Conferinta de presa comuna a presedintelui Traian Basescu si a Altetei Sale Printul Albert al II-lea
Conferinta de presa comuna a presedintelui Traian Basescu si a Altetei Sale Printul Albert al II-lea
COMUNICAT DE PRESĂ
(23 aprilie 2009)
REF: Conferinţa de presă comună a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a Alteţei Sale Serenisime Prinţul Albert al II-lea de Monaco
Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit joi, 23 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, cu Alteţa Sa Serenisimă Prinţul Albert al II-lea de Monaco. La finalul convorbirilor oficiale, cei doi şefi de stat au susţinut o conferinţă de presă comună.
Vă prezentăm integral textul conferinţei:
Preşedintele Traian Băsescu: Bună ziua! Doresc să adresez bun venit Alteţei Sale Serenisime Prinţul Albert al II-lea de Monaco şi să îi mulţumesc pentru onoarea de a fi acceptat să efectueze această vizită oficială în România. Scopul acestei vizite este consolidarea dialogului politic la nivel înalt şi stimularea cooperării dintre ţările noastre; există numeroase posibilităţi de intensificare a raporturilor bilaterale în domenii precum combaterea schimbărilor climatice şi protecţia mediului.
Subiectul care ne-a reţinut atenţia în cea mai mare măsură este legat de actuala criză economică şi financiară; am examinat împreună rezultatele Summit-ului G20 din 2 aprilie a.c. de la Londra şi soluţiile pe care le avem în vedere pentru relansarea economică. În acest context, am informat pe Alteţa Sa despre măsurile preventive adoptate de România pentru diminuarea agravării crizei economice, subliniind importanţa împrumutului pe care Guvernul doreşte să-l obţină de la instituţiile financiare internaţionale.
Principatul Monaco şi personal Prinţul Albert al II-lea sunt foarte ataşaţi de problematica mediului înconjurător, fiind cunoscute iniţiativele promovate pe linia combaterii schimbărilor climatice, a conservării biodiversităţii şi a protejării resurselor de apă. Am subliniat că opţiunea noastră pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră o constituie folosirea energiei nucleare, dezvoltarea transportului de mărfuri pe Dunăre şi valorificarea resurselor de energie eoliană.
Am convenit ca ţările noastre să-şi acorde reciproc sprijin pentru promovarea unor proiecte în domeniul protecţiei mediului în regiunile maritime cu care se învecinează: Marea Mediterană, respectiv Marea Neagră. Principala dimensiune de cooperare în domeniul cercetării ştiinţifice s-a dezvoltat în relaţia dintre Academia Română şi Institutul Oceanografic din Monaco; consider în continuare că Principatul Monaco este un partener excepţional în acţiunea de conservare a ecosistemului din Marea Neagră şi Delta Dunării. Vă mulţumesc.
Alteţa Sa Serenisimă Prinţul Albert al II-lea de Monaco: Ţin să vă mulţumesc domnule Preşedinte pentru cordialitatea primirii pe care mi-aţi rezervat-o mie şi delegaţiei care mă însoţeşte şi pentru cuvintele călduroase pe care mi le-aţi adresat. Am mai fost în România cu ocazia Summit-ului francofoniei din 2006 şi este o deosebită plăcere pentru mine să mă întorc în ţara dumneavoastră, alături de dumneavoastră şi de locuitorii acestei ţări.
Cele două ţări ale noastre îşi găsesc aceleaşi rădăcini în aceeaşi cultura latină şi francofonia ne apropie în mod special. Pot să vă spun de asemenea, că suntem admiratori ai cunoştinţelor excepţionale pe care românii le deţin despre limba noastră şi despre cultura noastră, în acelaşi timp. Românii combină calităţile slavilor cu cele ale latinilor, la congruenţa acestor două tradiţii şi a acestei excepţionale simbioze ce merită subliniată; se găsesc într-o zonă unde reuşesc să împletească bine tradiţia, cultura francofonă şi cea slavă. Mă bucur, domnule Preşedinte, că această vizită îmi dă ocazia să redescopăr România, ţară activă, îndreaptată către viitor, şi pe români, un popor curajos şi înteprinzător.
Nu mă îndoiesc că, datorită acestei vizite şi în baza schimburilor noastre, colaborarea noastră se va intensifica, în domeniul economic, dar de asemenea, aşa cum aţi subliniat domnule Preşedinte, în cel al protecţiei mediului, unde sunt atâtea lucruri de făcut, dar şi al culturii. Aşa cum aţi subliniat, domnule Preşedinte, relaţiile în domeniul mediului şi, aş spune, de explorare marină, au o istorie lungă, fiindcă ţara dumneavoastră este membră a CIESMM, Comisia Internaţională pentru Explorare Ştiinţifică a Mării Mediterane, iar Marea Neagră este cuprinsă în acest ansamblu, o comisie pe care am onoarea să o prezidez de opt ani; într-adevăr ţara dumneavoastră a fost una dintre cele mai active şi mai fidele acestui spaţiu, pe care trebuie să-l protejăm şi ale cărui ecosisteme trebuie să le cunoaştem cât mai bine. Vă mulţumesc.
Preşedintele Traian Băsescu: Deci avem două întrebări, câte una pentru fiecare şef de stat.
Întrebare: Aş avea o întrebare pentru Alteţa Sa Prinţul Albert. Dacă ne puteţi spune, în discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu ce sfaturi i-aţi dat dumneavoastră Preşedintelui pentru ca România să depăşească mai uşor actuala criză financiară. Şi dacă ne puteţi spune cum a fost afectat Principatul Monaco de această criză financiară globală.
Alteţa Sa Serenisimă Prinţul Albert al II-lea de Monaco: Am schimbat cu Preşedintele puncte de vedere privind criza financiară, enunţând faptul că nicio ţară din lume nu este scutită de această criză, cred că este foarte important, şi că deocamdată nu există nicio soluţie miracol care să o rezolve, în afara unei cât mai bune reglementări, a unor principii de reglementare, care au fost enunţate şi de alţi şefi de stat cu ocazia G20; este deci nevoie de o mai bună reglementare. În ceea ce priveşte efectele crizei în Principatul Monaco, el este oarecum privilegiat, acestea se resimt în mod atenuat, întârziat, pentru că diversificarea economiei din ultimii ani a făcut ca aceasta să se bazeze în principal pe industria de servicii, şi chiar dacă se constată o încetinire pe care o putem resimţi a progresului economiei, sperăm ca această criză să nu aibă efecte grave. Există câţiva indicatori de scădere, dar, din câte se vede, din fericire, pentru moment suntem oarecum scutiţi de efecte.
Întrebare: Am o întrebare pentru preşedintele României. În străinătate, Bucureştiul, capitala României, este foarte cunoscută, în Monaco este din ce în ce mai cunoscută şi Delta Dunării. Există cumva acţiuni ale statului, pe care statul să le înteprindă pentru a face mai bine cunoscut turismul, a-i promova posibilităţile?
Preşedintele Traian Băsescu: Din păcate până anul acesta s-a făcut foarte puţin pentru promovarea Deltei ca obiectiv turistic. Începând din decembrie 2008 s-a înfiinţat un Minister al Turismului, care are ca principal obiectiv promovarea valorilor turistice ale României. Sigur, în aceste valori nu intră infrastructura rutieră încă slabă, dar obiectivele turistice cum ar fi Delta Dunării şi Dunărea în ansamblu vor face cu certitudine obiectul unei promovări în acest an.”
Departamentul de Comunicare de Publică
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp