Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:08 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectele pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi pot primi pana la 200 de mii de euro

ro

22 Oct, 2009 15:25 2240 Marime text

21.10.2009

I N F O R M A R E   D E   P R E S Ă

Proiectele pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi pot primi până la 200 de mii de euro nerambursabili

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) anunţă că în perioada 12 octombrie – 6 noiembrie 2009 este deschisă sesiunea în care se vor depune proiectele pentru Măsura 312  „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi” şi pentru Măsura 313 „Încurajarea activităţilor turistice”. Suma alocată proiectelor pentru această sesiune este de 47.928.710 Euro.
Sprijinul nerambursabil acordat prin APDRP în cadrul acestei Măsuri este de maxim 200.000 euro pentru un proiect, reprezentând până la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile corespunzătoare investiţiei.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor în cadrul acestei sesiuni este vineri, 6 noiembrie, ora 12:00.
Cererile de finanţare se depun la sediile Ofiiciilor Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) din judeţele în care se realizează investiţia.
Proiectul solicitantului trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului. Pentru a fi selectat spre finanţare, proiectul respectiv trebuie să acumuleze puncte, conform criteriilor menţionate în acest Ghid. Procedura de selecţie şi documentele de informare pentru depunerea proiectelor sunt afişate pe pagina de internet a APDRP, www.apdrp.ro.
În scopul eficientizării procesului depunerii proiectelor de investiţii, Ghidul Solicitantului a fost completat şi modificat.
Una dintre modificări stipulează faptul că depunerea cererii de finanţare se poate face de către orice altă persoană decât reprezentantul legal, cu procură notarială de la persoana desemnata să reprezinte solicitantul conform legislaţiei în vigoare.
O precizare importantă prezentă în varianta actualizată a Ghidului menţionează că este necesar ca beneficiarul să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal, să nu aibă înscrieri care privesc sancţiuni economico-financiare în cazierul judiciar şi să respecte graficul de rambursare a datoriilor, dacă are datorii către bănci.

În ceea ce priveşte condiţiile minime obligatorii pentru accesarea fondurilor aferente Măsurii 312, conform versiunii actualizate a Ghidului Solicitantului, beneficiarul trebuie să dovedească dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmează să realizeze investiţia sau dreptul de folosinţă al acestuia pentru o perioadă de cel puţin 10 ani.
Totodată, în condiţiile legii, este permis şi dreptul de folosinţă asupra clădirilor unde urmează să fie realizată investiţia cu fonduri europene nerambursabile.
Construcţia clădirilor este în continuare cheltuială eligibilă. De asemenea, sunt eligibile şi investiţiile pentru modernizarea şi extinderea clădirilor în cadrul tuturor componentelor Măsurii, însă doar pentru clădirile aflate în proprietate şi numai în scopul desfăşurării activităţilor propuse prin proiect. Nu este însă permisă amenajarea clădirilor asupra cărora potenţialul beneficiar are drept de folosinţă, ci doar dotarea acestora cu utilaje.
De asemenea, cuantumul avansului pe care beneficiarul îl poate solicita a crescut de la 20% la 50%. Astfel pentru beneficiarul a cărui Contract de finanţare FEADR s-a încheiat în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2010 şi care a optat în Cererea de Finanţare, sau până la data depunerii primei cereri de plată, pentru obţinerea valorii avansului în vederea demarării investiţiei, APDRP poate să acorde un avans de maxim 50% din valoarea ajutorului public.
În cazul proiectelor care prevăd modernizarea sau finalizarea construcţiilor existente sau achiziţii de utilaje cu montaj, care schimbă regimul de exploatare a construcţiei existente, trebuie ataşat la Studiul de Fezabilitate o expertiză tehnică de specialitate asupra construcţiei existente dar şi un raport privind stadiul fizic al lucrărilor întreprinse.


Informaţii suplimentare

Măsura 312 - „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi ” se încadrează în Axa III – „Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale” şi are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale.
Obiectivele specifice ale Măsurii 312 sunt crearea şi menţinerea locurilor de muncă în spaţiul rural, creşterea valorii adăugate în activităţile non-agricole, crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, prestate de către micro-întreprinderi.
Printre obiectivele operaţionale se regăsesc crearea de micro-intreprinderi, dar şi dezvoltarea celor existente în sectorul non-agricol din spaţiul rural. Alte obiective operaţionale privesc încurajarea iniţiativelor de afaceri promovate în special de către tineri şi femei, încurajarea activităţilor meşteşugăreşti şi a altor activităţi tradiţionale, cât şi reducerea gradului de dependenţă faţă de agricultură.


Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 312 sunt micro-întreprinderile şi persoane fizice neînregistrate ca agenţi economici care se vor angaja însă ca până la data semnării contractului de finanţare să fie autorizate cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca micro-întreprinderi.
Micro-întreprinderile sunt definite conform legislaţiei europene  şi a celei naţionale  ca având mai puţin de 10 angajaţi. Acestea trebuie să realizeaze o cifră de afaceri anuală netă sau să deţină echivalentul în lei a activelor totale în valoare de până la 2 milioane euro.
Tipurile de micro-întreprinderi care pot beneficia de sprijin în cadrul Măsurii 312 sunt societăţile comerciale cu capital privat 100% (SNC, SCS, SRL, SA), cooperativele meşteşugăreşti, cooperativele de consum, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, persoanele fizice autorizate, dar şi asociaţiile familiale.
Persoanele fizice care, în urma autorizării ulterioare momentului depunerii proiectului, îşi modifică reprezentantul legal, vor trebui să depună toate documentele ce demonstrează transferul dreptului de reprezentare pentru noua formă de organizare juridică. Această modificare nu afectează însă respectarea criteriilor de eligibilitate şi de selecţie ale cererii de finanţare.
Investiţiile finanţate prin Măsura 312 privesc activităţile non-agricole productive, dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local şi înfiinţarea de servicii pentru populaţia rurală.


Investiţiile în activităţi non-agricole productive privesc industria uşoară. Spre exemplu  articolele de pielărie, încălţăminte, lână, blană, tricotaje, produse de uz gospodăresc. Sunt, de asemenea, eligibile investiţiile în activităţi de procesare industrială a produselor lemnoase – începând de la stadiul de cherestea (ex. mobilă), în mecanică fină, asamblarea maşinilor, producţia de unelte şi obiecte casnice, de ambalaje sau alte asemenea investiţii.

Investiţiile pentru dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local au în vedere, de exemplu, prelucrarea fierului sau a lânii, olaritul, brodatul, sau confecţionarea instrumentelor muzicale tradiţionale. Totdată, pot fi finanţate şi activităţile de marketing – mici magazine de desfacere a propriilor produse obţinute din aceste activităţi.
În ceea ce priveşte crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, printre investiţiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmărie, dar şi cele care asigură conectarea şi difuzarea Internetului, mecanizarea, transportul – altele decât achiziţia mijloacelor de transport.
Sunt, de asemenea, eligibile investiţiile în protecţia fitosanitară şi însămânţare artificială a animalelor, în servicii pentru reparaţii maşini, unelte şi obiecte casnice.
În cadrul Măsurii, va fi sprijinită achiziţionarea de echipamente de producere a energiei din surse regenerabile, altele decât biocombustibilii, însă numai ca parte componentă a proiectelor de investiţii sprijinite prin această măsură.


Concret, proiectele finanţate în cadrul Măsurii 312 -“Crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” pot avea ca scop extinderea şi modernizarea activităţii beneficiarului prin achiziţionarea de utilaje şi echipamente de lucru, construirea unei hale de producţie pentru tâmplărie din lemn, crearea serviciilor de însămânţare artificială şi toaletaj a  animalelor de fermă. Alte exemple de proiecte finanţate prin această măsură sunt cele care urmăresc construirea de hale pentru confecţii metalice, înfiinţarea unui centru medical sau a unui service auto, sau modernizarea unei fabrici de textile prin achiziţia de maşini specializate de ţesut.


Serviciul Relaţii Mass-Media al
Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit
Tel:021 / 310.16.35; E-mail: relatiimass-media@apdrp.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii