Absorbtia fondurilor pentru agricultura si dezvoltare rurala se desfasoara in ritm alert
Absorbtia fondurilor pentru agricultura si dezvoltare rurala se desfasoara in ritm alertProgramul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 (PNDR) este Programul prin care se acordă fonduri euro pene nerambursabile pentru investiţii private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România.
Banii disponibili, respectiv fondurile nerambursabile, pentru realizarea acestui program sunt de peste10 miliarde de euro. Din aceştia, peste 8 miliarde euro sunt bani alocaţi României de Uniunea Europeană prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, restul provenind de la bugetul naţional.
PNDR este destinat dezvoltării zonelor rurale din România, prin crearea condiţiilor moderne de trai în societăţile rurale şi prin identificarea unor oportunităţi reale pentru toţi cei care vor să rămână în spaţiul rural. Un alt obiectiv al PNDR este păstrarea diversităţii la sate ca un patrimoniu socio-cultural integrat european.
Pentru realizarea acestor obiective, au fost stabilite 4 priorităţi de finanţare prin PNDR, denumite generic axe. Aceste priorităţi sunt:
- Creşterea competitivităţii produselor agricole şi silvice - Axa I;
- Îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural - Axa II;
- Creşterea calităţii vieţii în mediul rural şi diversificarea economiei rurale - Axa III;
- LEADER - Axa IV.
Fiecare axă este împărţită în Măsuri, în funcţie de categoriile de activităţi acceptate pentru finanţare prin PNDR (ex: investiţii, servicii de consultanţă, pregătire profesională, sprijin direct pe suprafaţă, etc).
Astfel, dacă prin cele 4 axe se stabileşte un cadru general, specificitatea investiţiilor eligibile este stabilită prin Măsurile de investiţii, încadrate în fiecare Axă în parte.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a primit din partea Autorităţii de Management pentru PNDR implementarea mai multor Măsuri de investiţii, astfel:
Măsura 121 - "Modernizarea exploataţiilor agricole"
Măsura 121, lansată în luna martie 2008, a suscitat un viu interes încă de la început datorită tipologiei investiţiilor finanţate.
Este vorba despre sprijinul dezvoltării exploataţiilor agricole vegetale şi de creştere a animalelor, mai precis:
Construirea ŞI/SAU modernizarea:
- clădirilor utilizate pentru producţia agricolă;
- infrastructurii rutiere interne;
- serelor, inclusiv a centralelor termice şi instalaţiilor de irigat.
Achiziţionarea de tractoare noi, combine de recoltat, mijloace de transport specializate.
Proiecte de investiţii pentru sectoarele prioritare ale măsurii ca:
Sectorul vegetal - legume, pepiniere şi plantaţii de pomi şi arbuşti fructiferi, căpşunării, culturi de câmp, pepiniere, precum şi plantaţiile de viţă-de-vie pentru vin (cu excepţia restructurării/reconversiei plantaţiilor de viţă-de-vie) şi struguri de masă.
Sectorul de creştere a animalelor - bovine pentru lapte, bovine pentru carne, porcine, ovine şi caprine, păsări în sistem extensiv şi pentru ouă de consum.
Suma maximă nerambursabilă poate ajunge până la 2 milioane de euro.
Până în prezent, APDRP a primit 4.529 de cereri de finanţare, din care au fost contractate 1.258 proiecte o valoare publică de 361,34 milioane euro. Totodată, au fost efectuate plăţi totale în valoare publică de 115,65 milioane euro.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp