Activitatea APM Constanta in perioada 29.03 –04.04.2010
Activitatea APM Constanta in perioada 29.03 –04.04.201001.04.2010
INFORMARE DE PRESĂ
Activitatea APM Constanţa în perioada 29.03 –04.04.2010
În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 29.03 – 04.04.2010 s-au desfăşurat următoarele activităţi:
Compartimentul Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte (C.R.P.C.P.P.)
S-a asigurat permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.
Serviciul Autorizare şi Controlul Conformării (S.A.C.C.)
În cadrul Biroului Avize, Acorduri, Autorizări şi Legislaţie Orizontală (B.A.A.A.L.O.) s-au eliberat 40 acte de reglementare şi 16 consultaţii tehnice.
Dezbateri publice organizate:
- S.C. PESCOM COMPANY S.R.L. – emitere autorizaţie de mediu pentru investiţia: acvacultură in apă dulce – lacul Taşaul, la sediul Fermei Piscicole Năvodari, data 29.03.2010, ora 16.00.
În cadrul Compartimentului Controlul Conformării şi Managementul Riscului (C.C.M.R.):
- s-a efectuat verificarea conformării la: S.C. AVICOLA LUMINA S.A.., S.C. DOBROMIN S.A. .
Serviciul Implementare Politici de Mediu (S.I.P.M.)
Biroul Gestiune Deşeuri şi Chimicale (B.G.D.C.)
Au fost transmise către ARPM Galaţi raportările privind:
- firmele autorizate sau in curs de autorizare pentru colectarea, transportul si tratarea/eliminarea deseurilor periculoase;
- rezultatele Campaniei „Marea Debarasare”, desfasurata in perioada 26-27 martie 2010
În scopul realizării capitolelor privind deşeurile, substanţele si preparatele chimice periculoase, din Raportul privind starea mediului în judeţul Constanta, în anul 2009, sunt prelucrate datele transmise de operatorii economici în raportările anuale privind evidenta gestiunii deşeurilor.
In perioada 19 martie – 19 aprilie 2010 se derulează Campania Naţională de Informare, Conştientizare şi Responsabilizare în domeniul gestiunii deşeurilor.
In acest sens, un reprezentant al biroului GDC a participat la ore de educaţie ecologică în următoarele şcoli din Constanţa: Scoala Mihail Koiciu, Şcoala Aurel Vlaicu, Grup Scolar Ioan N Roman, Colegiul Pedagogic Constanta, Şcoala Ion Jalea. Tot atunci au fost distribuite materiale informative referitoare la campanie.
Au fost aprobate cinci Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.
Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţie Sol şi Subsol, Biosecuritate (C.P.N.P.S.S.B.)
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
Cu ocazia celebrarii Lunii Padurii, care se sarbatoreste în perioada 15 martie – 15 aprilie 2010, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanta si Directia Silvica Constanta au organizat , in intervalul 30 martie -1 aprilie acţiuni de educaţie ecologică (plantari arbori,), în parteneriat cu Grădiniţa PP Amicii, Şcoala nr. 3 Ciprian Porumbescu, Şcoala nr. 7 Remus Opreanu, Colegiul Naţional Pedagogic C-tin Brătescu, Colegiul Naţional Mihai Eminescu si S.C. Ecoplast Industries Group S.R.L.
Compartimentul Calitate Aer (C.C.A.)
Ca urmare a sarcinilor care revin operatorilor economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa Directivei 94/63/CE transpusă în legislaţia din România prin HG 568/2001 republicată, privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor s-a monitorizat stadiul conformarii instalaţiilor şi echipamentelor cu prevederile Directivei.
Prin publicarea in Monitorul Oficial nr. 155 a Hotararii de Guvern nr.133/2010 care modifica HG 780/2006 privind schema de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera, operatorii care vor intra incepand cu anul 2013 sub incidenta schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, au fost informati cu privire la obligativitatea transmiterii datelor cu privire la emisiile de gaze cu efect de sera, argumentate corespunzator si verificate de verificatori acreditati.
Serviciul Monitoring, Baze de Date şi Rapoarte (S.M.B.D.R.)
S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au inregistrat depasiri ale concentratiilor imisiilor .
S-a finalizat si transmis raportarea privind inventarul emisiilor pe anul 2009.
Laboratorul de analize fizico-chimice
Aer
S-au prelevat probe de pulberi totale in suspensie (P.T.S.) de la :
· S.N. AEROPORTUL INTERNETIONAL MIHAI KOGALNICEANU CONSTANTA
S-au prelevat probe si efectuat analize emisii( monoxid de carbon , oxizi de azot, oxizi de sulf, COV-uri) :
· S.N. AEROPORTUL INTERNETIONAL MIHAI KOGALNICEANU CONSTANTA
S-au efectuat determinari de sonometrie la:
· S.N. AEROPORTUL INTERNETIONAL MIHAI KOGALNICEANU CONSTANTA
S-au definitivat analizele la probele de aer prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.
Apa
S-au prelevat probe de apa uzata de la:
· R.A.T.C. CONSTANTA
S-au prelevat probe de apa pluvial si apa meteorica de la:
· S.C. DEDEMAN S.R.L. –BACAU- punct de lucru: sat Lazu, judetul Constanta-(apa pluvial)
· A.P.M. CONSTANTA-(apa meteorica)-30.03.2010-
S-au definitivat analizele la probele de apa prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis buletinele de analiză corespunzătoare.
Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.
Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe doamna Elena Filip din cadrul Compartimentului Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte.
DIRECTOR ,
Senol ZEVRI
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp