Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:30 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea presedintelui Romaniei la Adunarea Solemna dedicata Unirii de la 1859

ro

22 Jan, 2010 18:39 814 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
(22 ianuarie 2010)

REF: Participarea preşedintelui României la Adunarea Solemnă dedicată Unirii de la 1859 - “Unire, onoare şi credinţă străbună - 151 de ani de la Unirea Principatelor Române”

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat vineri, 22 ianuarie a.c., la Cercul Militar Naţional, la Adunarea Solemnă dedicată Unirii de la 1859 - “Unire, onoare şi credinţă străbună - 151 de ani de la Unirea Principatelor Române”. Vă prezentăm discursul susţinut de şeful statului cu această ocazie:

„Încep prin a felicita Ministerul Apărării şi Comitetul de Iniţiativă pentru organizarea acestui eveniment. Din câte ştiu, este prima dată când la Bucureşti se declanşează o suită de manifestări dedicate zilei Unirii. Este un eveniment care, eu cred, începe să pună în valoare Unirea de la 1859 în toată dimensiunea ei. Unirea de la 1859 îşi găseşte leagănul manifestărilor, în ultimii ani, la Iaşi şi la Focşani, dar implicarea Bucureştiului, care a devenit capitala României, era necesară şi acţiunea cred că este menită să marcheze momentul în care în mod egal şi Bucureştiul va sărbători Ziua Unirii aşa cum o face Iaşiul şi Focşaniul. Privind înapoi cu 151 de ani constatăm că momentul Unirii Principatelor a fost elementul fundamental al creării statului naţional român, un moment care a încununat aspiraţii ale unor generaţii ce şi-au făcut din Unire un crez, care şi-au făcut din unitatea românilor şi a României un mod de viaţă. De aceea, astăzi, când unii vorbesc despre un altfel de stat decât stat naţional şi unitar ne dăm seama cât de departe sunt de aspiraţiile poporului român, de aspiraţiile Bisericii şi a a Armatei Române - sunt pilonii care alături de politicieni au declanşat procesul de formare a statului unitar, naţional român. Dacă privim la momentul 1859 nu putem constata decât că urgenţele rezultate după Unire sunt destul de apropiate de priorităţile pe care le avem şi astăzi: lege care să domine arbitrariul, legea aşezată deasupra voinţei unor grupuri ale vremii, educaţie, stat modern. Ceea ce ne poate îndrepta spre concluzia că modernizarea statului, un sistem de educaţie modern, o legislaţie care să stea deasupra voinţei oamenilor reprezintă constante ale unui stat care trebuie să fie într-un aproape continuu proces de reformare a instituţiilor sale. Antevorbitorii au spus multe despre rolul fundamental al Armatei în toate momentele majore ale istoriei noastre. Pentru că acest eveniment a creat prilejul unui semn de recunoştinţă pentru eroii de astăzi trebuie să adresez mulţumiri acelora care prin jertfa lor construiesc România de astăzi. Militarii căzuţi în Balcanii de Vest, în Irak, în Afganistan sunt făuritorii istoriei moderne a României.

Chiar ieri, în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi după o consultare cu generalii Armatei Române, am stabilit ca România şă-şi crească participarea în Afganistan cu încă 600 de militari. Sunt oameni care merg în misiune în primul rând pentru România. Ameninţările majore ale zilelor noastre - terorismul şi acţiunea militară fără reguli - trebuie combătute cât mai departe de teritoriul naţional, cât mai departe de Marea Neagră. De aceea, mi se pare extrem de potrivit că astăzi, când comemorăm 151 de ani de la Unirea Principatelor, au fost aduşi în atenţia noastră cei care au căzut la datorie pentru construcţia viitorului României. Ei sunt probabil avangarda după care va urma şi toată naţiunea, dar sunt primii aflaţi în liniile de construcţie a unei Românii sigure, a unei Românii care să garanteze naţiunii ei siguranţă, securitate şi o evoluţie către prosperitate. Ştiu că astăzi se vorbeşte de criză, o realitate, o criză economică, dar din care avem toate premisele să ieşim în următoarele luni. Şi am convingerea că trimestrul doi al anului 2010 va însemna reluarea creşterii economice ceea ce ne va permite să evoluăm pozitiv în toate domeniile pe care ni le dorim a fi mai bune, fie că vorbim de sănătate, fie că vorbim de educaţie, fie că vorbim de justiţie, fie că vorbim de nevoile Armatei. La 151 de ani de la Unirea Principatelor, permiteţi-mi să mulţumesc celor care au avut iniţiativa organizării acestui eveniment, permiteţi-mi să mulţumesc Preafericirii Sale pentru prezenţă, preşedintelui Academiei Române, ministrului Apărării Naţionale, generalilor, politicienilor care se află aici pentru a marca unul dintre cele mai importante momente ale istoriei României. Vă doresc La mulţi ani! Vă doresc multă sănătate dumneavoastră şi tuturor românilor oriunde s-ar afla, în ţară, în teatre de operaţii sau în afara frontierelor ca români care păstrează cetăţenia statului român. Vă mulţumesc!”     

Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii