Activitatea APM Constanta in perioada 19.07 – 23.07.2010
Activitatea APM Constanta in perioada 19.07 – 23.07.201023.07.2010
INFORMARE DE PRESĂ
Activitatea APM Constanţa în perioada 19.07 – 23.07.2010
În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 19.07 – 23.07.2010 s-au desfăşurat următoarele activităţi:
Compartimentul Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte (C.R.P.C.P.P.)
S-a asigurat permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.
Serviciul Autorizare şi Controlul Conformării (S.A.C.C.)
În cadrul Biroului Avize, Acorduri, Autorizări şi Legislaţie Orizontală (B.A.A.A.L.O.) s-au eliberat 101 acte de reglementare şi 29 consultaţii tehnice.
Participare la dezbateri publice:
- SC Conpet SA a organizat dezbaterea publica pentru emiterea Acordului de Mediu pentru proiectul – Demontare conducta transport titei diametru 14, la sediul de la Movila Sara, Constanta, langa depozitul 4 Sud Oil Terminal ;
- SC Chimpex SA a organizat dezbatere publica pentru emiterea Acordului de Mediu pentru proiectul – Terminal produse chimice lichide in incinta Port Constanta, la sediul societatii ;
- SC Sun Mamaia Invest SRL a organizat doua dezbateri publice, in cladirea TV Neptun, camera 13-14, pentru emiterea Acordurilor de Mediu pentru proiectele – Constructie imobile S+P+6E apartamente de vacanta- in Mamaia , loturile 1 F.N. si 2 F.N.
În cadrul Compartimentului Controlul Conformării şi Managementul Riscului (C.C.M.R.):
- s-a efectuat verificarea amplasamentului la S.C. ELECTROCENTRALE BUCURESTI S.A. – SUCURSALA ELECTROCENTRALE CONSTANTA;
- s-a efectuat analiza Raportului de Securitate al S.C. ROMPETROL PETROCHEMICALS S.R.L cu reprezentanti ai GNM si ISU Dobrogea .
Serviciul Implementare Politici de Mediu (S.I.P.M.)
Biroul Gestiune Deşeuri şi Chimicale (B.G.D.C.)
Au fost transmise către ARPM Galaţi raportările privind:
- transportul inter de deşeuri periculoase, pentru trimestrul II 2010 ;
- baza de date privind deşeurile de echipamente electrice si electronice, aferenta anului 2009;
- operatorii economici autorizaţi pentru colectare si dezmembrare/tratare VSU;
- situaţia actuală a depozitelor municipale neconforme din judeţul Constanţa care au termen de sistare a activităţii de depozitare 16 iulie 2010.
- fluxul deşeurilor. Conform raportărilor operatorilor economici autorizaţi, în luna iunie 2010, la nivelul judeţului Constanţa, au fost colectate: 202,228 tone deşeuri PET, 502,5 tone deşeuri de materiale plastice, 583,492 tone deşeuri carton şi hârtie, 68,958 tone uleiuri uzate, 755,953 tone deşeuri lemnoase, 225,980 tone anvelope uzate şi 4164,03 tone deşeuri de sticlă.
Au fost aprobate doua Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.
Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţie Sol şi Subsol, Biosecuritate (C.P.N.P.S.S.B.)
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
Compartimentul Calitate Aer (C.C.A.)
Ca urmare a sarcinilor care revin operatorilor economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa Directivei 94/63/CE transpusă în legislaţia din România prin HG 568/2001 republicată, privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor s-a monitorizat stadiul conformarii instalaţiilor şi echipamentelor cu prevederile Directivei. A fost asigurata corespondenta cu privire la actualizarea certificatelor de inspectie tehnica COV referitoare la respectarea cerintelor tehnice in exploatare a instalatiilor, in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili.
Urmare solicitarii SC OMV Petrom SA referitoare la revizuirea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru Sectia Terminal Midia, se continua procedura de revizuire a autorizatiei.
A fost transmisa raportarea referitoare la stadiul actiunilor de informare a publicului privind aplicarea procedurii de infringement si situatia instalatiilor/activitatilor cu risc potential de neconformare.
Au fost inregistrate 128 dosare de finanţare nerambursabilă referitoare la “Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire”.
Serviciul Monitoring, Baze de Date şi Rapoarte (S.M.B.D.R.)
S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au inregistrat depasiri ale concentratiilor imisiilor .
Continua procedura de definitivare a Programului Integrat de Gestionare a Calitatii Aerului pentru aglomerarea Constanta si municipiul Medgidia .
Laboratorul de analize fizico-chimice
Aer
S-au efectuat analize de determinare emisii, pulberi totale in suspensie (P.T.S.) si pulberi sedimentabile la societatile :
· S.C. REMAT S.A. CONSTANTA – pulberi sedimentabile
· S.C. FERTILCHIM S.A. NAVODARI – emisii, P.T.S.
· S.C. NIVA PROD COM S.R.L. CONSTANTA – P.T.S.
S-au definitivat analizele la probele de aer prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.
In cadrul programului de monitorizare a calitatii aerului, au fost prelevate probele de pulberi in suspensie, fractiunile PM10 si PM2,5, de la statiile de monitorizare amplasate in judetul Constanta, respectiv localitatile: Constanta – statiile Casa de Cultura si Fantazio, Mangalia, Navodari - Tabara, Medgidia. Probele au fost puse in lucru pentru determinarea concentratiilor de metale grele din aer.
.Apa
S-au prelevat probe de apa uzata si precipitatii de la societatile :
· SE CONSTANTA NORD ( se afla in probe tehnologige – s-au prelevat 12 probe apa uzata la iesirea din fazele pretratare, bioreactoare si evacuare finala Marea Neagra)
· S.C. AUTO DEC SERVICE S.R.L. CONSTANT ( apa uzata)
· S.C. VALIDAV S.R.L. VALU LUI TRAIAN (apa uzata)
· Statia de Radioactivitate Cernavoda- (precipitatii)
· S.C. HOTEL CENTRAL S.A. MAMAIA(apa uzata)
· S.C. MAGISTRA S.R.L. CONSTANTA(apa uzata)
· POLUARE ACCIDENTALA – Str. Salciilor CONSTANTA (apa uzata)
· S.C.ROCRIS S.R.L.-Hotel „LIDO”( apa uzata)
· S.C. MAZURIA S.R.L. MAMAIA – Hotel MODERN(apa uzata)
· S.C. GEOTUREXIM S.R.L. MAMAIA – Hotel DORNA(apa uzata)
· S.C. ANA BLANCO S.R.L. CONSTANTA(apa uzata)
S-au definitivat analizele la probele de apă prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.
SOL
Nu s-au prelevat probe de sol.
Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.
Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe doamna Elena Filip din cadrul Compartimentului Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte.
DIRECTOR EXECUTIV ,
Senol ZEVRI
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp