Activitatea APM Constanta in perioada 20.04 – 26.04.2009
Activitatea APM Constanta in perioada 20.04 – 26.04.200927.04.2009
INFORMARE DE PRESĂ
ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANŢA ÎN PERIOADA 20.04 – 26.04.2009
În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 20.04 – 26.04.2009 s-au desfăşurat următoarele activităţi:
Compartimentul Programe, Relaţii Publice şi Comunicare
Se asigură permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.
Serviciul Autorizare şi Controlul Conformării
În cadrul Biroului Avize, Acorduri, Autorizări s-au eliberat 19 acte de reglementare si 2 consultaţii tehnice.
În data de 24 aprilie 2009, la Căminul Cultural din Comuna Mihail Kogalniceanu, la ora 16:00, a avut loc dezbaterea publică pentru emiterea autorizaţiei de mediu pentru investiţia „Sistem canalizare si staţie de epurare Mihail Kogalniceanu”, având ca beneficiar SC RAJA SA.
În cadrul Compartimentului Controlul Conformării şi Managementul Riscului s-a efectuat:
- verificarea amplasamentului la : S.C. YUKA FORAJE S.R.L., COMBINATUL DE INGRASAMINTE CHIMICE S.A;
- verificarea garanţiilor financiare pentru: S.C. PREFAB CONSTRUCT S.R.L.;
- dezbatere publică la: S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A.
Serviciul Implementare Politici de Mediu
Biroul Gestiune Deşeuri şi Chimicale
Au fost transmise raportările cu privire la:
- transportul intern de deşeuri periculoase;
- fluxul deşeurilor. Conform raportărilor operatorilor economici autorizaţi, în luna martie, la nivelul judeţului Constanţa, au fost colectate: 158,29 tone deşeuri PET, 342,42 tone deşeuri de materiale plastice, 567,49 tone deşeuri carton şi hârtie, 61,56 tone uleiuri uzate, 858,75 tone deşeuri lemnoase, 222,83 tone anvelope uzate şi 3568,77 tone sticlă. Cantitatea de deşeuri menajere si asimilabile acestora colectată si eliminată prin depozitare, în luna martie, a fost de 40306,69 tone.
Sunt completate bazele de date naţionale privind:
- vehiculele scoase din uz colectate/tratate în anul 2008;
- cantităţile si tipurile de DEEE colectate/tratate/reciclate/valorificate în anul 2008.
Au fost aprobate patru Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către instalaţii de valorificare/eliminare a deşeurilor periculoase, din judeţul Constanta.
Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţie Sol şi Subsol, Biosecuritate
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
Un reprezentant al CPNPSSB a participat la acţiunea de plantare a unor puieţi de salcâm şi frasin pe teritoriul administrativ al localităţii Lumina,în data de 22.04.2009, eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Pământului de către DADR Constanţa, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, Direcţia Silvică Constanţa, Primăria Lumina.
Serviciul Monitoring , Sinteză şi Rapoarte
Apa
S-au prelevat probe de apa uzata pentru programul de monitorizare interna / 2009 (luna aprilie) de la staţiile de epurare:
· S.E. MANGALIA
· S.E. C-TA SUD
· S.E. EDILMED
· probele de apa uzata prelevate in saptamana 21.04-24.04 , sunt in lucru.
· s-au definitivat analizele la probele de apa uzata prelevate in saptamana anterioara si s-au emis buletinele de analiza corespunzătoare.
Sol
S-au prelevat probe de sol pentru programul de monitorizare interna / 2009 (luna aprilie),din arealul Agigea- Mangalia din următoarele puncte:
· Allutus Nou-proba se sol de adancime.
· Mangalia-Saturn - probe de sol de la suprafaţa si adâncime.
Probele de sol prelevate sunt in lucru.
Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.
Evenimente din calendarul de mediu
„Ziua Pământului” a intrat în calendarul manifestărilor dedicate mediului înconjurător în anul 1970, datorită senatorului american Gaylord Nelson.
Acesta a vrut să tragă un semnal de alarmă faţă de faptul că, în acea perioadă, clasa politică arăta un vădit dezinteres faţă de mediu.
Ziua Pământului a avut un rol foarte important în mediatizarea problemelor climaterice ale Pământului. Ea a dat naştere unei organizaţii (Earth Day Organization) cu filiale în peste 170 de ţări şi rezultate notabile în conştientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluării, etc.
Tema „Zilei Pământului” de anul acesta este „Generaţia verde”.
În judeţul Constanţa, evenimentul a fost marcat prin acţiuni de plantare puieţi pe teritoriul administrativ al localităţii Lumina. Evenimentul a fost organizat de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa în parteneriat cu Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa, Direcţia Silvică Constanţa şi Primăria Lumina.
La sediul APM Constanţa a avut loc o expoziţie de desene tematice în vederea marcării „Zilei Pământului”, acţiune realizată cu sprijinul Grădiniţei „Amicii”.
De asemenea, în data de 24 aprilie 2009, la Colegiul Tehnic Pontica, s-au desfăşurat acţiuni din cadrul Proiectului educaţional „Împreună pentru un mediu curat”. La eveniment au participat şcolile partenere: Colegiul Tehnic Vasile Pârvan, Şcoala nr. I Poarta Albă, Grup Şcolar Topraisar, Colegiul Tehnic Pontica, Colegiul Agricol Poarta Ală, Liceul Teoretic Murfatlar, Şcoala cu clasele I-VIII Nisipari, Şcoala SAM Comana, grup Şcolar Dragomir Hurmuzescu Medgidia, Liceul Teoretic Oraş Ovidiu şi Liceul Economic Mangalia. Manifestările au cuprins prezentări privind importanţa „Zilei Pământului”, concursuri tematice şi plantare de arbuşti ornamentali şi flori în curtea Colegiului Tehnic Pontica.
DIRECTOR EXECUTIV,
Daiana OPRESCU
Compartiment R.P.C.P.P.,
Ionut FERENDINO
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp