Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masuri pentru evitarea aglomeratiei in administratiile finantelor publice

ro

29 Apr, 2009 23:26 1129 Marime text

Nr. 1090227/ 30 martie 2009                                                                                                                             
C O M U N I C A T   D E   P R E S Ă

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va lua toate măsurile necesare pentru evitarea aglomeraţiei în administraţiile finanţelor publice în perioada depunerii declaraţiilor de venit

Urmare deciziei de a renunţa la sistemul de trimitere/primire prin poştă a declaraţiilor de venit către/de la contribuabilii – persoane fizice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală precizează că pe toată perioada depunerii Formularului 200 se vor lua toate măsurile necesare pentru evitarea aglomeraţiei în administraţiile financiare.

Formularele 200 pot fi depuse începând de astăzi până la data de 15 mai anul curent.

Analiza dispusă de către Preşedintele A.N.A.F., domnul Sorin Blejnar, la începutul anului 2009, care a stat la baza deciziei de renunţare la sistemul de trimitere/primire prin poştă a declaraţiilor de venit, demonstrează că dintre cei aproximativ 900.000 contribuabili – persoane fizice care trebuiau să depună până la 15 mai 2008 declaraţiile de venit aferente anului 2007, circa 70%, deşi au primit la domiciliu formularele personalizate, s-au prezentat la sediile administraţiilor financiare din două motive: fie pentru că au dorit asistenţă în completarea formularului, fie pentru că solicitau noi formulare, motivând că cele primite au fost pierdute, deteriorate etc. Acest fapt a generat în 2008 o cheltuială suplimentară a A.N.A.F. pentru producerea altor formulare care erau puse la dispoziţia contribuabililor gratuit (de exemplu în 2008 s-au produs suplimentar 700.000 de exemplare). Astfel, putem concluziona că în 2008 sistemul de trimitere/primire prin poştă a declaraţiilor de venit a fost utilizat de circa 30% contribuabili - persoane fizice. 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală precizează că declaraţiile de venit pot fi trimise în continuare prin poştă cu scrisori recomandate, însă pe cheltuiala contribuabililor. Formularul 200 poate fi descărcat de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - Declaraţie privind veniturile realizate, prin accesarea portalului www.anaf.ro / Asistenţă contribuabili /Toate formularele, cu explicaţii.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Finanţelor Publice. În cadrul ANAF se organizează şi funcţionează Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice (DGFP) Judeţene, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

DIRECŢIA DE COMUNICARE, RELAŢII PUBLICE ŞI MASS-MEDIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii