Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:30 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaratia de presa a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la finalul convorbirilor cu presedintele Republicii Albania

ro

08 Jun, 2010 20:28 1076 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

(08 iunie 2010)
 
REF: Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu, la finalul convorbirilor cu preşedintele Republicii Albania

Preşedintele României, Traian Băsescu, efectuează marţi, 08 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Albania, prilej cu care s-a întâlnit cu preşedintele Bamir Topi. La finalul convorbirilor oficiale, cei doi şefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună.

Vă prezentăm declaraţia de presă susţinută de preşedintele Traian Băsescu:

„Bună ziua.

Mă bucur să mă aflu la Tirana, în prima mea vizită oficială în Republica Albania. Am avut un dialog substanţial cu preşedintele Topi, care a confirmat bunele relaţii politico-diplomatice existente între ţările noastre. În cadrul discuţiilor, am abordat cu prioritate agenda bilaterală şi perspectiva europeană a Albaniei. Am subliniat importanţa identificării de soluţii pentru consolidarea cooperării economice, astfel încât efectele recesiunii internaţionale să nu afecteze relaţiile bilaterale în domeniu. Documentele care au fost semnate astăzi, în domeniul comunicaţiilor şi societăţilor informaţionale, precum şi în domeniul maritim, reprezintă un prim pas în procesul  consolidării relaţiilor bilaterale la nivel economic.

Am stabilit organizarea unui Forum de afaceri în toamna acestui an. Am reiterat sprijinul ferm al României faţă de perspectivele europene ale Republicii Albania. Sperăm că până la sfârşitul acestui an, Albania va face paşi importanţi pe calea îndeplinirii criteriilor de aderare, astfel încât candidatura sa să primească aviz favorabil.

În ceea ce priveşte liberalizarea vizelor, am încurajat în discuţii ideea de intensificare a eforturilor pentru clarificarea aspectelor tehnice, care să permită adoptarea unei decizii pozitive în toamna acestui an. Consider că extinderea regimului de vize liberalizat cu Albania va consolida încrederea cetăţenilor albanezi în caracterul tangibil al perspectivei europene.

În discuţiile cu domnul Preşedinte, am solicitat acordarea statutului de minoritate naţională comunităţii de aromâni din Albania. Am explicat domnului Preşedinte importanţa acordată de statul român drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi tratamentul de care beneficiază în România, în conformitate cu Constituţia României, minoritatea albaneză. România consideră că aromânii sunt cetăţeni loiali ai statului albanez, fapt dovedit pe parcursul istoriei. De asemenea, în discuţii am abordat subiectul recompensării Casei Iorga de la Saranda aşa cum a stabilit justiţia albaneză. 

În sfârşit, împreună cu domnul Preşedinte am făcut o analiză a situaţiei politice în regiunea noastră, în Balcani, şi am discutat şi problema Kosovo în care România îşi menţine punctul de vedere oficial, anterior exprimat. Vă mulţumesc!”

Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii