Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:37 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita oficiala in Republica Lituania a presedintelui Romaniei, Traian Basescu

ro

14 Jul, 2010 22:07 879 Marime text

REF: Vizita oficială în Republica Lituania a preşedintelui României, Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat miercuri, 14 iulie a.c., o vizită oficială în Republica Lituania, la invitaţia omologului său, doamna Dalia Grybauskaitė.

În cadrul vizitei, şeful statului român a avut convorbiri oficiale cu preşedintele Republicii Lituania, doamna Dalia Grybauskaitė, cu primul-ministru, domnul Andrius Kubilius, şi o întrevedere cu preşedintele Parlamentului lituanian, doamna Irena Degutienė.

În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiată dezvoltarea constantă a relaţiei economice bilaterale, şi s-a agreat încurajarea iniţiativelor care au în vedere stimularea schimburilor comerciale şi dinamizarea contactelor directe între companiile din România şi Lituania.

Un alt subiect deosebit de important de pe agenda discuţiilor a fost cel al cooperării energetice în zona Mării Baltice şi a Mării Negre. Atât pentru România, cât şi pentru Lituania, creşterea securităţii energetice a Europei prin diversificarea surselor şi multiplicarea rutelor de tranzit reprezintă prioritatea centrală a politicii energetice naţionale şi europene.

În ceea ce priveşte agenda europeană, discuţiile s-au centrat pe măsurile de redresare economică adoptate la nivel european şi naţional în scopul întăririi finanţelor publice şi al reducerii deficitului bugetar pentru a permite reluarea creşterii economice. Ambele părţi au apreciat că răspunsul UE la recenta criză a euro a fost solidar şi coordonat, ceea ce a dat un semnal pozitiv pieţelor financiare. A fost convenită cooperarea în ceea ce priveşte aspectele financiare ale diverselor politici comune, în principal ale politicii agricole comune şi politicii de coeziune, fiind subliniată necesitatea asigurării, prin viitorul buget al Uniunii, a creşterii competitivităţii noilor state membre.

În planul politicii externe, convorbirile s-au concentrat pe extinderea UE şi raporturile cu vecinătatea estică, precum şi pe aspectele de securitate. Preşedintele României a subliniat importanţa sprijinirii eforturilor autorităţilor de la Chişinău privind parcursul european al Republicii Moldova şi a asigurării securităţii în zona Mării Negre. România şi Lituania au agreat că obiectivul creării unui spaţiu comun de stabilitate, securitate şi progres în vecinătatea UE este unul fundamental, şi îşi vor acorda susţinere reciprocă pentru apropierea de Uniune a statelor din vecinătatea estică, inclusiv prin mecanismele Parteneriatului Estic şi al Sinergiei Mării Negre.

A fost subliniată necesitatea ancorării europene ireversibile a tuturor statelor din Balcanii de Vest după îndeplinirea criteriilor economice şi politice care să le permită avansarea în parcursul european. Au fost trecute în revistă principalele teme aflate pe agenda internaţională de securitate, cu accent pe noul concept strategic al Alianţei şi pregătirea Summit-ului NATO de la Lisabona.

Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii