Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:09 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doctorul Dan Raica demonteaza cele mai des intalnite mituri despre sarcina

ro

23 Apr, 2014 17:09 5629 Marime text
De ce unele femei raman gravide rapid, fara efort, in timp ce altele incearca luni sau chiar ani sa faca un copil? Expertii sunt toti de accord ca este un mister. Noi, ginecologii avem o serie de indicii, cum ar fi varsta la care mama a intrat la menopauza sau regularitatea ciclurilor menstruale.
Analizele de laborator nu ne pot da intotdeauna un raspuns cert. Totul este puternic individualizat, situatia depinzand de fiecare cuplu in parte.
Voi enumera cateva mituri incetatenite printre femei, cu privire la sarcina:

1.Menstruatiile neregulate nu afecteaza sansa de a ramane gravida

Fals: Daca ciclurile menstruale sunt complet neregulate si menstruatiile impredictibile, nu poti aproxima cu usurinta perioada ovulatorie. Asadar, acest aspect scade cu siguranta, sansele unei femei de a ramane gravida. In cazul in care pacienta are doar cateva menstruatii pe an, probabilitatea de a ramane insarcinata este foarte mica. Disfunctiile hormonale sau afectiunile precum sindromul ovarelor polichistice sunt foarte probabile, un consult ginecologic fiind absolut obligatoriu intr-o astfel de situatie.

2. Sexul de mai multe ori pe zi creste sansa de a ramane gravida

Fals: Spre deosebire de femeie, care elibereaza cate un ovocit(ovul) la fiecare ciclu menstrual, in ejaculatul spermatic sunt milioane de spermatozoizi dintre care numai unul este necesar pentru a produce fecundarea. In plus, de fiecare data cand un barbat ejaculeaza, volumul spermatic se reduce, prin urmare si numarul de spermatozoizi scade. Mai multe contacte sexuale intr-o zi nu cresc sansele spermatozoidului ales sa fie la locul potrivit in momentul potrivit.
 
3. Bolile cu transmitere sexuala(BTS) pe care le-ai avut sau pe care la ai acum nu afecteaza fertilitatea

Mai mult de un sfert dintre femei nu cunosc impactul BTS asupra fertilitatii. Din pacate, multe dintre acestea, precum Chlamidia, gonoreea, sifilisul, mycoplasma, ureaplasma si bolile inflamatorii pelvine, pot afecta trompele uterine, insusi punctul de intalnire al spermatozoidului cu ovulul. Astfel, riscul de a dezvolta o sarcina extrauterina creste. Diagnosticarea si tratarea BTS este absolut esentiala atunci cand pacienta doreste sa ramana gravida, in primul rand pentru a crese sansele de a face un copil sanatos si in deplina siguranta.

Aceasta discutie foarte interesanta despre miturile incetatenite printre femei continua in urmatorul articol!
Pentru mai multe curiozitati, sfaturi, dar si pentru dezmintirea altor idei preconcepute, va invit pe blogul meu www.dan.raica.ro, dar si pe pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/DoctorDanRaica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii