Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:26 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA MEDIULUI 05 IUNIE 2011 - „Păduri Natura la dispoziţia dumneavoastră"

ro

03 Jun, 2011 21:14 1309 Marime text

Anul 2011 a fost declarat de către Organizaţia Naţiunilor Unite drept Anul Internaţional al Pădurilor. Ziua Mondială a Mediului din acest an va consolida această preocupare la nivel mondial cu sloganul oficial - Păduri: Natura la dispozitia dumneavoastra. Aceasta sărbătoare a fost instituită în anul 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la Stockholm când se celebra Conferinţa "Ecologia Umană" şi reprezintă unul din elementele cele mai importante ale Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP). Tema acestui an subliniază multe valori esenţiale de viaţă şi susţine că pădurile furnizează legătura intrinsecă între calitatea vieţii şi sănătatea ecosistemelor forestiere.

De ce sărbătorim Ziua Mondială a Mediului?

Când vedem sau experimentăm efectelor negative ale schimbărilor climatice şi degradarea mediului, este uşor să dăm vina pe alţii, pe guverne care nu au ca priorităţi politica de mediu, pe organizaţii corporative care duc la creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră, pe ONG-uri pentru că nu militează suficient pentru mediu şi pe persoane fizice care nu iau atitudine în acest sens. Cu toate acestea Ziua Mondială a Mediului, este o zi în care trebuie să punem deoparte diferenţele dintre noi şi sărbătorim realizările pe care le-am făcut pentru protejarea mediului.

Pădurile au următoarele roluri: - acoperă o treime din masa terestră a Pământului, făcând din planeta noastră o planeta vie cu multe posibilităţi (1,6 miliarde de oameni depind de păduri pentru traiul lor, ele jucând un rol-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice, eliberarea de oxigen în atmosferă în timp ce stochează dioxidul de carbon),

- întreţin râurile şi sunt esenţiale în furnizarea apei pentru aproape 50% din cele mai mari oraşe,

- creează şi menţin fertilitatea solului,

- ajută la temperarea impactului devastator al furtunilor, inundaţiilor şi incendiilor,

- sunt cele mai diverse ecosisteme biologice de pe uscat, şi sunt casa la mai mult de jumătate din speciile terestre de animale, plante şi insecte,

- oferă adăpost, locuri de muncă, securitate şi relevanţa culturală pentru populaţiile dependente de pădure,

- sunt plămânii verzi ai Pământului, vitale pentru supravieţuirea oamenilor de pretutindeni,

Pădurile întruchipează atât de mult ceea ce este bun şi puternic în vieţile noastre. Totuşi, în ciuda tuturor acestor nepreţuite beneficii ecologice, economice, sociale şi de sănătate, noi distrugem pădurile de care avem nevoie pentru a trăi şi respira. Defrişările globale continuă într-un ritm alarmant - în fiecare an, 13 milioane de hectare de pădure sunt distruse.

Investiţiile pe termen scurt pentru câştiguri imediate (de exemplu, exploatare forestieră), compun aceste pierderi. Oameni care depind de păduri pentru mijloacele de subzistenţă se luptă să supravieţuiască. Multe specii preţioase sunt pe cale de dispariţie. Biodiversitatea este în curs de distrugere.

Dar această tendinţă nu este ireversibilă. Nu este prea târziu pentru a transforma viaţa aşa cum o ştim într-un viitor mai verde în cazul în care pădurile sunt în centrul dezvoltării noastre durabile şi a economiilor verzi.
Celebrarea se poate face în multe moduri: mitinguri de stradă, parade cu bicicleta, concerte verzi, eseuri şi concursuri de postere în şcoli, plantarea de copaci, eforturi de reciclare, campanii de curăţenie, etc.

Director Executiv,

Senol ZEVRI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii