Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:14 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eticheta Ecologica Europeana – Instrument al dezvoltarii durabile

ro

08 Sep, 2009 19:00 1303 Marime text

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati doreste sa aduca in atentia publicului larg - productori sau consumatori - o serie de informatii utile referitoare la eticheta ecologica europeana.

Ce este eticheta ecologica europeana?

Eticheta ecologica europeana este un simbol grafic aplicat pe unele produse sau atribuit unor servicii. Aceasta certifica faptul ca acele produse sau servicii au un impact redus asupra mediului si sanatatii umane pe tot parcursul ciclului lor de viata in comparatie cu alte produse sau servicii din aceeasi categorie.

Simbolul ei este o floare cu petale sub forma de stelute.

Care sunt avantajele etichetei ecologice europene?

Eticheta ecologica europeana sporeste increderea consumatorilor in produsele si serviciile furnizate de operatorii economici care au obtinut-o, contribuie la intarirea imaginii firmei, imbunatateste imaginea de marca si incurajeaza cresterea competitivitatii.

Consumatorilor le oferă certitudinea ca folosesc produse si servicii cu un impact redus asupra sanatatii lor si a mediului si le furnizeaza informatii complete despre proprietatile produselor si serviciilor pe care le achizitioneaza.

Cui i se acorda eticheta ecologica europeana?

Eticheta ecologica se acorda in prezent unui număr de 24 de tipuri de produse si servicii care indeplinesc criteriile stricte de calitate ecologica si de performanta stabilite de catre Comisia Europeana, criterii care garanteaza atingerea unui inalt nivel de protectie a mediului si a sanatatii umane.

Produsele pentru care se acorda eticheta ecologica europeana sunt produse de consum curent (detergenti, sapunuri, sampoane, vopsele, textile, incăltaminte, hartie, electrocasnice, computere, lampi electrice, saltele de pat, lubrifianti, pompe de caldura, materiale pentru pardoseli rigide, amelioratori de sol), iar serviciile pentru care se acorda sunt cele de cazare turistica si camping.

Criteriile pe care aceste produse si servicii trebuie sa le indeplineasca se refera la consumul de energie, nivelul de zgomot, economisirea resurselor, continutul de substante periculoase, gradul de poluare a aerului, apelor si solului, durabilitate, disponibilitatea pieselor de schimb, posibilitatile de reciclare, gestionarea deseurilor si altele in functie de categoria din care fac parte.

Cine acorda eticheta ecologica europeana?

In Romania, autoritatea competenta pentru acordarea etichetei ecologice este Ministerul Mediului. Pe langa aceasta autoritate, functioneaza Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice Europene, organ consultativ cu rol in evaluarea dosarelor depuse de solicitanti (producatori, importatori, distribuitori, comercianti, prestatori de servicii).

Pentru obtinerea etichetei ecolocice europene, operatorii economici care o solicita, trebuie sa achite tariful pentru depunerea solicitarii, tarifele anuale de utilizare si costul incercarilor efectuate asupra produselor de catre laboratoare acreditate in scopul verificarii criteriilor de acordare.

Eticheta ecologica europeana se acorda pe o perioada de timp echivalenta cu valabilitatea criteriilor, urmand ca solicitarea acesteia să fie reinnoita.

Ameliorarea calitatii mediului depinde de comportamentul responsabil al consumatorilor. Acestia pot face multe pentru mediu fara a-si schimba obiceiurile. Trebuie doar sa caute eticheta ecologica europeana cand fac cumparaturi, impulsionand astfel operatorii economici sa ofere produse si servicii cu impact minim asupra mediului si sanatatii umane.

Constantin PETREA
DIRECTOR COORDONATOR

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii