Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:31 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul presedintelui Romaniei transmis cu prilejul evaluarii activitatii Jandarmeriei Romane

ro

19 Jan, 2010 20:08 1118 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

(19 ianuarie 2010)

REF: Mesajul preşedintelui Romăniei transmis cu prilejul evaluării activităţii Jandarmeriei Romăne pe anul 2009

Preşedintele Romăniei, Traian Băsescu, a transmis un mesaj, marţi, 19 ianuarie a.c., cu prilejul evaluării activităţii Jandarmeriei Romăne pe anul 2009. Vă prezentăm acest mesaj:

„Doamnelor şi domnilor,

Evaluarea activităţii desfăşurate de Jandarmeria Romănă în anul 2009 îmi oferă ocazia să vă adresez dumneavoastră, la începutul acestui an, salutul meu însoţit de aprecieri pozitive cu privire la rezultatele pe care le-aţi obţinut în îndeplinirea atribuţiilor ce vă revin, în domeniul ordinii publice şi securităţii cetăţenilor.

Analiza muncii dumneavoastră a reliefat aspectele pozitive pe care le-aţi obţinut în modernizarea instituţională, compatibilizarea structurilor şi practicilor cu cele adoptate de instituţiile europene, realizarea unui sistem logistic performant, perfecţionarea pregătirii personalului, dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de colaborare şi cooperare internaţională.

Jandarmeria, ca şi Poliţia, sunt instituţii ale statului care trebuie să fie foarte aproape de cetăţean. Modul în care ele îşi dovedesc profesionalismul, modul în care se achită de sarcini, toate acestea influenţează în mod direct imaginea atăt a Jandarmeriei, căt şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a statului în sine. 

O Jandarmerie profesionistă şi responsabilă reprezintă cea mai bună modalitate de creştere a încrederii cetăţeanului în stat şi instituţiile sale. Nu putem vorbi de modernizarea statului fără să luăm în calcul şi modernizarea instituţiilor statului, iar în acest sens discuţia despre modernizarea Jandarmeriei trebuie să aibă loc.

Jandarmeria a parcurs un drum important de redefinire a sa ca instituţie. Este o instituţie care şi-a reformulat, reconstruit cadrul legal de funcţionare, este o instituţie care şi-a construit o nouă imagine, o instituţie care şi-a asumat responsabilităţi noi atăt pe plan intern, căt şi pe plan internaţional. O serie de activităţi noi practicate de Jandarmeria Romănă s-au dovedit de succes şi, aş sublinia aici în special Jandarmeria montană, care s-a dovedit  în ultimii ani atăt de utilă în a ajutora turiştii care s-au aflat în situaţii dificile pe munte sau în a asigura respectarea legalităţii în aceste zone.

Anul 2009 a fost un an dificil pentru dumneavoastră, caracterizat printr-un ridicat grad de infracţionalitate în multe localităţi, creşterea fenomenului de huliganism în zonele arenelor sportive, numărul ridicat de acte ilegale care au necesitat măsuri sporite din partea structurilor de jandarmi pentru asigurarea ordinii publice.

Toate acestea au fost obţinute în condiţiile unor dotări care nu se ridică întotdeauna la standardele impuse de importanţa misiunilor încredinţate, dar, prin responsabilitatea şi spiritul dumneavoastră de acţiune, nu v-aţi lăsat copleşiţi de greutăţi. Pentru aceste eforturi, societatea vă învesteşte, în continuare, cu încrederea ei.

Subliniez faptul că cea mai importantă resursă a Jandarmeriei o reprezintă oamenii, oamenii care pun în aplicare sarcinile şi responsabilităţile, oamenii care sunt alături de alţi oameni, oamenii care intervin în situaţii dificile şi aş vrea să subliniez şi să mulţumesc Jandarmeriei pentru modul exemplar în care şi-a făcut datoria în situaţiile dificile în care a fost pusă în ultimii ani, fie că a fost vorba de inundaţii, fie că a fost vorba de alte situaţii cu grad de risc ridicat, în care a îndeplinit misiuni, potrivit legii.

Mi se pare important să evidenţiez dimensiunea internaţională a Jandarmeriei, un aspect din ce în ce mai important. Romănia este parte a comunităţii internaţionale, suntem membri a NATO şi membri ai Uniunii Europene şi, dincolo de profesionalismul dovedit de Armata Romănă în ultimii ani, mă bucură faptul că şi Jandarmeria Romănă s-a înscris pe acest drum, misiunile executate de jandarmii romăni în Kosovo fiind extrem de bine apreciate la nivelul Uniunii Europene. Romănia contează în Uniunea Europeană şi prin performanţa acestor oameni şi cred că, în viitorul apropiat, cerinţele comunităţii internaţionale pentru Romănia referitoare la contribuţia sa, inclusiv pe linia Jandarmeriei, vor fi în creştere. Demonstrănd profesionalism, este firesc ca Jandarmeria Romănă să fie din ce în ce mai solicitată de către partenerii europeni şi internaţionali atăt în a contribui la reconstrucţia altor state, căt şi în a ajuta misiunile Uniunii Europene şi poate chiar şi ale NATO, pe această linie.

Pănă la urmă, acceptarea Jandarmeriei Romăne în instituţiile europene de profil nu a făcut altceva decăt să confirme acest statut internaţional din ce în ce mai important şi mai clar pe care Jandarmeria Romănă îl are astăzi.

 Apreciez rezultatele activităţii deosebit de importante şi complexe pe care o desfăşuraţi pentru protecţia cetăţenilor şi asigurarea liniştii comunităţilor şi vă doresc să vă îndepliniţi obiectivele pe care vi le propuneţi în viaţa şi activitatea dumneavoastră.”

Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii