Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANTA IN PERIOADA 16.03 – 22.03.2009

ro

23 Mar, 2009 15:33 1059 Marime text

23.03.2009

INFORMARE DE PRESĂ
ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANŢA ÎN PERIOADA 16.03 – 22.03.2009

În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 16.03 – 22.03.2009 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Programe, Relaţii Publice şi Comunicare

Se asigură permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.
 
Un reprezentant al compartimentului a participat în data de 20 martie, la invitaţia Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa şi a Consulatului General al Republicii Populare China la Constanţa, la vernisajul expoziţiei tematice China şi Cucerirea Spaţiului Cosmic.

Serviciul  Autorizare şi Controlul Conformării

    În cadrul Biroului Avize, Acorduri, Autorizări s-au eliberat 16 acte de reglementare si 53 de consultaţii tehnice.
    În data de 16 martie 2009, la hotelul Filoxenia din Eforie Nord, la ora 16:00, a avut loc dezbaterea publică privind proiectul  „Construire locuinta si imprejmuire teren in Eforie Sud str.Republicii, loturile 1104 si 1103, parcela Tuzla-Techirghiol”, având ca beneficiar pe Diaconescu Ioan Tiberius.
    În data de 16 martie 2009, la sediul Primariei Municipiului Constanrta, la ora 16:00, a avut loc dezbaterea publică privind proiectul „PUZ Valu lui Traian”, având ca beneficiar Primaria Municipiului Constanta.
   În data de 16 martie 2009, la sediul Primariei Comunei Pantelimon, la ora 16:00, a avut loc dezbaterea publică privind proiectul „Construire 55 centrale eoliene in extravilan Pantelimon, Gradina, Crucea si Targusor”, având ca beneficiar pe SC Ewind SRL.
    În data de 19 martie 2009, la sediul Primariei Orasului Navodari, la ora 16:00, a avut loc dezbaterea publică privind proiectul  „PUZ Realizare imobil D+P+10E locuinte in orasul Navodari Popas III Mamaia”, având ca beneficiar Primaria Orasului Navodari.
    
În cadrul Compartimentului Controlul Conformării şi Managementul Riscului s-a efectuat:

- verificarea amplasamentului la P.F.A. LUPU PETRE.

Serviciul Implementare Politici de Mediu

Biroul Gestiune Deşeuri şi Chimicale

Au fost transmise către ARPM Galati raportările cu privire la:
- operatorii economici care desfăsoară activităţi cu substanţe reglementate prin Regulamentul 2037/2000 privind substanţele care epuizează stratul de ozon.
- firmele autorizate sau în curs de autorizare pentru transportul si eliminarea finală (incinerare) a deseurilor rezultate din activitătile unitătilor medicale.


- punctele de colectare pentru deseuri de echipamente electrice si electronice si firmele autorizate pentru tratarea/reciclarea acestora.
- cantitătile de deseuri de echipamente electrice si electronice colectate în campania Marea debarasare din 14 martie 2009.

În perioada următoare se realizează inventarul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de import/export, productie, utilizare a acidului perfluorooctanoic (PFOA) si sarea de amoniu a acestuia (APFO). Operatorii economici implicaţi în astfel de activităţi au obligaţia de a transmite la APM informatii privind activitătile desfăsurate cu aceste substante, cât si cantităţile produse, utilizate, importate/exportate în perioada 2004 - 2008.

Au fost aprobate trei Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către instalaţii de valorificare/eliminare a deşeurilor periculoase, din judeţul Constanta.

Un reprezentant al BGDC a participat, la vizitele în teren organizate de Consiliul Judeţean Constanta, la primăriile din mediul urban si rural, în cadrul proiectului de asistentă tehnică pentru întocmirea Master planului aferent proiectului ²Sistem integrat de gestionare a deşeurilor în judeţul Constanta² realizat cu sprijinul Ministerului Mediului prin asistenta tehnică a Romair Consulting Ltd si finanţat prin Programul PHARE CES 2006.

APM Constanta a organizat o serie de întâlniri cu reprezentanti ai administratiei publice locale în scopul informării asupra prevederilor legale privind gestionarea deseurilor menajere si asimilabile acestora, cât si pentru a discuta aspecte legate de închiderea si reabilitarea spatiilor de depozitare din zona rurală conform termenului stabilit în H.G. 349/2005 (privind depozitarea deseurilor). La aceste întâlniri au participat si reprezentanti ai Gărzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Constanta si ai Consiliului Judetean Constanta.

Un reprezentant al BGDC a participat, la invitatia Consiliului local al Municipiului Medgidia, la  la conferinte de presă "Reabilitarea sistemelor municipale existente de colectare si transport deseuri".


Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţia Solului - Subsolului
 
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
Un reprezentant al Compartimentului PNPSS a verificat starea de conservare a ariei naturale protejate  Pădurea Dumbrăveni.

Serviciul  Monitoring , Sinteză  şi  Rapoarte

Aer
La cererea agenţilor economici : S.C. COMCM CONSTANTA S.A  (puncte de lucru: sediu si cariera Sibioara) s-au efectuat  măsurători de emisii ,zgomot (sonometrie ) si prelevari de pulberi sedimentabile; S.N. CONSTANTA C-TA  s-au efectuat analize de pulberi totale in suspensie si pulberi sedimentabile; S.C. COMPREST UTIL S.A. C-TA (-punct de lucru: sediu si cariera Sibioara) –s-a efectuat o prelevare de pulberi sedimentabile ,S.C. SOMACO S.A. CTA(-punct de lucru: sediu si cariera Sibioara s-a efectuat o prelevare de pulberi sedimentabile si la S.C. SILOTRANS  S.R.L. PORT C-TA s-a efectuat o prelevare de pulberi sedimentabile.
Apa

La cererea S.C. GRAPHTEC DESIGN S.R.L. C-TA s-a prelevat  o  proba de apă uzată si la cererea S.N. C-TA s-au prelevat probe de apa din acvatoriu (BAZIN C), din pluvial si din statia de pompare. Probele  sunt  în lucru.

Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

Evenimente din calendarul de mediu

În 1992 la Rio de Janeiro Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia A/RES/47/193 prin care data de 22 martie a fost declarată Ziua Mondială a Apei.

În cadrul celei de-a 58-a sesiuni din decembrie 2003, perioada 2005 – 2015 a fost declarată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite drept “Decada Internaţională pentru Acţiune - Apa pentru Viaţă”.


Ziua Mondială a Apei capătă o importanţă deosebită în condiţiile în care schimbările climatice şi problemele aprovizionării au apă au devenit de o importanţă mondială şi ar trebui să ne preocupe pe fiecare dintre noi.

Celebrarea acestui eveniment este un prilej de a aduce în atenţia opiniei publice problemele legate de protejarea cantitativă şi calitativă a apei, de a sublinia încă o dată necesitatea gospodăririi raţionale a apei, protecţiei, economisirii şi conservării acesteia. Această problemă reţine atenţia comunităţii internaţionale care o califică drept una din cheile dezvoltării durabile.

În prezent, odată cu creşterea explozivă a populaţiei, cu dezvoltarea activităţilor economice, cu accelerarea procesului de urbanizare şi sporirea gradului de confort a vieţii moderne, percepem tot mai acut penuria de apă la scară planetară. Aproximativ 20% din locuitorii planetei nu au acces la apa potabilă. Din datele difuzate de UNICEF se estimează că zilnic mor în jur de 4500 de copii, doar din acest motiv. Aceasta se datorează pe de o parte condiţiilor climato-geografice, iar pe de altă parte lipsei sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi a serviciilor de salubritate adecvate.
Ziua Mondială a Apei focalizează, în acest an, atenţia comunităţii internaţionale asupra apelor transfrontaliere. Tema anului 2009 este „Împărţind apa - împărţind responsabilităţile”.

În avanpremieră, în data de 18 martie 2009, Ministerul Mediului a organizat Conferinţa Naţională „Investim în ape - Credem în viitor”, dedicată Programului Operaţional Sectorial "Mediu", cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei.

Evenimentul a fost dedicat promovării Programului Operaţional Sectorial "Mediu" unde s-a prezentat stadiul implementării şi impactul pozitiv al proiectelor vizând protecţia împotriva inundaţiilor şi sistemelor de apă/apă uzată, finanţate prin acest program.

Alături de Ministrul Mediului, la conferinţă au participat oficiali ONU, reprezentanţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor şi de la Asociaţia Română a Apei.

DIRECTOR EXECUTIV,
Daiana OPRESCU

Compartiment RP.C.P.P.,
                                                                                                                 Ionut FERENDINO

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii