Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:03 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea A.P.M. Constanta în perioada 02.05 - 06.05.2011

ro

09 May, 2011 16:58 1196 Marime text
În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 02.05 - 06.05.2011 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Proiecte, Relaţii Publice (C.P.R.P.)

S-a asigurat permanent:

- informarea publică directă;

- informarea presei;

- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.

A fost transmisa la ARPM Galaţi raportarea săptămânală privind articolele de presă care vizează problematica de mediu.

A fost transmisa la Prefectură raportarea lunară privind Stadiul proiectelor finanţate din fonduri UE.

A fost transmisa la Prefectură raportarea lunară privind Cooperarea structurilor deconcentrate ale administratiei publice centrale de pe plan local, cu autoritatile administratiei publice locale.

A fost transmisa la ARPM Galaţi raportarea lunară privind Indicatorii pentru valorificarea informaţiilor aferente Comp. PRP.

Programul Casa Verde

În cadrul "Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire" u fost semnat 1 contract de finanţare nerambursabilă, pană în prezent semnându-se 238 contracte de finanţare nerambursabilă. De asemenea, s-au depus 3 dosare de decontare, în total fiind depuse pana la aceasta data 85 dosare de decontare.

Serviciul Reglementări (S.R.)

În cadrul Compartimentelor Evaluare Impact (C.E.I.) şi Evaluare adecvată (C.E.A.) s-au eliberat 90 acte de reglementare şi 19 consultaţii tehnice.

DEZBATERI PUBLICE:0

Compartimentul Deşeuri şi Substanţe Chimice Periculoase, Sol şi Subsol (C.D.S.C.P.S.S)

A fost transmisă către ARPM Galaţi raportarea privind firmele autorizate sau în curs de autorizare pentru colectarea, transportul şi tratarea/eliminarea deşeurilor periculoase

În conformitate cu prevederile Ordinului 927/2005 (privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje şi deşeuri de ambalaje), până la data de 25 februarie 2011 operatorii economici producători şi importatori de ambalaje (ambalaje de desfacere, ambalaje pentru ambalarea propriilor produse) şi produse ambalate au obligaţia să raporteze, agenţiei locale pentru protecţia mediului, date privind cantităţile de ambalaje introduse pe piaţă, respectiv cantităţile de ambalaje folosite la ambalarea produselor comercializate sau distribuite gratuit.

Operatorii economici autorizaţi pentru colectarea, reciclarea si valorificarea energetica a deşeurilor de ambalaje vor raporta date privind cantităţile de deşeuri de ambalaje colectate si predate spre valorificare in anul 2010. Datele transmise de aceştia sunt introduse în baza de date naţională privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje Operatorii economici care au transferat responsabilitatea realizării obiectivelor naţionale conform prevederilor art.16 din H.G. 621/2005, au avut obligaţia de a instiinta APM teritorial in legătura cu operatorul economic cu care au încheiat contract de transfer de responsabilitate

În vederea colectării datelor şi informaţiilor privind generarea şi gestionarea deşeurilor în anul 2009, următorii operatori economici au avut obligaţia să completeze chestionare şi să le transmită către APM Constanţa:

  • operatorii economici care generează mai mult de 5 t/an deşeuri nepericuloase şi/sau 0,1 t/an deşeuri periculoase -completează chestionare GD- PRODDES
  • operatorii de salubritate/unităţile administraţiei publice locale - completează chestionare GD- MUN
  • operatorii instalaţiilor de tratare a deşeurilor/unităţilor administraţiei publice locale - completează chestionare GD -TRAT
  • operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare/tratare deşeuri în vederea reciclării (CAEN Rev.1 5157. 3710, 3720) - completează chestionare GD- COLECTARE/TRATARE
  • operatorii staţiilor de epurare orăşeneşti şi industriale -completează chestionare GD- NAMOL

Chestionarele sunt verificate, validate si introduse in baza de date MEDIUS.

Au fost aprobat patru Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.

Compartimentul Arii Protejate (C.A.P.)

Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.

S-au emis puncte de vedere privind încadrarea, fata de ariile naturale protejate din Judeţul Constanta si impactul asupra biodiversitatii a obiectivelor propuse pentru avizare/autorizare.

S-a emis în baza Ordinului M.M.D.D. nr. 410 din 11 aprilie 2008 o autorizaţie pentru recoltarea şi/sau achiziţionarea şi/sau comercializarea unor plante din flora sălbatică de catre persoane juridice.

Serviciul Monitorizare

Compartimentul Monitorizare, Baze de Date (C.M.B.D)

Ca urmare a sarcinilor care revin operatorilor economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa Directivei 94/63/CE transpusă în legislaţia din România prin HG 568/2001 republicată, privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor s-a monitorizat stadiul conformării instalaţiilor şi echipamentelor cu prevederile Directivei. A fost asigurată corespondenţa cu privire la actualizarea certificatelor de inspecţie tehnică COV referitoare la respectarea cerinţelor tehnice în exploatare a instalaţiilor, in scopul limitării emisiilor de compuşi organici volatili.

 

S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor imisiilor .

In perioada de 19.04-24.06.2011 patru reprezentante APM Constanţa din cadrul Serviciului Monitorizare vor participa la Sesiunea de instruire ECDL care se va desfăşura la Centrul de Instruire în Informatică GMB Computers din Constanţa.

In data de 05.05.2011 o reprezentantă a Compartimentului Monitorizare, Baze de Date a participat la Şedinţa de lucru care s-a desfăşurat la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, unde au fost discutate propuneri şi sugestii privind desfăşurarea supravegherii şi monitorizării calităţii apei de îmbăiere şi a plajelor in sezonul estival 2011.

S-au transmis la ARPM Galaţi, ANPM Ministerul Mediului şi Instituţia Prefectului- Judeţul Constanţa următoarele raportări şi informări:

 Raportare săptămânală privind Agenda de activităţi a APM Constanţa;

 Raportare lunară cu informaţii privind regiştrii staţiilor automate de monitorizare a calităţi aerului.

 Raportare lunară cu informaţii privind situaţia staţiilor automate de monitorizare a calităţii aerului.

 Informare către Instituţia Prefectului- Judeţul Constanţa privind stadiul măsurilor restante din Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerui în aglomerarea Constanţa şi localitatea Medgidia, în urma videoconferinţei din data de 13.04.2011 , organizată de ministrul Mediului şi Pădurilor.

 Informare către Ministerul Mediului şi Pădurilor privind stadiul măsurilor din Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerlui în aglomerarea Constanţa şi localitatea Medgidia, cuantificate până la data de 03.05.2011.

Compartimentul Laborator (C.L.)

Aer

S-au prelevat probe in vederea determinării pulb. sedimentabile,pulberi totale in suspensie, emisii si s-au efectuat masuratori de sonometrie, de la următoarele societăţi :

S.C. URANUS-PLUTON S.R.L. OVIDIU,punct de lucru: Cariera Cerna-pulberi totale in suspensie,pulberi sedimentabile, sonometrie

SPITALUL MUNICIPAL MEDGIDIA -emisii, pulberi totale in suspensie,sonometrie

În cadrul programului de monitorizare zilnica a calităţii aerului, au fost prelevate probe de pulberi in suspensie, fracţiunile PM10 si PM2,5, de la staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate in judeţul Constanta, respectiv localităţile: Constanta - staţiile Casa de Cultura, Fantasio, str. Liliacului, Mangalia, Năvodari - Tabara, Medgidia. Probele sunt in lucru pentru determinarea concentraţiilor de metale grele din aer - plumb, cadmiu, nichel, arsen.

S-au definitivat buletinele de analiza din saptamana trecuta.

Apa

S-a prelevat probe de apa pluvial si precipitatii de la următoarele societati:

S.C. TRANSBITUM S.R.L. PORT MANGALIA -apa pluvial

AGENTIA DE PROTECTIE A MEDIULUI CONSTANTA- apa precipitatii

LABORATORUL DE RADIOACTIVITATE CERNAVODA - apa precipitatii

S-au definitivat analizele si buletinele de analiza din săptămâna anterioară.

Sol

Probele de sol din zona Mangalia-Saturn si zona Allutus Nou-Agigea. Prelevate saptamana trecuta sunt in lucru.

Radioactivitate

Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

In data de 06.05.2011, Domnul Director ale APM Constanta a organizat la sediu o conferinta de presa in care s-au discutat aspecte referitoare la activitatea agentiei in primele 4 luni ale anului 2011, cat si despre problemele si dificultatile intampinate in ceea ce priveste avizarea unor dosare „sensibile" (constructii abuzive si sesizari ale cetatenilor).

Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe Monica Bucşan sau Oana Stancovici - Bianu din cadrul Compartimentului Proiecte, Relaţii Publice.

DIRECTOR EXECUTIV,

Senol ZEVRI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii