Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:30 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, cu prilejul Zilei Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene

ro

20 Jul, 2010 17:45 1101 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

(20 iulie 2010)
REF: Mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, cu prilejul Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis marţi, 20 iulie a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Vă prezentăm textul integral al mesajului:

„Domnilor generali,

Doamnelor şi domnilor ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, soldaţi şi gradaţi, salariaţi civili,

Dacă în alte domenii ţara noastră a fost nevoită să depună eforturi substanţiale pentru a recupera decalajul de cunoaştere, de tehnologie şi de inovaţie faţă de marile puteri ale vremii, aviaţia a oferit României şansa unică de a contribui, simultan cu Europa, la dezvoltarea acestui domeniu.

Pe când avea loc desăvârşirea procesului de unificare politică a României şi începea modernizarea societăţii româneşti, la nivel mondial, domeniul aeronautic abia parcurgea etapa pionieratului. Aviaţia ne-a oferit, astfel, oportunitatea să facem dovada creativităţii de care dispune poporul român. În mod remarcabil, elitele româneşti proaspăt familiarizate cu realităţile culturale şi ştiinţifice ale Europei au reuşit o extraordinară sincronizare cu procesele inovatoare ale statelor avansate, înscriind România în avangarda cercetării aeronautice.

Când spui Traian Vuia, te gândeşti la realizatorul, cu 100 de ani în urmă, al zborului mecanic complet. Numele Aurel Vlaicu ne duce imediat cu gândul la Icarul modern ale cărui aeroplane originale au încântat o lume întreagă. Ne mândrim, de asemenea, cu Elena Stoenescu Caragiani, care s-a numărat printre primele zece femei pilot brevetate din lume, sau cu Victor Atanasiu, al doilea medic militar din lume brevetat ca pilot. Apoi, cum aş putea să îl omit pe Henri Coandă, inventatorul necontestat, cu un secol în urmă, al primului avion cu reacţie din lume.

Lista, desigur, nu se opreşte aici. În răstimpul scurs de la aceste momente de pionierat, românii au contribuit constant la îmbogăţirea domeniului aeronautic iar astăzi, când parcurgem societatea cunoaşterii, trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne menţine în prima linie a ţărilor creatoare şi utilizatoare de tehnologie de ultimă oră, în spiritul tradiţiei deja acumulate.

Ne-am fi bucurat cu toţii dacă, în aceste momente aniversare, am avea de evocat numai realizările obţinute în domeniul inventicii. Din păcate, de-a lungul timpului au existat şi jertfe. Faptele de arme ale luptătorilor aerieni din cele două conflagraţii mondiale au pus în evidenţă riscurile pe care le presupune această meserie. Soarta face să amintesc despre periculozitatea meseriei de pilot tocmai acum, când Aviaţia Română este în doliu, la scurt timp după catastrofa aviatică de pe aerodromul Tuzla. Aş dori să folosesc acest prilej pentru a transmite, încă o dată, sincere condoleanţe familiilor militarilor care au pierit prematur în acest tragic accident aviatic.

Sunteţi o categorie de forţe de elită, cu un important rol în asigurarea misiunii de apărare a spaţiului aerian naţional şi al Alianţei Nord-Atlantice prin executarea serviciului de luptă – poliţie aeriană sub comandă NATO şi a transportului trupelor şi materialelor în şi din teatrele de operaţii. Pentru a vă menţine acest statut, trebuie să identificaţi soluţii care să vă permită, în condiţiile actuale dificile, să continuaţi procesul de transformare şi modernizare la care v-aţi angajat, astfel încât să dispuneţi de structuri operaţionale suple, cu un lanţ de comandă-control simplificat, eficient şi adaptat la noul mediu de securitate.

Nu în ultimul rând, un rol important în dezvoltarea şi amplificarea traficului aerian, în afirmarea aeronauticii româneşti pe plan internaţional l-au avut şi îl au aviaţia civilă, de transport, aviaţia sportivă şi utilitară. An după an, când natura se dezlănţuie, apărătorii spaţiului aerian s-au aflat permanent în misiunea de salvare a celor loviţi de furia apelor. Militari ai Forţelor Aeriene sau personal aeronautic civil s-au aflat permanent în localităţile calamitate, ajutând sinistraţii, transportându-i la adăpost, aprovizionându-i cu apă, hrană şi medicamente. Prin comportamentul afişat, au dovedit astfel, încă o dată, că merită preţuirea, stima şi recunoştinţa tuturor cetăţenilor României, precum şi a tuturor celorlalţi camarazi de arme.

La aniversare, de ziua voastră, a întregului personal navigant, inginerilor şi tehnicienilor, artileriştilor şi rachetiştilor sol-aer, radiolocatoriştilor, a tuturor celor care slujesc aviaţia militară şi civilă, vă adresez gândurile mele de bine şi vă rog să primiţi cele mai sincere urări de sănătate şi realizări în plan personal şi profesional. La mulţi ani!”

Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii