 18:03 1440 Marime text

REF: Ceremonia de decorare a unor persoane implicate în susţinerea activităţii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea acestei unităţi

Preşedintele României, Traian Băsescu, a decorat marţi, 28 septembrie a.c., în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, mai multe persoane implicate în susţinerea activităţii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea acestei unităţi, pentru înaltul profesionalism şi umanismul dovedite în numeroase acţiuni de salvare a vieţilor omeneşti.

În semn de înaltă apreciere pentru implicarea activă în dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare - SMURD, şeful statului a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, domnului Hajdú Gábor, fost ministru al Sănătăţii.

De asemenea, preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Sanitar" în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili: domnului profesor doctor Mircea Chiorean, domnului doctor Cristian Boeriu, doamnei doctor Simona Bratu şi domnului general în rezervă, doctor Henri Julien, Republica Franceză.

În cadrul ceremoniei, şeful statului a acordat Ordinul „Virtutea Militară" în grad de Cavaler, pentru militari, domnului colonel în rezervă Liviu Micu şi Medalia "Meritul Sanitar" clasa a III-a, pentru civili: doamnei Anamaria Szabo, asistent medical principal şi doamnei Hajnal Vass, asistent medical principal.

Vă prezentăm alocuţiunea susţinută de şeful statului cu acest prilej:

„Am considerat că este un moment care trebuie marcat, nu numai prin explicarea către toţi românii a ceea ce însemnă SMURD, dar şi prin gestul meu în numele românilor către dumneavoastră, iniţiatori ai unui serviciu care a devenit extrem de performant şi apreciat de români, dar nu numai iniţiatori, şi oameni care astăzi duc greul acestui serviciu. Nu mi-aş putea permite să vorbesc doar despre pionierii acestui serviciu, domnul profesor doctor Mircea Chioreanu şi tânărul asistent din acea vreme sau rezident Raed Arafat, la Târgu Mureş în 1990. Îmi aduc aminte că imediat după 1990 am început să aflăm despre SMURD şi poate mulţi dintre noi ne gândeam ce-o fi şi sub această denumire, nu înţelegeam mare lucru. Pe urmă s-au văzut tot mai mult public intervenţiile SMURD de la Târgu Mureş, pe urmă serviciul s-a extins, iar astăzi este funcţional în 30 de judeţe. Cred că astăzi, la 20 de ani de existenţă a SMURD, ar trebui să concluzionăm că serviciul a trecut toate probele şi că ar trebui să nu existe judeţ fără acest serviciu, pentru acolo unde el funcţionează a salvat deja mii de vieţi. Probabil esenţa acestui serviciu nu este numai dragostea cadrelor medicale pentru meseria lor şi pentru viaţa celui pe care încearcă să-l salveze, probabil esenţa lui trebuie aşezată şi în zona a ceea ce înseamnă respectul pentru orice om, fie că este bolnav sau foarte sănătos, pentru că orice om sănătos din România se gândeşte astăzi: dacă am un accident, cel care mă va salva este SMURD. Deci serviciul se adresează nu numai celor în dificultate, ci şi fiecăruia dintre români, oricât de sănătos ar fi. Sigur, conceptul la acea vreme, să muţi o părticică dintr-un spital de urgenţă la locul unde se află accidentatul, a fost un concept revoluţionar. Nu numai echipamente, dar şi oameni capabili să salveze vieţi. S-a câştigat enorm de mult timp între momentul accidentului şi prezenţa celui accidentat la un spital la zeci, uneori chiar la sute de kilometri. S-a dus micuţul spital direct la cel accidentat. Este un concept pe care astăzi România îl exportă. Vă felicit că aţi aşezat SMURD în rândul emblemelor de prestigiu ale sistemului de sănătate românesc. Nu o spun cu dorinţa de a supăra pe cineva, dar alături de câteva clinici universitare de mare prestigiu SMURD a devenit şi el o emblemă de mare prestigiu a sănătăţii româneşti. Vă mulţumesc mult pentru dăruirea pe care o aveţi faţă de români şi vă mulţumesc mult pentru îndrăzneala dumneavoastră de a fi pionieri într-o vreme în care parcă nimeni nu mai are curaj să încerce nimic nou. Vă felicit şi vă mulţumesc mult."

Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii