22 Martie 2012 - Ziua Mondială a Apei „Apa şi siguranţa alimentară"
22 Martie 2012 - Ziua Mondială a Apei „Apa şi siguranţa alimentară"Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an pe 22 martie pentru a atrage atenţia lumii întregi asupra importanţei apei şi gestionării durabile a resurselor de apă dulce.
În 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare (UNCED), care a avut loc la Rio, în Brazilia, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 22 martie 1993 ca fiind prima Zi Mondială a Apei, iar de atunci aceasta a fost sărbătorită anual.
Tema din acest an este „Apa şi siguranţa alimentară" şi are ca motto: „Lumea este însetată pentru că ne este foame". Aceasta temă are drept obiectiv sensibilizarea cu privire la cantitatea de apă necesară pentru a produce alimente.
Sunt şapte miliarde de oameni pe întreaga planetă care au nevoie de hrană zilnic. Până în anul 2050, se estimează că populaţia va creşte la 9 miliarde. Studiile arată că un om consumă zilnic între doi şi patru litri de apă pe zi, dar această cantitate este preluată, într-o mare măsură, din alimente. Foametea a lovit deja un miliard de oameni din populaţia globului, iar resursele de apă sunt limitate.
În Dobrogea bazinul hidrografic ocupă o suprafaţă de 10813 km, din care bazinul hidrografic litoral cu o suprafaţă de 5480 km. Resursele de apă ale judeţului Constanţa sunt constituite din apele de suprafaţă - râuri, lacuri, fluviul Dunărea (Canalul Poarta Albă - Midia Năvodari - sursa Galeşu) şi ape subterane (47 de surse).
Consumul total anual de apă în sectorul public raportat la populaţia totală a fost, în anul 2010, de 79,72 mc/locuitor, iar ponderea populaţiei cu acces la apa potabila a fost de 73,7%.
Principalele probleme care afectează calitatea apelor sunt: epurarea inadecvată a apelor uzate menajere, controlul inadecvat al evacuărilor de ape uzate industriale, pierderea şi distrugerea zonelor de captare, amplasarea necorespunzătoare a obiectivelor industriale, defrişarea, modificarea necontrolată a tipurilor de culturi agricole şi proastele practici agricole.
Pentru a proteja resursele de apă ar trebui să urmăm o dietă sănătoasă şi durabilă, un stil de viaţă sănătos, să consumăm alimente care au nevoie de mai puţină apă pentru producerea lor, să reducem risipa de alimente (30 de procente din hrana zilnică produsă în întreaga lume rămân neconsumate, iar în acest fel, apa necesară producerii alimentelor este irosită), să conservăm ecosistemele care susţin disponibilitatea şi calitatea apelor, să recirculăm şi să reutilizăm apa, să renunţăm la agricultura chimizată şi intensivă, să adaptăm managementul apei la schimbările climatice.
Director Executiv
Simona CONSTANTIN
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp