Cerere de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 678/2001
Cerere de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 678/2001COMUNICAT DE PRESĂ
(10 noiembrie 2009)
REF: Cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane
Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis marţi, 10 noiembrie a.c., Parlamentului României, în temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constituţia României, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane.
Vă transmitem textul integral al cererii:
Bucureşti, 10 Noiembrie 2009
Domnului Dan Mircea Geoană
Preşedintele Senatului
În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea
CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane
Motivele cererii sunt următoarele:
1. Actul normativ trimis spre promulgare modifică şi completează Legea nr. 678/2001 în sensul îmbunătăţirii şi extinderii cadrului instituţional referitor la prevenirea şi combaterea traficului de persoane. Însă, cu această ocazie, introduce pentru infracţiunea de trafic de minori o agravantă pentru care prevede aplicarea unei pedepse mai mici decât la infracţiunea în formă simplă.
Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 13 din Legea nr. 678/2001:
„(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, constituie infracţiunea de trafic de minori şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită prin ameninţare, violenţă sau alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea minorului de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau prin oferirea, darea, acceptarea ori primirea de bani sau de alte foloase pentru obţinerea consimţământului persoanei care are autoritate asupra minorului, pedeapsa este închisoare de la 7 ani la 18 ani şi interzicerea unor drepturi.
(3) Daca faptele prevăzute la alin. (1) si (2) sunt săvârşite în condiţiile prevăzute la art. 12 alin. (2), pedeapsa este închisoare de la 7 ani la 18 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (1), şi închisoare de la 10 ani la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (2). (…)”
Legea aflată la promulgare introduce la articolul 13, după alineatul (3) un nou alineat cu următorul cuprins:
„(31) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt săvârşite de către un membru de familie, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (1), şi închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (2).”
2. În condiţiile în care potrivit principiilor de drept penal formele agravante se pedepsesc mai aspru decât cele simple, considerăm că legiuitorul trebuie să aibă în vedere că săvârşirea infracţiunii de trafic de minori de către un membru de familie nu poate fi pedepsită mai uşor decât aceeaşi infracţiune în forma simplă. O asemenea faptă săvârşită de către un membru de familie denotă un pericol social mai mare deoarece victima, bazându-se pe afecţiunea presupusă a autorului, nu este avizată despre intenţiile acestuia şi nu ia măsuri de apărare ceea ce poate să înlesnească comiterea infracţiunii.
3. Codul penal în vigoare stabileşte pedepse mai aspre atunci când sunt săvârşite de membrii familiei, de exemplu în cazul infracţiunii de omor, infracţiunii de lovire sau alte violenţe, infracţiunii de vătămare corporală, infracţiunii de viol. De aceea, pentru identitate de raţiune, considerăm corect şi necesar să se procedeze la fel şi în cazul infracţiunii de trafic de minori.
4. Faţă de cele afirmate, am aprecia înţelegerea manifestată de legiuitor pentru modificarea acestei iniţiative legislative sub aspectul anterior menţionat.
Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmând ca Parlamentul să decidă asupra acesteia.
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
TRAIAN BĂSESCU
Departamentul de Comunicare Publică
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp