Activitatea APM Constanta in perioada 19.04 –25.04.2010
Activitatea APM Constanta in perioada 19.04 –25.04.201026.04.2010
INFORMARE DE PRESĂ
ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANŢA ÎN PERIOADA 19.04 –25.04.2010
În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 19.04 – 25.04.2010 s-au desfăşurat următoarele activităţi:
Compartimentul Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte (C.R.P.C.P.P.)
S-a asigurat permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.
Serviciul Autorizare şi Controlul Conformării (S.A.C.C.)
În cadrul Biroului Avize, Acorduri, Autorizări şi Legislaţie Orizontală (B.A.A.A.L.O.) s-au eliberat 67 acte de reglementare şi 35 consultaţii tehnice.
Grup de lucru organizat la Consiliul Judetean Constanta privind Planul Judetean de Gestionare a Deseurilor in Judetul Constanta, data 21.04.2010.
În cadrul Compartimentului Controlul Conformării şi Managementul Riscului (C.C.M.R.):
- s-a efectuat verificarea amplasamentului la: S.C. OIL PROD S.R.L. Constanta
Serviciul Implementare Politici de Mediu (S.I.P.M.)
Biroul Gestiune Deşeuri şi Chimicale (B.G.D.C.)
Au fost transmise către ANPM şi ARPM Galaţi raportările privind:
- transportul intern de deşeuri periculoase pentru trimestrul I 2010;
- actualizarea inventarului depozitelor de deşeuri;
- stadiul închiderii crematoriilor ;
- baza de date privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, aferenta anului 2009;
- actualizarea inventarului operatorilor economici care desfăşoară activităţi cu substanţe reglementate de Regulamentul (CE) nr.1005/2009 (privind substanţele care diminuează stratul de ozon), pentru anului 2009 ;
- fluxul deşeurilor. Conform raportărilor operatorilor economici autorizaţi, în luna martie 2010, la nivelul judeţului Constanţa, au fost colectate: 148,855 tone deşeuri PET, 185,613 tone deşeuri de materiale plastice, 718,195 tone deşeuri carton şi hârtie, 61,215 tone uleiuri uzate, 685,416 tone deşeuri lemnoase, 318,900 tone anvelope uzate şi 4181,570 tone deşeuri de sticlă.
În scopul realizării capitolelor privind deşeurile, substanţele şi preparatele chimice periculoase, din Raportul privind starea mediului în judeţul Constanta, în anul 2009, sunt prelucrate datele transmise de operatorii economici în raportările anuale privind evidenţa gestiunii deşeurilor.
În perioada 19 martie – 19 aprilie 2010 s-a desfăşurat Campania Naţională de Informare, Conştientizare şi Responsabilizare în domeniul gestiunii deşeurilor.
La sediul APM, în data de 22.04.2010 au fost premiaţi câştigătorii Concursului de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile, elevi ai şcolilor care au participat la această campanie.
Au fost aprobate cinci Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.
Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţie Sol şi Subsol, Biosecuritate (C.P.N.P.S.S.B.)
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
Un reprezentant al Compartimentului a participat la Wokshop-ul privind începerea proiectului „MANAGEMENT INTEGRAT AL REŢELEI DE SITURI MARINE NATURA 2000 (SCI) DE LA LITORALUL ROMÂNESC”, finanţat prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL DE MEDIU, AXA PRIORITARĂ 4, SECTOR PROTECŢIA NATURII, Wokshop organizat de beneficiarul acestui proiect - UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI, în data de 23.04.2010, în Sala de Conferinţe a Hotelului IBIS.
Compartimentul Calitate Aer (C.C.A.)
Ca urmare a sarcinilor care revin operatorilor economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa Directivei 94/63/CE transpusă în legislaţia din România prin HG 568/2001 republicată, privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor s-a monitorizat stadiul conformarii instalaţiilor şi echipamentelor cu prevederile Directivei.
Au fost intocmite raportarile referitoare la stadiul actiunilor de informare a publicului privind aplicarea procedurii de infringement si situatia instalatiilort/activitatilort cu risc potential de neconformare.
Serviciul Monitoring, Baze de Date şi Rapoarte (S.M.B.D.R.)
S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au inregistrat depasiri ale concentratiilor imisiilor .
In data de 23.04.2010 ora 12:00 un reprezentant de la serv. Monitoring participa la o consultare pe tema monitorizarii calitatii apei de imbaiere in sezonul estival 2010, la sediul Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta .
Laboratorul de analize fizico-chimice
Aer
S-au efectuat analize nivel zgomot (sonometrie) la societatea :
· S.C. WIND POWER ENERGY S.A.( 12 masuratori)
Pulberi sedimentabile :
· S.C. MINERAL PROTAN S.A.
S-au definitivat analizele la probele de aer prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.
Apa
S-au prelevat probe ape uzate – MONITORIZARE INTERNA pentru luna aprilie de la urmatoarele
Statii de Epurare :
· SE MEDGIDIA
· SE POARTA ALBA
· SE MANGALIA
S-a prelevat o proba apa precipitatii ( St. RA Cernavoda ).
S-au definitivat analizele la probele de apă prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.
SOL
S-au prelevat 12 probe sol de la :
· S.C. CONPET S.A.- sucursala Constanta
Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.
Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe doamna Elena Filip din cadrul Compartimentului Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte.
p.CONDUCATORUL UNITATII ,
Senol ZEVRI
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp