Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:28 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita oficiala a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in Republica Macedonia

ro

28 May, 2010 16:37 1266 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
( 27 mai 2010)

REF: Vizita oficială a preşedintelui României, Traian Băsescu, în Republica Macedonia

Preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat în cursul zilei de joi, 27 mai a.c., o vizită oficială în Republica Macedonia.

În cadrul vizitei, preşedintele României s-a întâlnit cu omologul său, Gjorge Ivanov, prilej cu care au fost abordate teme precum perspectiva europeană şi euroatlantică a Republicii Macedonia, stadiul relaţiilor bilaterale şi situaţia comunităţii româneşti din această ţară.

Şeful statului l-a asigurat pe preşedintele Republicii Macedonia de întregul sprijin al României pentru aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană şi NATO. În acest sens, a declarat că România va pleda la Consiliul European din iunie pentru stabilirea unei date de începere a negocierilor de aderare, în contextul identificării unei soluţii în dosarul numelui. De asemenea, preşedintele României şi-a exprimat speranţa ca la Summit-ul NATO de la Lisabona, Republica Macedonia va primi invitaţia de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Evoluţiile regionale au făcut, de asemenea, obiectul discuţiilor la nivel înalt. Cei doi demnitari au subliniat importanţa pe care regiunea Balcanilor de Vest o are pentru stabilitatea şi securitatea europeană.

La finalul convorbirilor oficiale, s-a semnat Memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Macedonia privind cooperarea în domeniul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale.

De asemenea, preşedintele Băsescu a avut întrevederi cu primul-ministru al Republicii Macedonia, Nikola Gruevski şi cu preşedintele Parlamentului, Trajko Veljanovski. 

Aceste întâlniri au prilejuit un schimb de opinii asupra oportunităţilor economice bilaterale, precum şi a modalităţilor de dinamizare a schimburilor comerciale. Preşedintele Traian Băsescu a exprimat disponibilitatea ţării noastre de a oferi expertiză Republicii Macedonia în procesul de integrare în structurile europene şi euroatlantice. În acest sens, a opinat că pe linie parlamentară cooperarea poate fi benefică şi pentru împărtăşirea experienţei legislativului român privind armonizarea legislaţiei naţionale cu acquis-ul comunitar.

În contextul vizitei au avut loc lucrările forumului economic româno-macedonean. În cadrul acestora, preşedintele Traian Băsescu a prezentat situaţia economică din România şi a impactului crizei economice şi financiare globale asupra acesteia. Forumul a constituit un bun prilej pentru familiarizarea cu mediul de afaceri şi oportunităţile de investiţii din cele două ţări.

Programul a inclus şi o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Macedonia, pe care şeful statului român i-a asigurat de sprijinul constant al autorităţilor române pentru eforturile lor de conservare şi promovare a identităţii lor culturale şi spirituale.

Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii