Activitatea APM Constanta in perioada 26.10 – 01.11.2009
Activitatea APM Constanta in perioada 26.10 – 01.11.200902.11.2009
INFORMARE DE PRESĂ
ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANŢA ÎN PERIOADA 26.10 – 01.11.2009
În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 26.10 – 01.11.2009 s-au desfăşurat următoarele activităţi:
Compartimentul Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte (C.R.P.C.P.P.)
S-a asigurat permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.
În data de 30 octombrie 2009, un reprezentant al compartimentului a participat la activităţile organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Mării Negre de către Şcoala Generală nr. 15 „Grigore Antipa” Constanţa.
De asemenea, la Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan” Constanţa, s-au desfăşurat acţiuni în vederea marcării Zilei Internaţionale a Mării Negre din cadrul Proiectului educaţional „Împreună pentru un mediu curat”. La eveniment au participat şcolile partenere: Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan”, Şcoala nr. I Poarta Albă, Grup Şcolar Topraisar, Colegiul Tehnic Pontica, Colegiul Agricol Poarta Ală, Liceul Teoretic Murfatlar, Şcoala cu clasele I-VIII Nisipari, Şcoala SAM Comana, Grup Şcolar Dragomir Hurmuzescu Medgidia, Liceul Teoretic Oraş Ovidiu, Liceul Economic Mangalia, Şcoala „Constantin Brâncoveanu” Constanţa, Liceul Concord Constanţa şi Şcoala SAM 23 August, precum şi un reprezentant al APM Constanţa.
Serviciul Autorizare şi Controlul Conformării (S.A.C.C.)
În cadrul Biroului Avize, Acorduri, Autorizări şi Legislaţie Orizontală (B.A.A.A.L.O.) s-au eliberat 84 de acte de reglementare şi 46 de consultaţii tehnice.
În cadrul Compartimentului Controlul Conformării şi Managementul Riscului (C.C.M.R.):
- verificarea conformării la S.C. COMPREST UTIL S.R.L., S.C. TARMAC S.R.L., SC AVICOLA LUMINA SA, SC MITYANALIN SRL, SC CRISTALIV TRADE SRL;
- s-a efectuat inspecţie Seveso cu GNM şi ISU Dobrogea la ŞANTIERUL NAVAL CONSTANŢA SA;
- s-a participat la dezbaterea publică din cadrul procedurii de autorizare integrată pentru SC BIOVILLE SRL;
- s-a participat la recepţia investiţiei „Instalaţie recuperare fracţie C3” la SC PETROM SA– GRUP DE ZĂCĂMINTE PETROMAR.
Serviciul Implementare Politici de Mediu (S.I.P.M.)
Biroul Gestiune Deşeuri şi Chimicale (B.G.D.C.)
A fost transmisă raportarea cu privire la situaţia firmelor autorizate sau în curs de autorizare pentru colectarea, transportul şi tratarea/eliminarea deşeurilor periculoase.
Au fost verificate chestionarele privind generarea şi gestionarea deşeurilor transmise de unităţile economice care generează deşeuri, cât şi de unităţile economice autorizate să desfăşoare activităţi de colectare, transport, depozitare temporară, valorificare şi eliminare deşeuri în vederea introducerii în baza de date naţionala MEDIUS.
Au fost aprobate cinci Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către instalaţii de valorificare/eliminare a deşeurilor periculoase, din judeţul Constanţa.
Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţie Sol şi Subsol, Biosecuritate (C.P.N.P.S.S.B.)
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
S-au emis puncte de vedere Serviciului A.C.C. privind încadrarea amplasamentelor aferente activităţilor pentru care s-au solicitat acte de reglementare, în raport cu ariile protejate de interes naţional, comunitar şi internaţional.
Compartimentul Calitate Aer (C.C.A.)
Ca urmare a sarcinilor care revin operatorilor economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa Directivei 94/63/CE transpusă în legislaţia din România prin HG 568/2001 republicată, privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor s-au solicitat agenţilor economici informaţii privind monitorizarea stadiului de conformare a instalaţiilor şi echipamentelor la prevederile Directivei precum şi prezentarea Certificatelor de inspecţie tehnică COV în vigoare.
Un reprezentant al compartimentului a participat, în perioada 28-30 octombrie, la Seminarul „Asistenţă tehnică pentru pregătirea unei strategii sau a unui plan de acţiune pentru reabilitarea siturilor poluate istoric”, organizat de ANPM, la Sinaia.
Serviciul Monitoring, Baze de Date şi Rapoarte (S.M.B.D.R.)
S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare.
Laboratorul de analize fizico-chimice:
Aer
S-au efectuat analize de pulberi sedimentabile la cererea următorilor beneficiari:
· S.C. DOBROMIN S.A. C-ŢA– cariera: Corbu - (pulberi sedimentabile)
· S.C. URANUS-PLUTON C-ŢA – Cariera Piatra-Roşie, Cerna, judeţul Tulcea - (pulberi sedimentabile)
În urma unei sesizări telefonice personalul laboratorului –A.P.M. C-ŢA-, în data de 26.10.2009, s-a deplasat în zona portului Agigea ( Agigea Sud ) şi a efectuat prelevări de acid clorhidric cu ajutorul aparatului Drager. Concentraţiile de acid clorhidric măsurate au fost sub limita de detecţie a aparatului.
S-au definitivat analizele la probele prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.
Apă
S-au prelevat probe de apa meteorica, apa uzata ,apa pluvial si apa de suprafaţă de la:
· S.C. HIDROTERMIC S.R.L VALUL LUI TRAIAN - punct de lucru: loc. Cochirleni – (apă de suprafaţă - Dunăre)
· S.C. DOBROMIN S.A. C-TA - punct de lucru: cariere: Corbu, Ovidiu, Băneasa – (apă pluvial)
· Staţia de Radioactivitate Cernavoda – (apă meteorică)
· S.C. A.P.M. TERMINALS ROMÂNIA S.R.L.-punct de lucru: Zona Libera Agigea - (apă uzată)
· S.C. DORNA-VATRA DORNEI, judeţul Suceava - punct de lucru: Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.
S-au prelevat probe de apă uzată de la S.E. MANGALIA şi S.E. CONSTANŢA-SUD pentru monitorizarea internă - luna octombrie.
S-au definitivat analizele la probele prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.
Sol
S-au prelevat probe de sol pentru monitorizarea internă din zona - S.C. COMBINATUL DE ÎNGRĂŞĂMINTE CHIMICE S.A. NĂVODARI*, opt probe de adâncime (15-30 cm) şi tot la cererea beneficiarului menţionat anterior, s-au prelevat încă două probe de sol din incinta societăţii, zona inertă şi zona activă, probe de adâncime (15-30 cm).
Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.
Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe doamna Adriana Rusnac din cadrul Compartimentului Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte.
DIRECTOR COORDONATOR
Senol ZEVRI
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp