Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:14 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANTA IN PERIOADA 19.10 – 25.10.2009

ro

26 Oct, 2009 15:45 1661 Marime text

26.10.2009

INFORMARE DE PRESĂ
ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANŢA ÎN PERIOADA  19.10 – 25.10.2009

În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 19.10 – 25.10.2009 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte (C.R.P.C.P.P.)
S-a asigurat permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.

Serviciul Autorizare şi Controlul Conformării (S.A.C.C.)

În cadrul Biroului Avize, Acorduri, Autorizări şi Legislaţie Orizontală (B.A.A.A.L.O.) s-au eliberat 118 de acte de reglementare şi 79 de consultaţii tehnice.

În data de 19 octombrie 2009, la Casa de Cultură Hârşova, la ora 16:00, a avut loc dezbaterea publică pentru emiterea autorizaţiei de mediu pentru Proiectul „Extracţia nisipului şi pietrişului din Dunăre”, beneficiar SC Geo Nisipar SRL.

În data de 19 octombrie 2009, la sediul Primăriei Constanţa, la ora 16:00, a avut loc dezbaterea publică pentru PUZ „Pasarelă şi pontoane de acostare ambarcaţiuni de agrement în staţiunea Mamaia”, beneficiar Primăria Municipiului Constanţa.

În data de 22 octombrie 2009, la Căminul Cultural Vulturu, la ora 16:00, a avut loc dezbaterea publică pentru emiterea acordului de mediu pentru Proiectul „Construire noi capacităţi de producere energie electrică - 9 centrale eoliene cu puterea totală de 27 MW”, beneficiar Sc Romwind SRL.

În data de 23 octombrie 2009, la Primăria Cernavodă, la ora 16:00, a avut loc dezbaterea publică privind PUZ „Introducere teren din extravilan în intravilan” în Cernavodă zona Hinog, beneficiar SC Platin Construct SRL.


În cadrul Compartimentului Controlul Conformării şi Managementul Riscului (C.C.M.R.):
- verificarea conformării la S.C. TRACON S.R.L., S.C. POLISTIREN CUMPANA S.R.L., I.I. PARLITEANU DANIELA.


Serviciul Implementare Politici de Mediu (S.I.P.M.)

Biroul Gestiune Deşeuri şi Chimicale (B.G.D.C.)
Au fost transmise raportările cu privire la:
- situaţia firmelor autorizate sau în curs de autorizare pentru incinerarea deşeurilor;
- stadiul închiderii crematoriilor;
- baza de date referitoare la transportul intern de deşeuri periculoase, pentru perioada iulie – septembrie 2009;
- fluxul deşeurilor. Conform raportărilor operatorilor economici autorizaţi, în luna septembrie 2009, la nivelul judeţului Constanţa, au fost colectate: 132,44 tone deşeuri PET, 346,185 tone deşeuri de materiale plastice, 495,691 tone deşeuri carton şi hârtie, 44,241 tone uleiuri uzate, 981,529 tone deşeuri lemnoase, 104,60 tone anvelope uzate şi 3732,02 tone deşeuri de sticlă.

Au fost verificate chestionarele privind generarea şi gestionarea deşeurilor transmise de unităţile economice care generează deşeuri, cât şi de unităţile economice autorizate să desfăşoare activităţi de colectare, transport, depozitare temporară, valorificare şi eliminare deşeuri în vederea introducerii în baza de date naţionala MEDIUS.

Au fost aprobate două Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către instalaţii de valorificare/eliminare a deşeurilor periculoase, din judeţul Constanţa.

În data de 21.10.2009, la iniţiativa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, s-a desfăşurat o întâlnire a grupului de lucru, realizat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pentru monitorizarea  implementării Regulamentului (CE) 1013/2006 privind transferurile de deşeuri. La această întâlnire au participat domnul Teoder Ognean - Director  în cadrul Ministerului Mediului – Direcţia Gestiune Deşeuri, doamna Brânduşa Petroaica - Director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului - Direcţia Deşeuri şi Substanţe Chimice Periculoase, specialişti din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor/Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa şi Biroul Vamal Constanţa Sud, ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Poliţia de Frontieră, APM Constanţa, ARPM Galaţi, ANPM; Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.


Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţie Sol şi Subsol, Biosecuritate (C.P.N.P.S.S.B.)


Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
S-au emis puncte de vedere Serviciului A.C.C. privind încadrarea amplasamentelor aferente activităţilor pentru care s-au solicitat acte de reglementare, în raport cu ariile protejate de interes naţional, comunitar şi internaţional.


Compartimentul Calitate Aer (C.C.A.)
Ca urmare a sarcinilor care revin operatorilor economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa Directivei 94/63/CE transpusă în legislaţia din România prin HG 568/2001 republicată, privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor s-au solicitat agenţilor economici informaţii privind monitorizarea stadiului de conformare a instalaţiilor şi echipamentelor la prevederile Directivei precum şi prezentarea Certificatelor de inspecţie tehnică COV în vigoare.
În vederea realizării Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră în conformitate cu HG nr. 1570/2007, au fost transmise agenţilor economici chestionarele în vederea completării.

Serviciul  Monitoring, Baze de Date şi Rapoarte (S.M.B.D.R.)
S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare.

Laboratorul de analize fizico-chimice:

Aer
S-au efectuat analize de pulberi sedimentabile, pulberi totale în suspensie, sonometrie, imisii şi emisii  la cererea următorilor beneficiari:
· S.C. KAMSAS IMPEX S.R.L C-ŢA  – (imisii, emisii)
· S.C. NIVAPRODCOM S.R.L. C-ŢA – (pulberi sedimentabile, pulberi totale în suspensie)

În urma unei sesizări telefonice -Fronea Costel- str. Călăraşi nr. 18A, Constanţa, în data de 22.10.2009, personalul laboratorului s-a deplasat la adresa mai sus menţionată şi a efectuat măsurători de pulberi totale în suspensie  precum şi o prelevare de pulberi sedimentabile pentru o perioada de cel puţin cincisprezece zile.

S-au definitivat analizele la probele prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.

Apă


S-au prelevat  probe de apa pluvial , si apa uzata de la:
· S.C. KAMSAS IMPEX S.R.L C-ŢA  – (apă uzată)
· S.C. SELGROS S.R.L. BRAŞOV - punct de lucru: sat Lazu, comuna Agigea, str. Dragoş-Vodă nr. 1 – (apa pluvial, apă uzată)
· S.C. GLOBAL OIL S.R.L. PORT C-ŢA- – (apă uzata)

S-au prelevat probe de apă uzată de la S.E. EDILMED şi S.E. POARTA-ALBĂ pentru monitorizarea internă - luna octombrie.

S-au definitivat analizele la probele prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.

Sol
S-a prelevat o proba de sol pentru monitorizarea internă (luna octombrie) din zona *barje - S.C. LAFARGE-ROMCIM S.A. MEDGIDIA*, proba de adâncime (15-30 cm).

Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe doamna Adriana Rusnac din cadrul Compartimentului Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte.


DIRECTOR COORDONATOR
Senol ZEVRI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii