Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:22 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in Republica Irak

ro

04 Jun, 2009 20:30 840 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
(04 iunie 2009)

REF: Vizita preşedintelui României, Traian Băsescu, în Republica Irak

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat joi, 04 iunie a.c., în Irak, la baza militară Tallil, la ceremonia specială de încheiere a misiunii trupelor româneşti.

În cadrul ceremoniei, a fost depusă o coroană de flori din partea preşedintelui României. De asemenea, şeful statului a conferit Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemne de pace, generalului american Raymond Odierno, generalului irakian Babakir Zibari, precum şi ministrului Apărării irakian, Abdul Mufriji.

În cursul zilei de astăzi, şeful statului va avea mai multe întâlniri oficiale, precum şi o întrevedere cu preşedintele irakian, Jalal Talabani, la Bagdad.

Vă prezentăm alocuţiunea susţinută de şeful statului în faţa soldaţilor de la baza militară Tallil din Irak:

„Dragi militari români, soldaţi, ofiţeri, generali,
Dragi militari aliaţi,
Dragi prieteni americani,
Dragi irakieni,

Pentru armata română ziua de astăzi este un moment important. El va rămâne în istoria armatei române, va rămâne în istoria României ca fiind prima misiune în afara teritoriului naţional îndeplinită de armată în ultimii 60 de ani. Avem bucuria să constatăm misiune îndeplinită. Pentru acest lucru vă mulţumesc vouă, în primul rând, militari români, şi mulţumesc aliaţilor noştri, militarilor americani, italieni, polonezi, cu care, cot la cot, v-aţi îndeplinit misiunea. Dincolo de misiunea militară, armata României şi-a plătit tributul de sânge, şi-a plătit tributul de îngrijorare, şi-a plătit tributul de responsabilitate pe pământul altei ţări. Nu pot să nu amintesc eroii militari români care au intrat în panteonul eroilor naţionali: sublocotenentul Bogdan Hâncu sau sublocotenentul post-mortem Ioan Groşaru. În acelaşi timp, însă eroii răniţi: locotenent-colonel Ioan Voicu, locotenent-colonel Dorin Petruţ, maior Iulian Danieliuc, caporal Valentin Muscă, plutonier Toma Petre, plutonier Cornel Petrilă, plutonier Nicola Dănuţ, sergent-major Barbu Ilie, sergent-major Badea Gabriel, caporal Iovi Vasile, soldat Popa Cătălin - eroi răniţi la datorie. Parte din ei s-au recuperat, parte din cei răniţi vor rămâne toată viaţa cu tributul plătit pe pământul irakian, alături de militarii coaliţiei. Şi nu vom putea face niciodată, oricât le-am cinsti memoria, nu-i vom putea reda familiilor pe Bogdan Hâncu şi pe Ioan Groşaru.

Aţi început misiunea în Irak acum şase ani. Când v-aţi început misiunea, România nu era nici în NATO, nici în Uniunea Europeană. Acum vă pregătiţi să reveniţi acasă, cu fruntea sus, cu misiunea îndeplinită, într-o ţară membră NATO şi parte a Uniunii Europene. Aţi făcut ca misiunea voastră să nu fie numai o datorie de militar, ci aţi întins o punte din istoria României către istoria Irakului. Mai mult decât atât, timp de şase ani aţi apărat pământul irakian, pe care l-aţi avut în responsabilitate, ca pe pământul ţării voastre. Astăzi, partea voastră de responsabilitate, cu misiunea îndeplinită, o predaţi autorităţilor irakiene, autorităţilor din această ţară binecuvântată, dintre Tigru şi Eufrat, o ţară cu care România a avut tradiţional relaţii bune, politice şi economice, o ţară la a cărei liberate aţi contribuit, o ţară pentru care v-aţi dăruit ca şi pentru ţara voastră. Luptând aici, în Irak, aţi făcut enorme servicii României. Aţi contribuit la consolidarea politicii externe a statului român şi aţi făcut ca, la nivel politic, vorbele să se transforme în fapte. Pentru ceea ce aţi făcut pentru România, eu vă mulţumesc, dragi militari români. Vă doresc o revenire grabnică acasă şi vă asigur de toată dragostea mea şi a poporului român. Dumnezeu să va ajute!”

Departamentul de Comunicare Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii