Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:03 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul presedintelui Romaniei la aniversarea a 150 de ani de la infiintarea Statului MajorGeneral

ro

12 Nov, 2009 20:40 1217 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

(12 noiembrie 2009)

REF: Discursul preşedintelui României, Traian Băsescu, la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Statului Major General

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat joi, 12 noiembrie a.c., la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Statului Major General, ocazie cu care a decorat Drapelul de Luptă cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de ofiţer cu însemne pentru militari. Vă prezentăm discursul susţinut de şeful statului cu acest prilej:

„Domnule Amiral Şef al Statului Major General,
Domnilor miniştri,
Domnilor amirali, generali, subofiţeri, maiştri militari,
Militari angajaţi pe bază de contract, funcţionari şi angajaţi civili,
Onorată asistenţă,

Revin cu plăcere în această aulă, în faţa elitei Armatei României, care astăzi, 12 noiembrie, celebrează împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Statului Major General. Pentru noi toţi,  ostaşul român a fost dintotdeauna o emblemă a statorniciei şi a devotamentului faţă de ţară, a spiritului de sacrificiu.

O spun ca unul care mi-am petrecut anii adolescenţei în uniformă, care am jurat cu emoţie în faţa Drapelului să-mi apăr ţara şi pe care am slujit-o şi am apărat-o cu aceeaşi demnitate atunci când m-am aflat pe o navă cu tricolorul la catarg sau în calitate de Preşedinte al României şi de comandant suprem al Armatei României.

12 noiembrie 1859 este un reper cronologic în calendarul tradiţiilor militare, pentru că atunci domnitorul Alexandru Ioan Cuza a înfiinţat Corpul de Stat Major al Principatelor Unite, structura de conducere precursoare de unde au plecat, în deceniile care au urmat, toate deciziile cu impact major asupra organismului militar românesc şi, implicit, asupra politicii de apărare a ţării.

Pentru români anul 1859 are o multiplă semnificaţie. Pe 24 ianuarie 2009  am  aniversat şi 150 de ani de la Unirea Principatelor, moment ce a însemnat şi naşterea statului român modern. Nu este o întâmplare că primii şefi ai statului au fost şi militari şi oameni politici, sau altfel spus militari oameni de stat. Toate marile noastre realizări politice au trebuit să fie apărate şi reconfirmate  pe câmpul de luptă. Pentru oştirea română, momentele cruciale ale marilor bătălii, presărate cu jertfe, de la Vidin, Plevna şi Smârdan, de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, de la Oarba de Mureş sunt tot atâtea locuri sacre unde îşi dorm somnul de veci eroii Armatei României.

De aceea, respectul meu ca Preşedinte, ca ofiţer în rezervă al Armatei României şi ca om, mă determină să mă plec întotdeauna cu admiraţie şi recunoştinţă în faţa veteranilor de război, atât câţi au supravieţuit campaniilor pe care le-au purtat şi vremurilor, pentru că ei ne oferă pilda de demnitate şi tenacitate a românului.

În aceşti cinci ani de mandat am avut ocazia să-i vizitez pe ostaşii români în teatrele de operaţii, să port pentru câteva ore uniforma Armatei României, să le împărtăşesc aspiraţiile, grijile şi nevoile. Bărbaţii adevăraţi îndură altfel suferinţa, dar când constaţi că şi colegele lor în uniformă au aceeaşi tenacitate, nu poţi să nu fii mândru, ca Preşedinte şi ca român, că soldaţii ţării tale sunt camarazi pe frontul din Bosnia, din Kosovo, din Irak, din Afganistan cu trupele de elită ale ţărilor din Alianţa Nord-Atlantică sau Uniunea Europeană.

Au existat – din nefericire – şi momente în care am fost nevoiţi să ne repatriem eroii răniţi sau mai grav, trecuţi în nefiinţă. De aceea, am fost şi voi fi mereu solidar cu suferinţa familiilor acestora, părinţi, fraţi, surori, soţii sau copii. Acesta este preţul libertăţii şi la 2 aprilie 2004, atunci când ne-am bucurat că România a devenit membră NATO, am ştiut că toate garanţiile de securitate oferite de Alianţă înseamnă şi datoria de a fi solidari cu ceilalţi membri ai Alianţei, datorie ce  presupune deopotrivă costuri, angajamente şi sacrificii.

Luna viitoare vom rememora două decenii de democraţie şi de reforme politico-militare, economice şi sociale, care au schimbat fundamental instituţiile militare şi civile ale statului român şi au edificat un regim democratic solid şi funcţional. Am spus-o şi cu alte ocazii şi repet şi cu acest prilej că istoria trebuie asumată şi că greşelile trecutului nu trebuie repetate. De aceea am condamnat comunismul cu toate încorsetările şi crimele sale, şi cu atât mai mult, la două decenii de la Revoluţia din decembrie 1989, îmi reafirm consideraţia pentru Armata României care, nevoită să se abată de la atribuţiile şi misiunile sale legitime, tributară unei ideologii şi unei doctrine conservatoare, a avut curajul să se delimiteze de sistemul comunist, să se debaraseze de mentalităţi şi de practici retrograde şi să se alăture poporului.

Cel mai frumos dar oferit de Armata României conaţionalilor de sărbători a fost libertatea, şi această libertate trebuie apărată cu orice risc şi cu orice preţ!
Atunci, în decembrie 1989, poporul român şi-a redobândit identitatea şi virtuţile occidentale datorită Armatei de a se alătura poporului, şi nu unui regim opresiv.

Doamnelor şi domnilor,

Defilarea militarilor români, în data de 29 iulie 2009, pe sub Arcul de Triumf, reprezintă recunoaşterea îndeplinirii misiunii, atât în sens propriu, în Irak, cât şi în sens mai larg, în slujba poporului român.

De aceea, astăzi, în semn de înaltă apreciere şi deplină recunoaştere a importanţei locului, rolului şi performanţelor Statului Major General în arhitectura şi progresul organismului militar românesc, am decorat Drapelul de Luptă cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de ofiţer cu însemne pentru militari.

Statul Major General al Armatei României, ofiţerilor Statului Major General al Armatei le doresc ani mulţi de pace şi prosperitate, iar dumneavoastră, colegilor din ţară şi camarazilor din teatrele de operaţii, multă sănătate, satisfacţii pe măsura eforturilor şi sacrificiilor cotidiene şi să purtaţi cu demnitate uniforma militară cu însemnele României, oriunde v-aţi afla!

La mulţi ani şi vă mulţumesc!”

Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii