Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doctor Dan Raica iti raspunde la intrebarea - „De ce nu raman insarcinata?”

ro

10 Jun, 2014 00:00 10487 Marime text
Infertilitatea sau sterilitatea afecteaza din ce in ce mai multe femei in Romania. Daca incerci sa ramai gravida de ceva vreme si nu reusesti, stii cat de dezamagitor poate fi un test de sarcina negativ. Dar, inainte de a hotari ca FIV-ul este ultima optiune, este important sa elimini unele dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate si, de cele mai multe ori, tratabile.
 
1. NU OVULEZI
Sindromul ovarelor micropolichistice (SOP) poate duce la menstruatii neregulate si la o crestere a hormonilor masculini, secretati de ovar (testosteronul). SOP este unul din cele mai frecvente cauze al ciclurilor anovulatorii. De asemenea, tulburarile de nutritie - supraponderabilitatea, obezitatea, subponderabilitatea, pot fi cauza unei disfunctii tiroidiene care poate influenta ovulatia.
 
Ce trebuie sa faci?
Una din cele mai bune metode de a-ti imbunatati ovulatia este sa ajungi la o greutate optima. De asemenea, este important ca SOP sa fie diagnosticat cat mai repede. Du-te la ginecolog, pentru ca, daca nu ovulezi, nu poti sa ramai gravida fara tratament corespunzator.
 
2. ESTE PROBLEMA LUI
Factorul de infertilitate masculina este raspunzator de pana la 40% din cazurile de infertilitate ale cuplului. Daca partenerul tau este supraponderal, obez sau fumator, aceasta ar putea sa iti afecteze sansele de a ramane insarcinata. De asemenea, infectiile sau inflamatiile prostatei reprezinta cauze frecvente de infertilitate.
 
Ce trebuie sa faci?
Cheia este scaderea in greutate si abandonarea fumatului. Mergi impreuna cu partenerul tau la un consult medical pentru un examen fizic si o spermograma. In situatia unei cauze masculine, exista tratamente diverse pentru a rezolva problema, intre care se numara IUI (inseminare intrauterina) si FIV(fertilizare in vitro).

3. NU AI DESTULE OVULE SANATOASE

Te nasti cu un numar fix de ovule, care odata cu cresterea in varsta, scad ca numar si ca stare de sanatate. O femeie sanatoasa, in varsta de 30 de ani, are doar 20% sanse de a ramane insarcinata in fiecare luna, fara mijloace de protectie.
 
Ce trebuie sa faci?
Pentru imbunatatirea calitatii ovocitelor, trebuie sa ajungi la o greutate optima si daca fumezi, sa renunti la acest viciu chiar acum. Vorbeste cu ginecologul tau despre reproducerea umana asistata, IUI, FIV sau FIV cu donor de ovocite.
 
4. ENDOMETRIOZA
Endometrioza este o afectiune in care celule din mucoasa cavitatii uterine, endometrul, ajung in cavitatea abdominala si se fixeaza pe ovare, intestine etc., putand cauza dureri la menstruatie, sangerari abundente, infertilitate prin astupare trompelor. Endometrioza  este motivul a 20-30% dintre cauzele de infertilitate.
 
Ce trebuie sa faci?

Sa ramai gravida este o provocare in cazul endometriozei. Trebuie sa incepi tratamentul cat mai rapid. Daca trompele sunt permeabile, exista tratamente de stimulare a ovulatiei, care, in combinatie cu IUI, reprezinta cea mai buna modalitate si cu sansele cele mai mari. Daca deja acest tratament dureaza de o buna perioada de timp sau trompele sunt astupate, FIV-ul este cea mai buna optiune.
 
5. AI TROMPELE ASTUPATE
Trompele sunt afectate sau obstruate in 35% din cazuri si reprezinta factorul tubar de infertilitate. Infertilitatea de cauza tubara poate fi urmarea bolilor transmisibile sexual (in special cu chlamidia), endometriozei sau bolii inflamatorii pelvine. Acestea, in ani, conduc la infertilitate de cauza tubara.
 
Ce trebuie sa faci?
Trebuie sa te asiguri ca trompele sunt permeabile, astfel incat, spermatozoizii sa se intalneasca cu ovulele si fecundarea sa aiba loc. Aceasta se poate evidentia cu ajutorul unei histerosalpingografii (o radiografie cu substanta de contrast a uterului si trompelor). In cazul in care trompele sunt astupate, ginecologul iti poate spune daca se pot dezobstrua prin operatie laparoscopica (neosalpingostomie) sau, daca aceasta varianta nu este posibila, daca se poate recurge la singura varianta disponibila, FIV-ul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Larisa 29 Jan, 2019 21:36 Nu rămân însărcinată oare ce se întâmplă ?