Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:53 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea A.P.M. Constanţa în perioada 19.12 - 30.12.2011

ro

04 Jan, 2012 21:17 1866 Marime text

În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămânile 19.12 - 30.12.2011 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Proiecte, Relaţii Publice (C.P.R.P.)

S-a asigurat permanent:

- informarea publică directă;

- informarea presei;

- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.

A fost transmisa la ARPM Galaţi Raportarea saptamanala privind actiunile de mediatizare a activitatii comunicare-aparitii media.

A fost transmisa la ARPM Galaţi Raportarea lunara privind evenimente internationale si vizite ale unor delegatii straine la APM-uri.

A fost transmisa la ARPM Galaţi Raportarea lunara privind evenimente internationale de interes pentru APM-uri.

Serviciul Reglementări (S.R.)

În cadrul Compartimentelor Evaluare Impact (C.E.I.) şi Evaluare adecvată (C.E.A.) s-au eliberat 97 acte de reglementare şi 36 consultaţii tehnice.

Compartimentul Deşeuri şi Substanţe Chimice Periculoase, Sol şi Subsol (C.D.S.C.P.S.S)

Au fost transmise către ARPM Galaţi raportările privind:

- situaţia firmelor autorizate sau în curs de autorizare pentru colectarea, transportul şi tratarea/eliminarea deşeurilor periculoase

- situaţia agenţilor economici autorizaţi pentru colectare şi dezmembrare/tratare VSU

- situaţia operatorilor economici care au introdus sisteme de gestionare ecologică certificate

- fluxul deşeurilor. Conform raportărilor operatorilor economici autorizaţi, în luna noiembrie 2011, la nivelul judeţului Constanţa, au fost colectate: 820,573 tone deşeuri PET, 619,878 tone deşeuri de materiale plastice, 562,498 tone deşeuri carton şi hârtie, 58,294 tone uleiuri uzate, 1754,745 tone deşeuri lemnoase, 382.96 tone anvelope uzate şi 1757,201 tone deşeuri de sticlă.

În vederea colectării datelor şi informaţiilor privind generarea şi gestionarea deseurilor în anul 2010, următorii operatori economici au avut obligaţia să completeze chestionare si să le transmită către APM Constanta:

  • operatorii economici care generează mai mult de 5 t/an deşeuri nepericuloase şi/sau 0,1t/an deşeuri periculoase -completează chestionare GD- PRODDES
  • operatorii de salubritate/unităţile administraţiei publice locale - completează chestionare GD- MUN
  • operatorii instalaţiilor de tratare a deşeurilor/unităţilor administraţiei publice locale -completează chestionare GD -TRAT
  • operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare/tratare deşeuri în vederea reciclării - completează chestionare GD- COLECTARE/TRATARE
  • operatorii staţiilor de epurare orăşeneşti şi industriale -completează chestionare GD- NAMOL

Chestionarele sunt în curs de verificare si introducere în baza de date MEDIUS.

Au fost aprobate şapte Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.

Compartimentul Arii Protejate (C.A.P.)

Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.

S-au emis puncte de vedere privind încadrarea, fata de ariile naturale protejate din Judeţul Constanta si impactul asupra biodiversitatii a obiectivelor propuse pentru avizare/autorizare.

Serviciul Monitorizare (S.M)

Compartimentul Monitorizare, Baze de Date (C.M.B.D)

Ca urmare a sarcinilor care revin operatorilor economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa Directivei 94/63/CE transpusă în legislaţia din România prin HG 568/2001 republicată, privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor s-a monitorizat stadiul conformării instalaţiilor şi echipamentelor cu prevederile Directivei. A fost asigurată corespondenţa cu privire la actualizarea certificatelor de inspecţie tehnică

COV referitoare la respectarea cerinţelor tehnice în exploatare a instalaţiilor, in scopul limitării emisiilor de compuşi organici volatili.

S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor imisiilor .

S-au transmis la ARPM- Galaţi şi ANPM-Bucureşti următoarele raportări:

  • Raportarea săptămânală privind Agenda de activităţi a APM Constanţa;
  • Raportare lunară privind Planul de măsuri prioritare pe anul 2011;
  • Raportare lunară privind Starea factorilor de mediu.
  • Raportare lunara pentru aprobarea fluxului informaţional-decizional în cazul producerii unor situaţii de urgenţă

Compartimentul Laborator (C.L.)

Aer

S-au prelevat probe de aer la cererea beneficiarilor in vederea analizei urmatorilor indicatori:: pulberi in suspensie, pulberi sedimentabile,emisii si masuratori de sonometrie.

  • S.C. COMPREST UTIL S.R.L. CONSTANTA
  • S.C. MOLDOVEANU S.R.L. CONSTANTA
  • S.C. METALICA PROVEST S.R.L.
  • S.C. NIVA PROD S.R.L. PORT C-TA

În cadrul programului de monitorizare zilnica a calităţii aerului, au fost prelevate probe de pulberi in suspensie, fracţiunile PM10 si PM2,5, de la staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate in judeţul Constanta, respectiv localităţile: Constanta - staţiile Casa de Cultura, Fantasio, str. Liliacului, Mangalia, Năvodari - Tabara, Medgidia. Probele sunt in lucru pentru determinarea concentraţiilor de metale grele din aer - plumb, cadmiu, nichel, arsen.

S-au definitivat buletinele de analiza din săptămâna trecută.

Apa

S-au prelevat probe de apa uzata, apa acvatoriu si apa pluvial de la urmatoarele societati:

  • S.C. KIRAZOGLU S.A. C-TA
  • S.C. MOLDOVEANU S.R.L. CONSTANTA

S-au definitivat analizele si buletinele de analiza din săptămâna trecută.

Sol

Probele prelevate saptamana trecuta sunt in lucru.

Radioactivitate

Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe Monica Bucşan sau Oana Stancovici - Bianu din cadrul Compartimentului Proiecte, Relaţii Publice.

Director Executiv

Simona Constantin

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii