Activitatea APM Constanta in perioada 08.03 –14.03.2010
Activitatea APM Constanta in perioada 08.03 –14.03.2010/15.03.2010
Informare de presă
Activitatea APM Constanţa în perioada 08.03 –14.03.2010
În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 01.03 – 07.03.2010 s-au desfăşurat următoarele activităţi:
Compartimentul Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte (C.R.P.C.P.P.)
S-a asigurat permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.
Serviciul Autorizare şi Controlul Conformării (S.A.C.C.)
În cadrul Biroului Avize, Acorduri, Autorizări şi Legislaţie Orizontală (B.A.A.A.L.O.) s-au eliberat 63 acte de reglementare şi 24 consultaţii tehnice.
În cadrul Compartimentului Controlul Conformării şi Managementul Riscului (C.C.M.R.):
- s-a efectuat verificarea conformării la: S.C. SIMCOR VAR S.A. Medgidia;
Serviciul Implementare Politici de Mediu (S.I.P.M.)
Biroul Gestiune Deşeuri şi Chimicale (B.G.D.C.)
În scopul realizării capitolelor privind deşeurile, substanţele si preparatele chimice periculoase, din Raportul privind starea mediului în judeţul Constanta, în anul 2009, sunt prelucrate datele transmise de operatorii economici în raportările anuale privind:
- evidenta gestiunii deşeurilor;
- nămolurile provenite de la staţiile de epurare.
În conformitate cu prevederile Ordinului 1399/2009 (pentru aprobarea Procedurii privind modul de evidenta si raportare a datelor referitoare la baterii si acumulatori si la deseurile de baterii si acumulatori), operatorii economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare deseuri de baterii si acumulatori uzati au avut obligaţia să raporteze, agenţiei locale pentru protecţia mediului, date privind cantităţile si tipul de deseuri de baterii si acumulatori colectati in anul 2009 . Datele transmise de operatorii economici sunt introduse în baza de date naţională privind deseurile de baterii si acumulatori.
În conformitate cu prevederile Ordinului 927/2005 (privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje), până la data de 25 februarie 2010, operatorii economici producători si importatori de ambalaje si produse ambalate au avut obligaţia să raporteze, agenţiei locale pentru protecţia mediului, date privind cantităţile de ambalaje introduse pe piaţă, respectiv cantităţile de ambalaje folosite la ambalarea produselor comercializate sau distribuite gratuit. Datele transmise de operatorii economici sunt introduse în baza de date naţională privind ambalajele si deşeurile de ambalaje.
Un reprezentant al BGDC a participat la Conferinta de presa cu tema “Beneficiile colectarii uleiului uzat vegetal” organizată ONG Mare Nostrum. In cadrul conferintei de presa s-au discutat aspecte legate de implementarea Campaniei de constientizare la nivelul Judetului Constanta, precum si detalii legate de aportul fiecarui partener al proiectului. Campania de constientizare a populatiei privind necesitatea colectarii uleiului vegetal uzat este un proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).
Au fost aprobate patru Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.
Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţie Sol şi Subsol, Biosecuritate (C.P.N.P.S.S.B.)
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
Compartimentul Calitate Aer (C.C.A.)
Ca urmare a sarcinilor care revin operatorilor economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa Directivei 94/63/CE transpusă în legislaţia din România prin HG 568/2001 republicată, privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor s-a monitorizat stadiul conformarii instalaţiilor şi echipamentelor cu prevederile Directivei.
Serviciul Monitoring, Baze de Date şi Rapoarte (S.M.B.D.R.)
S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare.
Laboratorul de analize fizico-chimice
Aer
S-au prelevat probe de pulberi totale in suspensie , pulberi sedimentabile, imisii si emisii de la:
· S.C. EXPOCAR TRADE S.R.L. BRASOV – imisii si emisii
· S.C. C.I.CH. S.A. NAVODARI - emisii si pulberi totale in suspensie(P.T.S.)
· S.C. MARMOGLAS S.R.L. CONSTANTA – pulberi sedimentabile si P.T.S.
S-au definitivat analizele la probele de aer prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.
Apa
S-au prelevat probe de apa uzata, apa meteorica de la:
· S.C. MARMOGLAS S.R.L. CONSTANTA - apa uzata
· A.P.M. C-TA - apa meteorica
S-au definitivat analizele la probele de apa prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.
Sol
Nu s-au prelevat probe de sol.
Deseuri
S-a prelevat o proba de deseuri animaliere (cenusa) de la:
· S.C. MINERAL PROTAN S.A. AGIGEA
Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.
Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe doamna Elena Filip din cadrul Compartimentului Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte.
DIRECTOR ,
Senol ZEVRI
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp