Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea APM Constanta in perioada 09.08 – 13.08.2010

ro

13 Aug, 2010 15:58 1504 Marime text

13.08.2010

INFORMARE DE PRESĂ
Activitatea APM Constanţa în perioada  09.08 – 13.08.2010

În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 09.08 – 13.08.2010 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte (C.R.P.C.P.P.)
S-a asigurat permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.

Serviciul Autorizare şi Controlul Conformării (S.A.C.C.)
    În cadrul Biroului Avize, Acorduri, Autorizări şi Legislaţie Orizontală (B.A.A.A.L.O.) s-au eliberat  107  acte de reglementare şi 47 consultaţii tehnice.
   Participare la dezbateri publice:
- SC VENTUREAL LIMA SRL a organizat dezbaterea publica pentru emiterea Acordului de Mediu pentru proiectul – Centrale Eoliene , care s-a desfasurat in orasul Baneasa, ora 16.00.
- SC EOLICA DOBROGEA TWO SRL a organizat dezbaterea publica pentru emiterea Acordului de Mediu pentru proiectul – Centrale Eoliene, care s-a desfasurat in comuna Istria, ora 16.00 .

În cadrul Compartimentului Controlul Conformării şi Managementul Riscului (C.C.M.R.):
- s-a efectuat verificarea amplasamentului la S.C. DEGARO S.R.L, S.C. ROMECO INTERNATIONAL SERVICE COMPANY S.R.L. ;

Serviciul Implementare Politici de Mediu (S.I.P.M.)
Biroul Gestiune Deşeuri şi Chimicale (B.G.D.C.)
Au fost transmise catre Consiliul Judetean Constanta, observatii cu privire la Proiectul  „Sistem de management integrat al deseurilor din judetul Constanta”.
Au fost aprobate patru Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.

Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţie Sol şi Subsol, Biosecuritate (C.P.N.P.S.S.B.)
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.

Compartimentul Calitate Aer (C.C.A.)
Ca urmare a sarcinilor care revin operatorilor economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa Directivei 94/63/CE transpusă în legislaţia din România prin HG 568/2001 republicată, privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor s-a monitorizat stadiul conformarii  instalaţiilor şi echipamentelor cu prevederile Directivei. A fost asigurata corespondenta cu privire la actualizarea certificatelor de inspectie tehnica COV referitoare la respectarea cerintelor tehnice in exploatare a instalatiilor, in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili.

Au fost inregistrate 14 cereri de finanţare nerambursabilă referitoare la “Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire”, iar de la inceputul perioadei de depunere pana in prezent au fost inregistrate 175 cereri de finantare nerambursabila.

Serviciul  Monitoring, Baze de Date şi Rapoarte (S.M.B.D.R.)


S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au inregistrat depasiri ale concentratiilor imisiilor .
Programul integrat de gestionare a Calitatii Aerului pentru aglomerarea Constanta si municipiul Medgidia, pentru NO2, SO2, PM10 a fost inaintat Consiliului Judetean Constanta , spre aprobare in prima Sedinta de Consiliu.
           
Laboratorul de analize fizico-chimice
Aer
S-au efectuat analize de determinare pulberi totale in suspensie (P.T.S.), emisii si pulberi sedimentabile   la societatile :
· S.C .DIATERA SRL. Medgidia – emisii si pulberi sedimentabile;
· S.C. SILOTRANS S.R.L.  Port Constanta – pulberi totale in suspensie (PTS);
· S.C. NIVA PRODCOM S.R.L. Port Constanta – pulberi totale in suspensie (PTS);
· S.C. AVICOLA S.A. Lumina – pulberi sedimentabile.

S-au definitivat analizele la probele de aer prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.
In cadrul programului de monitorizare zilnica a calitatii aerului, au fost prelevate probe de pulberi in suspensie, fractiunile PM10 si PM2,5,  de la statiile de monitorizare a calitatii aerului amplasate in judetul Constanta, respectiv localitatile: Constanta – statiile Casa de Cultura si Fantasio, Mangalia, Navodari - Tabara, Medgidia. Probele sunt in lucru pentru determinarea concentratiilor de metale grele din aer – plumb, cadmiu, nichel, arsen.
.Apa
S-au prelevat probe de  apa uzata de la societatile :
· SE CONSTANTA NORD ( se afla in probe tehnologige – s-au prelevat 8 probe apa uzata  la iesirea din fazele pretratare, bioreactoare si evacuare finala Marea Neagra)
· S.C. MAZURIA S.R.L. – Hotel „MODERN”
· S.C. GEOTUREXIM S.R.L. Hotel „DORNA”
· S.C. ROCRIS S.R.L. Mamaia

S-au definitivat analizele la probele de apă prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.

In cadrul programului de monitorizare lunara a statiilor de epurare au fost prelevate probe de apa uzata – evacuare finala in receptor – de la statiile de epurare „EDILMED” Medgidia si POARTA ALBA.

Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.
Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe doamna Elena Filip din cadrul Compartimentului Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte.

DIRECTOR EXECUTIV ,
Senol ZEVRI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii