Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul presedintelui Romaniei transmis cu prilejul sosirii militarilor din Afganistan

ro

12 Feb, 2010 19:19 922 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
(12 februarie 2010)

REF: Mesajul preşedintelui României transmis cu prilejul sosirii militarilor Batalionului 280 Manevră din Teatrul de operaţii din Afganistan

Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis un mesaj, vineri, 12 februarie a.c., cu prilejul sosirii din Teatrul de operaţii din Afganistan a militarilor Batalionului 280 Manevră. Vă prezentăm acest mesaj:

„Dragi militari,

Unitatea dumneavoastră trăieşte, astăzi, un eveniment istoric: sosirea militarilor Batalionului 280 Manevră din Teatrul de operaţii din Afganistan. Cu acest prilej, avem bucuria să constatăm că misiunea a fost îndeplinită. Vă felicit pentru stăruinţa, abnegaţia şi modul bărbătesc în care v-aţi îndeplinit sarcinile, într-un mediu neprietenos şi plin de provocări.

Prezenţa dumneavoastră în Afganistan a adus respectul aliaţiilor şi al comunităţii internaţionale, atât pentru faptul în sine de a fi prezenţi la această operaţie, cât şi pentru felul în care v-aţi demonstrat profesionalismul, măsura în care aţi colaborat cu militarii altor naţiuni şi cu populaţia civilă din zonă. Participarea dumneavoastră la această misiune, precum şi prezenţa colegilor dumneavoastră în alte teatre de operaţii din afara teritoriului naţional, face parte din responsabilităţile care decurg din statutul României, de membru respectat al comunităţii europene şi euroatlantice.

Şi cu acest prilej, doresc să reafirm faptul că legitimitatea acestor misiuni este deasupra oricărui dubiu. Astăzi, caracterul global al luptei împotriva terorismului a devenit o componentă necesară şi totodată un imperativ de luptă şi atitudine a strategiilor tuturor democraţiilor cu care statul român se asociază, în mod firesc, fără nicio ezitare.

Istoria ultimilor ani a demonstrat că, în prezent, apărarea şi securitatea naţională se realizează nu numai în interiorul graniţelor naţionale ci şi prin participarea la misiuni internaţionale, acolo unde valorile democraţiei, liniştea şi pacea internaţională sunt puse în pericol. Apărarea ţării începe în interiorul graniţelor naţionale, dar într-o lume a terorismului cu potenţial catastrofic şi a ameninţărilor transnaţionale, nicio naţiune nu mai poate ignora ce se petrece dincolo de frontiera sa.

Profesional şi operaţional, dumneavoastră v-aţi făcut datoria cu prisosinţă. Calitatea personalului a permis ca Batalionul 280 Manevră să fie o structură militară performantă, apreciată de aliaţii şi partenerii noştri, având o contribuţie remarcabilă la instaurarea unui mediu de stabilitate şi securitate în zona sa de responsabilitate. Aţi demonstrat, încă o dată, că sunteţi adevăraţi ambasadori ai prieteniei, prin cultivarea spiritului camaraderesc şi al bunelor relaţii cu partenerii noştri.

Acum, la întoarcerea în ţară, vă revine sarcina de a împărtăşi experienţa dumneavoastră celorlalţi militari ai armatei, contribuind astfel la finalizarea cu succes a reformelor necesare asigurării interoperabilităţii Armatei României cu unităţile aliaţilor.

Batalionul 280 Manevră a plătit preţul său de sânge şi lacrimi pentru această misiune, nouă militari fiind răniţi. La propunerile ministrului Apărării Naţionale, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru curajul şi devotamentul dovedit de militarii din unitatea dumneavoastră, care au fost răniţi pe timpul îndeplinirii unor misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan, am conferit acestora decoraţii cu însemn de război, pentru militari.

A fost, desigur, un efort şi din partea familiilor, rămase acasă. Doresc să aduc mulţumiri şi familiilor dumneavoastră care v-au sprijinit pe parcursul celor şase luni de misiune.

Ceremonia de astăzi are o dublă semnificaţie, întrucât acest moment de sărbătoare coincide cu aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea Batalionului 280 Infanterie Mecanizată, continuatorul tradiţiilor de luptă ale Batalionului 280 Infanterie. Unitate de elită a forţelor terestre, Batalionul 280 Infanterie Mecanizată s-a remarcat prin profesionalismul dovedit de militari atât în ţară, cât şi în misiunile din Kosovo, Irak şi Afganistan. Succesul acestor misiuni a fost posibil datorită unei pregătiri riguroase în poligoanele de antrenament şi verificate pe timpul exerciţiilor multinaţionale.

Vă mulţumesc pentru eforturile depuse şi felul în care aţi acţionat sub drapel, în afara ţării, contribuind efectiv la promovarea României în lume şi la confirmarea demnităţii sale de ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene. Românii ştiu că integrarea ţării noastre în marea familie a Europei şi în structurile euroatlantice, se datorează în mare măsură şi dumneavoastră, militarilor.

Folosesc acest prilej pentru a vă transmite urarea de bun venit acasă şi să vă asigur că atât dumneavoastră, cât şi întreaga Armată Română, veţi avea, în permanenţă, în Preşedintele României, un susţinător necondiţionat!

Dragi militari, ne mândrim cu voi!”

Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii