Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturi

ro

10 Sep, 2009 20:11 1181 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

(10 septembrie 2009)

REF: Participarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat joi, 10 septembrie a.c., la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. Vă prezentăm alocuţiunea susţinută de şeful statului:

„Vă mulţumesc mult, domnule preşedinte. Vreau să ştiţi că nu am venit pentru a asista la toată şedinţa, ci doar pentru a-mi exprima punctul de vedere legat de ce se întâmplă în Justiţie în momentul de faţă. Aş vrea să ştiţi interpretarea mea, dacă are vreo valoare pentru dumneavoastră, faptul că nu funcţionează instanţele, că nu se judecă, este împotriva legii. Practic este o grevă căreia unii dintre dumneavoastră nici măcar nu aveţi curajul să îi spuneţi grevă, dar aceasta este în termeni reali. De aceea eu cred că Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate. Este o rugăminte, o solicitate pe care v-o adresez, intrarea în legalitate a Justiţiei. În al doilea rând, este un mare număr de judecători şi procurori care stă cu deciziile de pensionare în buzunar şi nu se pun în aplicare. Cred că CSM ar trebui să solicite punerea imediată în aplicare a deciziilor de pensionare. Şi, în sfârşit, cred că inspecţia ar trebui să constate dacă s-a respectat legea de funcţionare a Justiţiei la instanţă: blocarea reluării proceselor, amânarea lor nu cred că este legală. După cum vedeţi, la toate pun cuvântul cred, nu cred; nu sunt sentinţe, sunt păreri, pe care, pe dumneavoastră, vă rog să le analizaţi. Cei păgubiţi să ştiţi că nu sunt politicienii, ci justiţiabilii care aşteaptă dreptatea. Oricum o aşteptau prea mult, dacă sunt şi amânate procesele, devine aproape greu de înţeles şi înţeleg eu că sunt vreo trei milioane de oameni care sunt afectaţi de blocarea activităţii instanţelor. Şi aş vrea să mai fac o observaţie, legată de expirarea unor mandate la Înalta Curte în mod deosebit, de prelungirea unor mandate tot la Înalta Curte, de ideea suspendării. După părerea mea este incorect ca la expirarea unor mandate să nu se propună, conform legii, alte persoane pentru ocuparea funcţiei. Interimatul pe care vreţi să îl stabiliţi chiar astăzi este la limita legii şi nu există nicio justificare să stabilim interimate, decât dacă se face un joc politic, o aşteptare politică, ar putea exista, să mai vină cineva şi să spună, să dea soluţii. Eu cred că CSM nu poate intra în acest joc al aplicării legii la limită. Am să vă dau un mic exemplu. Sigur, nu cred că Justiţia are nevoie de exemplu. Apropo de interimate, şi preşedintele României a fost suspendat o lună şi nu se prelungeşte mandatul cu încă o lună, este tot cinci ani de la data la care s-au validat alegerile.

Cred că opţiunile noastre de a ne suspenda pentru a deţine şi alte funcţii nu prelungesc mandatul. Sigur CSM, Justiţia este autonomă şi poate interpreta legea cum doreşte, dar eu am ţinut să vă spun părerile mele. Revin însă la cea mai importantă chestiune, cea legată de reluarea activităţii instanţelor. Mi se pare extrem de important ca astăzi să se dea un semnal de la CSM de reluare a activităţilor, în plin, în Justiţie şi de neamânare a proceselor, implicit suspendarea acţiunii, pe care mi-e greu să o numesc grevă, pentru că în lege vă este interzis  să faceţi grevă. Aş concluziona, unu: reluarea activităţii instanţelor este extrem de importantă; doi: punerea în aplicare a deciziilor de pensionare cu care mulţi magistraţi stau în buzunar. Trei, interimatele nu sunt o soluţie şi vădesc chiar tentaţia de a vă plia pe realităţile politice. Chiar dumneavoastră infirmaţi ceea ce altfel afirmaţi în fiecare zi, independenţa Justiţiei. Probaţi prin atitudine, prin stabilirea unor interimate, prin prelungiri de mandate în afara legii, după părerea mea. Şi v-am dat exemplul cu mandatul fix al Preşedintelui, iar dumneavoastră prin acţiune probaţi că vă legaţi foarte mult de politic, dar nu independenţi faţă de lege. Eu vă mulţumesc dacă ţineţi cont de apelul meu. Vă doresc succes, decizii înţelepte şi soluţii bune pentru ca prestigiul Justiţiei să nu mai continue să fie afectat. Vă mulţumesc mult!”


Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii