Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:19 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaratia de presa a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la finalul convorbirilor cu presedintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov

ro

28 May, 2010 06:23 1016 Marime text

Preşedintele României, Traian Băsescu, efectuează joi, 27 mai a.c, o vizită oficială în Republica Macedonia, la invitaţia omologului său, Gjorge Ivanov. La finalul convorbirilor, cei doi şefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună. Vă prezentăm declaraţia de presă susţinută de preşedintele Traian Băsescu:

„Bună ziua! Bine v-am găsit!

Încep prin a mulţumi încă o dată domnului preşedinte Ivanov pentru invitaţia pe care mi-a făcut-o, de a vizita Macedonia. Vizita şi discuţiile de până acum cu domnul Preşedinte mi-au prilejuit ocazia să afirm încă o dată sprijinul ferm şi determinarea României de a sprijini accesul Macedoniei în NATO şi în Uniunea Europeană. Vreau să afirm şi public ceea ce am spus domnului Preşedinte, că România vede în Balcani, în Balcanii de Vest, un partener, iar soluţiile de securitate pentru România sunt ca toate ţările din Balcani să devină membre ale NATO şi ale Uniunii Europene. Poziţia noastră faţă de Macedonia, susţinerea fără rezerve pe care o dăm proceselor de integrare a Macedoniei, nu este un lucru doar în interesul Macedoniei ci şi în interesul României. Şi vreau să afirm aici, la Skopje: România are excelente relaţii cu Grecia şi, în egală măsură, cu Macedonia. De aceea, vom încerca să avem o poziţie echilibrată, în avantajul ambelor ţări, pentru a găsi soluţia de deblocare a proceselor de integrare a Macedoniei în structurile euroatlantice.

Împreună cu domnul Preşedinte am făcut o analiză a evoluţiilor în relaţiile economice dintre România şi Macedonia. Este evident că, deşi în perioadă de criză, anul 2009 a fost un an de creştere a schimburilor comerciale între România şi Macedonia. În mod categoric, volumul schimburilor comerciale de 130 de milioane de dolari nu poate fi însă satisfăcător, chiar dacă suntem pe un trend de creştere. De aceea punem un accent deosebit pe Forumul de afaceri româno-macedonean care se desfăşoară la Skopje şi la care vom participa împreună în această după-amiază. L-am informat, de asemenea, pe domnul Preşedinte cu privire la evoluţiile economice din România - care este afectată de criza economică, la măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare pe care le-am adoptat în ultimele zile şi la evaluările noastre cu privire la evoluţia crizei.

Pentru că vorbim de integrarea Macedoniei în Uniunea Europeană, în NATO, vreau să vă spun un lucru din proprie experienţă: cu certitudine Macedonia va ajunge, pe termen mediu, să devină stat membru al Uniunii Europene cum, de altfel, va deveni şi stat membru NATO. Vreau să ştiţi - şi o spun aici pentru că şi noi am avut foarte multe iluzii legate de intrarea în Uniunea Europeană: foarte mulţi dintre noi au crezut că odată cu intrarea în Uniunea Europeană lucrurile se schimbă radical în ţară. Vreau să ştiţi că intrarea în Uniunea Europeană este abia începutul unui proces, al unui proces cel puţin la fel de dificil ca procesul de pregătire pentru intrarea în Uniunea Europeană, este acel proces care se numeşte proces de integrare în Uniune. Dar, în acelaşi timp, vă pot spune că niciodată România nu a fost mai sigură din punct de vedere al securităţii naţionale, din punct de vedere al obiectivelor de prosperitate pe termen mediu şi lung decât de la momentul intrării în NATO şi în Uniunea Europeană, de aceea înţelegem şi susţinem fără rezerve procesele de integrare a Macedoniei şi în NATO şi în Uniunea Europeană. Vă mulţumesc!"

Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii