Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:23 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaratia de presa a presedintelui Romaniei inaintea vizitei de stat in Republica Kazahstan

ro

02 Mar, 2010 15:55 869 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

(02 martie 2010)

REF: Declaraţia de presă a preşedintelui României înaintea vizitei de stat în Republica Kazahstan

Preşedintele României, Traian Băsescu, efectuează, în perioada 2-3 martie a.c., o vizită de stat în Republica Kazahstan, la invitaţia omologului său, Nursultan Nazarbaev.

Vă prezentăm declaraţia de presă susţinută de către şeful statului la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, înainte de plecarea din ţară:

„Bună ziua!

Timp de trei zile fac o vizită de stat în Kazahstan. Vizita este la invitaţia preşedintelui Kazahstanului, a domnului Nursultan Nazarbaev. Principalele momente ale vizitei din Kazahstan sunt legate de întâlnirea şi discuţiile cu preşedintele Nazarbaev. De asemenea, o întâlnire cu preşedintele Parlamentului, preşedintele Majilisului kazah. În program, sunt şi întâlniri cu companii care operează în România sau în Kazahstan, companii precum KazMunaiGaz, Petrom Kazahstan şi Rominserv Kazahstan, ultimele două companii româneşti care operează în Kazahstan. De asemenea, o am întâlnire cu studenţii la Academia de Administraţie Publică. În cursul vizitei, mă voi deplasa şi la Karaganda, unde este un cimitir al militarilor prizonieri care au decedat în lagărele fostei Uniuni Sovietice. Obiectivele vizitei sunt legate pe de o parte de consolidarea cadrului bilateral de cooperare, iar pe de altă parte de dezvoltarea cooperării economice, în mod deosebit în domeniul energetic. În ceea ce priveşte întărirea cadrului  bilateral dintre România şi Kazahstan, cu această ocazie se vor semna o serie de acorduri, precum cel pentru colaborare economică, acordul de colaborare pe justiţie, acordul cu privire la protejarea reciprocă a investiţiilor, acord de colaborare în turism şi acord de cooperare în domeniul statisticii. În ceea ce priveşte cooperarea economică bilaterală, în mod deosebit în domeniul energiei, avem în vedere posibilităţile de a atrage Kazahstanul în proiectul trilateral Azerbaidjan-Georgia-România cu privire la tranzitul ţiţeiului către Europa, precum şi la tranzitul gazelor către Europa. Când vorbim de tranzitul de ţiţei, ne referim la participarea Kazahstanului în proiectul PEOP, iar în ceea ce priveşte tranzitul de gaze este vorba de proiectul Azerbaidjan-Georgia-România legat de dezvoltarea a două terminale de gaze lichefiate în Georgia şi la Constanţa, în România. Cam asta, în câteva cuvinte.

Vă doresc o şedere plăcută acasă sau un zbor plăcut celor care megeţi în Kazahstan şi nu numai.”

Departamentul de Comunicare de Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii