Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:40 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia Europeana deruleaza sesiunea anuala de receptie a propunerilor de proiecte LIFE+

ro

20 Aug, 2009 19:54 1661 Marime text

INFORMARE DE PRESA

In perioada 15 mai - 15 septembrie 2009, Comisia Europeana deruleaza sesiunea anuala de receptie a propunerilor de proiecte LIFE+. Acestea trebuie sa acopere cel putin una dintre cele trei componente ale programului LIFE+ si trebuie prezentate utilizand formulare de cerere specifice urmand a fi depuse la sediul Ministerului Mediului pana la data de 15 septembrie 2009, inclusiv. Expertii in domeniu din cadrul Comisiei Europene vor analiza propunerile si vor selecta proiectele care indeplinesc criteriile de eligibilitate.
La solicitarea Comisiei Europene si pentru a îndeplini cerintele Regulamentului LIFE+, au fost propuse si aprobate prioritatile nationale anuale ale Romaniei pentru instrumentul financiar LIFE+ sesiunea de proiecte 2009.
Prioritatile nationale anuale se gasesc pe paginile web ale Comisiei Europene si Ministerului Mediului si pot fi identificate, alaturi de pachetul de aplicare LIFE+ (formularele de solicitare si ghidurile de completare): http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm
http://www.mmediu.ro/life/life.htm.
Pana in prezent, prin instrumentul LIFE + au fost finantate un numar de 9 proiecte, incadrate pe cele 3 componente ale programului, care vizeaza protectia unor specii de pasari si carnivore, dezvoltarea unei retele de deseuri pentru planificarea managementului durabil al deseurilor, aplicarea principiilor ecosistemelor industriale in dezvoltarea regionala si promovarea produselor verzi. Proiectele aprobate au o valoare totala de aproximativ 6, 5 milioane euro, reprezentand o rata medie de absorbtie a fondurilor europene de 37,84%. Sumele neaccesate sunt utilizate pentru finantarea altor proiecte din cadrul Uniunii Europene sau realocate statelor membre.
Pentru anul 2009, bugetul alocat de Comisia Europeana acestui program este în valoare de 250 milioane Euro, fiecarui stat membru revenindu-i o cota parte in functie de numarul de locuitori si suprafata de arii protejate existente la nivel national. Pentru Romania, Comisia Europeana a alocat suma de 10,9 milioane Euro pentru anul in curs.
Instrumentul financiar LIFE+ este deschis tuturor persoanelor legale, publice sau private, economice sau non-economice, stabilite legal in Uniunea Europeana. Propunerile de proiecte pot fi depuse atat de singurul beneficiar cat si de parteneri, care includ beneficiarul proiectului si unul sau mai multi beneficiari asociati. Pot fi la nivel national sau international, dar trebuie sa aiba activitatea in exclusivitate pe teritoriul celor 27 de State Membre ale Uniunii Europene.

Regulamentul LIFE+ afirma ca aplicantii trebuie sa fie organisme publice sau private, actori sau institutii inregistrate pe teritoriul UE. Se disting 3 tipuri de solicitanţi:
-organisme publice;
-societati private;
-organizatii private non-profit (inclusiv ONG).
Termenul de ”organism public” este definit ca autoritate publica nationala, indiferent de forma de organizare – centrala, regionala sau locala – sau diferite organisme aflate sub controlul acestora, actionand in numele sau sub responsabilitatea autoritatilor publice nationale.

Informatii suplimentare cu privire la instrumentul financiar LIFE+ si posibilitatile de finantare pot fi gasite la urmatoarele adrese:
http://ec.europa.eu/environment/life/ funding/lifeplus.htm si
http://www.mmediu.ro/life/life.htm.
Informatii suplimentare

LIFE+ reprezinta noul instrument financiar pentru mediu al Uniunii Europene, care asigura suportul pentru dezvoltarea si punerea in aplicare a politicii si a legislatiei comunitare in materie de mediu, in special a obiectivelor celui de-al 6-lea Program Cadru de Actiune pentru Mediu (PAM 6).
LIFE+ a intrat in vigoare odata cu publicarea Regulamentului LIFE+, in data de 9 iunie 2007 si este format din trei componente: LIFE+ Natura si Biodiversitate, LIFE+ Politica si Guvernare de Mediu, LIFE+ Informare si Comunicare.


LIFE+ Natura si Biodiversitate are urmatoarele obiective specifice:
1. sa contribuie la punerea in aplicare a politicii si legislatiei comunitare privind natura si biodiversitatea, in special a Directivelor 79/409/CEE si 92/43/CEE, atat la nivel local cat si regional si sa sustina dezvoltarea ulterioara si punerea in aplicare a retelei Natura 2000, cuprinzand habitatele si speciile din zona de coasta si marina;
2. sa contribuie la consolidarea bazei de cunostinte pentru dezvoltarea, evaluarea preliminara, monitorizarea si evaluarea finala a politicii si legislatiei comunitare privind natura si biodiversitatea;
3. sa sustina elaborarea si aplicarea politicilor si instrumentelor de monitorizare si evaluare a naturii si biodiversitatii, precum si a factorilor, presiunilor si reactiilor care le influenteaza, in special in ceea ce priveste realizarea obiectivului de a opri pierderea biodiversitatii in cadrul Comunitatii pana in 2010 si amenintarea pe care o reprezinta schimbarile climatice pentru natura si biodiversitate;
4. sustinerea unei mai bune guvernari in materie de mediu, prin sporirea participarii partilor interesate, inclusiv a ONG-urilor, la consultarile privind politica si legislatia in materie de natura si biodiversitate, precum si la punerea in aplicare a acestora.
LIFE+ Politica si Guvernare de Mediu are urmatoarele obiective specifice corelate cu obiectivele PAM 6, inclusiv pentru domenii prioritare, precum schimbarile climatice, mediul, sanatatea si calitatea vietii, precum si resursele naturale si deseurile:
1. contributia la dezvoltarea si demonstrarea politicilor, tehnologiilor, metodelor si instrumentelor inovatoare;
2. contributia la consolidarea bazei de cunostinte pentru dezvoltarea, evaluarea preliminara, monitorizarea si evaluarea finala a politicii si legislatiei de mediu;
3. sustinerea elaborarii si punerii in aplicare a politicilor de monitorizare si evaluare preliminara a situatiei mediului si a factorilor, presiunilor si reactiilor care au un impact asupra mediului;

4. facilitarea punerii in aplicare a politicii comunitare de mediu, cu accent deosebit pe punerea in aplicare la nivel local si regional;
5. sustinerea unei mai bune guvernari de mediu prin sporirea participarii partilor interesate, inclusiv a ONG-urilor, in procesul consultarii politice si punerii in aplicare.
LIFE+ Informare si comunicare are urmatoarele obiective specifice:
1. difuzarea informatiei si sensibilizarea cu privire la aspectele de mediu, inclusiv in cazul prevenirii incendiilor forestiere;
2. sustinerea masurilor complementare, precum actiuni si campanii de informare si comunicare, conferinte si instruiri, inclusiv instruiri in vederea prevenirii incendiilor forestiere.
Mai multe informatii cu privire la Programul LIFE+ pot fi gasite pe pagina web a Ministerului Mediului http://www.mmediu.ro/life/life.htm si pe pagina web http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm.


DIRECTOR COORDONATOR
Constantin PETREA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii