Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:45 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internaţională pentru Reducerea - Riscului Dezastrelor Naturale - 13 Octombrie 2011

ro

10 Oct, 2011 17:11 1863 Marime text

În 2009, Adunarea Generală a ONU a desemnat ca 13 Octombrie, Ziua Internaţională pentru Reducerea Dezastrelor.

Această zi reprezintă un mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene - inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor.

Prin dezastre naturale se înţeleg fenomenele naturale de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă. În categoria fenomenelor naturale distructive de origine geologică sau meteorologică sunt cuprinse cutremurele, alunecările şi prăbuşirile de teren, inundaţiile şi fenomenele meteorologice periculoase (uragane, tornade), care afectează violent zone relativ mari de teren pe termen lung, provocând pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale şi degradarea mediului ambiant.

Mulţi oameni din întreaga lume şi-au pierdut viaţa, casele sau accesul la facilităţile esenţiale, cum ar fi spitalele, ca urmare a dezastrelor naturale, inclusiv cutremure, secetă, tsunami, inundaţii grele, uragane sau cicloane. Unele dintre aceste catastrofe au cauzat pagube economice în unele ţări. ONU recunoaşte că educaţia, formarea şi schimburile de informaţii sunt modalităţi eficiente de a ajuta oamenii să devină mai bine echipaţi ca să reziste la dezastre naturale.

Tsunami - ul recent şi cutremurele din Oceanul Indian sunt un exemplu tragic de vulnerabilitate în faţa dezastrelor şi modul în care comunităţile pot fi lăsate în sărăcie extremă în câteva ore.

Ziua Internaţională pentru Reducerea Dezastrelor Naturale reprezintă un omagiu global, nu o zi de sărbătoare.

Activităţile desfăşurate cu această ocazie includ anunţuri mass-media, teatru, concursuri de desen, de eseuri sau fotografii, având ca scop conştientizarea şi sensibilizarea oamenilor, cât şi pregătirea lor pentru astfel de situaţii. De asemenea se mai plantează copaci, se ţin conferinţe, târguri şi seminarii, precum şi parade pe străzi.

Ideea e că, cu cât mai multe guverne, agenţii ONU, organizaţii, societatea civilă şi cea a afacerilor înţeleg riscul şi vulnerabilitatea, cu atât vor fi mai bine echipate contra dezastrelor atunci când se vor produce şi vor salva mai multe vieţi.

Director EXECUTIV,

Senol ZEVRI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii