ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANTA IN PERIOADA 06.04 – 12.04.2009
ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANTA IN PERIOADA 06.04 – 12.04.200913.04.2009
INFORMARE DE PRESĂ
ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANŢA ÎN PERIOADA 06.04 – 12.04.2009
În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 06.04 – 12.04.2009 s-au desfăşurat următoarele activităţi:
Compartimentul Programe, Relaţii Publice şi Comunicare
Se asigură permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.
Serviciul Autorizare şi Controlul Conformării
În cadrul Biroului Avize, Acorduri, Autorizări s-au eliberat 40 acte de reglementare si 28 de consultaţii tehnice.
În cadrul Compartimentului Controlul Conformării şi Managementul Riscului s-a efectuat:
- verificarea amplasamentului la S.C. SIMPLEX TRADING S.R.L.;S.C. PROD COMPANY S.R.L..; S.C. AGRO PROD COM IMPORT EXPORT S.R.L.;
- verificarea conformării la: SPITALUL MUNICIPAL MEDGIDIA, CENTRUL DE SANATATE BANEASA, S.C. MINIERA MEDGIDIA S.A., SPITALUL ORASENESC HARSOVA; S.C DEGARO S.R.L;
- inspecţie Seveso cu GNM CJ Constanţa şi ISU Dobrogea la S.C. CHIMPEX S.A.
Serviciul Implementare Politici de Mediu
Biroul Gestiune Deşeuri şi Chimicale
A fost transmisă către ARPM Galaţi raportarea privind cantitatea de deşeuri de echipamente electrice si electronice colectată, din judeţul Constanta, în campania din 4 aprilie 2009.
Operatorii economici sunt obligaţi să asigure realizarea obiectivelor anuale de reutilizare, reciclare si valorificare energetică a VSU prevăzute în H.G. 2406/2004 (privind gestionarea vehiculelor scoase din uz, cu modificările si completările ulterioare). Pentru anul 2008, operatorii economici au avut de îndeplinit următoarele obiective:
a) reutilizarea şi valorificarea a cel puţin 75% din masa vehiculelor fabricate înainte de 1 ianuarie 1980;
b) reutilizarea şi valorificarea a cel puţin 85% din masa vehiculelor fabricate după 1 ianuarie 1980;
c) reutilizarea şi reciclarea a 70% din masa vehiculelor fabricate înainte de 1 ianuarie 1980;
d) reutilizarea şi reciclarea a 80% din masa vehiculelor fabricate începând cu data de 1 ianuarie 1980.
În scopul monitorizării atingerii acestor obiective, operatorii economici care desfăşoară operaţiuni de tratare VSU au avut obligaţia de a transmite autorităţii teritoriale pentru protecţia mediului informaţii privind vehiculele scoase din uz tratate în anul 2008. În baza acestor informaţii, în această perioadă, este completată baza de date naţională pentru vehicule scoase din uz.
Până la data de 30 aprilie a fiecărui an, autorităţile administraţiei publice locale, operatorii economici care administrează puncte de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, cât si operatorii economici care tratează, reciclează sau valorifică astfel de deşeuri sunt obligaţi să raporteze autorităţii teritoriale pentru protecţia mediului din judeţul pe a cărui rază teritorială funcţionează fiecare punct de lucru, informaţii privind cantităţile si tipurile de DEEE colectate/tratate/reciclate/valorificate. În baza acestor informaţii, în această perioadă, este completată baza de date naţională privind DEEE, pentru anul 2008.
Au fost aprobate patru Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către instalaţii de valorificare/eliminare a deşeurilor periculoase, din judeţul Constanta.
Un reprezentant al BGDC a verificat situaţia echipamentelor care conţin compuşi desemnaţi (bifenili policlorurati) de pe amplasamentele SC MECONST TRADING SRL – în lichidare, SC STEEL WORKS SA – în lichidare, SC POLARIS M HOLDING SRL.
Un reprezentant al BGDC a participat la verificarea conformării la: SPITALUL MUNICIPAL MEDGIDIA, CENTRUL DE SĂNĂTATE BĂNEASA, SPITALUL ORĂSENESC HÂRSOVA.
Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţie Sol şi Subsol, Biosecuritate
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
Un reprezentant al CPNPSSB a verificat starea ariei naturale protejate Canaralele din Portul Hârşova (monument al naturii) şi a participat la verificarea conformării S.C. MINIERA MEDGIDIA S.A.
A fost transmisă către ARPM Galaţi raportarea privind fişele de evidenţă ale secţiilor Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa în vederea actualizării Registrului naţional al grădinilor zoologice şi acvariilor publice, cu modificările corespunzătoare perioadei 01.01.2009 - 31.03.2009, şi raportarea privind Lista colecţiei de animale pe anul 2008.
A fost transmisă către ARPM Galaţi Lista siturilor contaminate în conformitate cu Planul de Implementare al HG 1408/2007 privind modalităţile de investigare şi evaluare a poluării solului şi subsolului.
Serviciul Monitoring , Sinteză şi Rapoarte
Aer
La cererea agenţilor economici S.C. STEPAL COS S.R.L., comuna Crucea – punct de lucru Palazu Mare - Constanta si S.C. ALPROF S.A. , comuna Lumina – Constanta s-au efectuat prelevări de pulberi sedimentabile; s-au definitivat analizele de pulberi sedimentabile pentru monitorizarea lunara.
Apa
La societăţile: S.C. SELGROS CASH & CARRY -AGIGEA; S.C. KIRAZOGLU S.A. PORT C-TA SUD, S.C. CONFORT URBAN S.A C-TA, SPITALUL DE FTIZIOLOGIE AGIGEA, , S.C. BABENCO MON S.R.L. C-TA s-au definitivat analizele (M.T.S., CBO5) la probele de apa uzata prelevate in saptamana anterioara si s-au emis buletinele de analiza corespunzătoare.
Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.
DIRECTOR EXECUTIV,
Daiana OPRESCU
Compartiment RP.C.P.P.,
Ionut FERENDINO
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp