22 aprilie 2012 - Ziua Pământului „Mobilizaţi Pământul"
22 aprilie 2012 - Ziua Pământului „Mobilizaţi Pământul"Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arata faţă de mediu înconjurător. Ziua Pământului - cel care ne ţine, ne hrăneşte, ne oferă adăpost, ne încântă privirile cu minunile sale, ne ocroteşte, ne dezvăluie pas cu pas din misterele sale, şi mai ales ne suportă - are un rol foarte important în mediatizarea problemelor climatice. Oamenii devenind nemulţumiţi faţă de eşecul guvernelor de a lua măsuri cu privire la protejarea şi conservarea mediului, au înfiinţat organizaţia (Earth Day Organization) cu filiale în peste 170 de ţări şi rezultate notabile în conştientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluării, etc.
Tema celei de a 42 - a aniversări este „Mobilizaţi Pământul".
Sub egida acestei zile se desfăşoară următoarele campanii:
- campania „Un miliard de acte verzi", demarată în 2011, este cea mai mare campanie privind mediul înconjurător, înregistrându-se până în prezent 800 de milioane de acţiuni în Reţeaua Earth Day.
- campania „Energie regenerabilă pentru toţi" prin care se vor promova iniţiativele energiei regenerabile şi se vor pune bazele acţiunilor legate de Conferinţa Naţiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă.
Idei pentru a salva Pământul
- Schimbaţi becurile obişnuite cu unele care consumă mai puţin. Chiar dacă preţul e mai mare, acestea vor dura chiar şi de 10 ori mai mult ca cele obişnuite, în plus, consumul lor e mai mic de vreo 4 sau 5 ori.
- Aveţi grijă ca robinetele din casă (să nu aibă scăpări), cât de puţin ar picura, acel puţin dacă se adună în fiecare casă... pierderile sunt destul de mari.
- Încercaţi să conduceţi cât mai puţin sau când este necesar. În primul rând n-o sa mai aruncaţi bani pe fereastra şi în al 2-lea rând, dar nu pentru asta mai puţin important: veţi reduce emisia de CO2 care atât de mult îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă. Prima regulă: o viteză moderată şi constantă.
- Încercaţi să vă mişcaţi mai mult pe bicicletă. Dacă vedeţi că nu e sigură circulaţia prin oraşul vostru aţi putea să cereţi primăriei să facă ceva în acest sens.
- Daca culegeţi ciuperci, nu le rupeţi din rădăcină. Ideea e că ar trebui să le tăiaţi fără a le smulge de tot.
Cu ocazia Zilei Pământului 2012, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa organizează acţiuni de conştientizare şi un concurs de colaje cu elevii şcolilor partenere.
Pe data de 22.04.2012, 1 miliard de persoane din 192 de ţări, se va mobiliza, spunând un singur lucru: Planeta nu aşteaptă!
Director Executiv
Simona CONSTANTIN
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp