Conferinta Constanta In Romania sunt inregistrate aproximativ 600.000 pers cu diabet, din care 2.500 sunt copii !
Conferinta Constanta: In Romania sunt inregistrate aproximativ 600.000 pers cu diabet, din care 2.500 sunt copiiMuzica, medicamentul tuturor afecţiunilor
Eveniment de conştientizare asupra afecţiunilor tiroidei şi pancreasului la copii
În România sunt înregistrate aproximativ 600.000 pers cu diabet, din care 2.500 sunt copii!!
Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet din judeţul Constanţa "Sweet Land" în parteneriat cu Rotary Club Constanţa, Rotaract, Radio ConstanţaTV Neptun au organizat luni, 26 aprilie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" din Constanţa un eveniment de conştientizare asupra afecţiunilor tiroidei şi pancreasului la copii şi de comunicare a unor informaţii de interes din domeniul cercetărilor in ceea ce priveste transplantul cu celule stem în diabet, managementul diabetului zaharat la copil şi adolescent, chirurgia tiroidiană şi multe altele. şi
Evenimentul a avut două părţi: prima parte a fost informativă şi a constat în organizarea unei conferinţe de presă susţinută de medici specialişti de notorietate care au dezvăluit informaţii de interes, iar a doua parte a fost artistică - un concert caritabil de muzică simfonică, „Anotimpurile" de Antonio Vivaldi, interpretat la vioară de maestrul Alexander Dubach.
Din fondurile strânse din sponsorizări şi din biletele vândute pentru concertul simfonic se doreşte organizarea unei tabăre de o săptămână pe litoral în perioada august-septembrie 2010, tabără de care vor beneficia 5 membri Sweet Land (adolescenţi) şi 5 ai Asociaţiei similare din Târgu - Mureş. Tabăra va avea ca scop instruirea şi educarea în tratamentul diabetului zaharat, formându-se echipe între participanţi şi medici specialişti, nutritionişti, psihologi şi voluntari.
Evenimentul şi-a dorit să tragă un semnal de alarmă asupra afecţiunilor glandei tiroide şi ale pancreasului la copii şi adolescenţi şi asupra implicaţiilor din punct de vedere medical, social şi psihologic. În ultimii ani s-a înregistrat o creştere simţitoare a numărului celor afectaţi de diabetul insulino-dependent, dar şi de afecţiunile pancreasului şi tiroidei care dezvoltă complicaţii. Problematica managementului diabetului la copil şi adolescent este deosebită, atât pentru medici şi pentru părinţi, dar mai ales pentru copii, căci lor li se adresează în prezent toate eforturile Asociaţiei Sweet Land şi nu numai.
Medicii de renume au fost invitaţi în cadrul conferinţei să ofere informaţii de ultimă oră atât presei, cât şi publicului prezent în număr mare: prof. univ. dr. Vasile Sârbu (membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, şeful Clinicii Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa), prof. dr. Doina Catrinoiu (coordonator Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Constanţa), conf. univ. dr. Cristina Mihai (medic pediatru cu supraspecializare în Diabet, Boli de Nutriţie şi Metabolism) şi dr. Manuela Mincă (medic specialist chirurgie generală, supraspecializare în chirurgie tiroidiană, membră a Societăţii Europene de Chirurgie Endocrină).
Conform medicilor prezenţi la conferinţă, în România sunt înregistrate aproximativ 600.000 pers cu diabet, din care 2.500 sunt copii. Se pare că numărul real al persoanelor diagnosticate şi nediagnosticate depăşeşte cifra de 1 milion, ceea ce reprezintă 6% din populaţie!
Prof. univ. dr. Vasile Sârbu a oferit publicului date valoroase cu privire la transplantul de celule pancreatice şi transplantul de celule stem. Conform prof. Sârbu, în anii 80 a apărut ideea asocierii celei mai mari descoperiri a poporului român- insulina- cu transplantul celulelor pancreatice. Primele lupte au fost făcute prin recoltarea de pancreas în mod experimental, ulterior şi uman, care fie a fost transplantat parţial sau integral, fie s-a dizolvat şi s-au ales din el numai insulele care produc insulina. Aceste insule producătoare de insulină s-au introdus în sângele animalului de experienţă, apoi în cel al oamenilor în speranţa că acestea vor vindeca diabetul.
LA CONSTANŢA s-a aplicat aceasta metodă pentru prima dată în România, iar singurii pacienţi care au beneficiat de acest tratament au fost cei din Constanţa. S-a descoperit ulterior că acest drum se va închide, deoarece există prea mulţi bolnavi de diabet, numai în Europa statisticile arată 100.000 copii bolnavi de diabet. Renunţând la ideea preluării pancreasului de la persoane aflate în moarte cerebrală, s-a trecut la ideea transplantului de celule stem, care au luat o amploare extraordinară. Există mai multe tipuri de celule stem, dintre acestea, celulele multipotente au fost folosite în Constanţa la 2 paciente cu diabet în formă foarte gravă, prin injectarea de celule preluate din măduva osoasă a pacientelor. Atât această modalitate de tratament, cât şi acest tip de celule se afla în cercetări extrem de amănunţite, dar se speră că ar putea vindeca Alzheimer, Parkinson, etc. Prof. dr. Sârbu precizează că aceste cercetari ar putea să reprezinte o speranţă foarte mare, dar încă nu se poate exprima până cand nu vor ajunge o realitate pentru cei care aşteaptă un miracol.
Prof. Sârbu a precizat că primul transplant cu insule pancreatice din România s-a realizat în 2003, iar cel de celule stem în 2007, apoi oprindu-se apoi pentru a se aştepta progresul cercetărilor. Noi descoperiri sunt aşteaptate şi, deşi eforturile cercetătorilor (în genetică, imunologie, etc) nu sunt zadarnice şi progresează zilnic, rezulatul nu este încă total. Au scăzut foarte mult fondurile de cercetare în România, sistemul este anevoios, costurile sunt imense, iar fondurile vin din granturi şi concursuri. Cu toate acestea, pacienţii transplantaţi nu plătesc nimic.
Conf. univ. dr. Cristina Mihai precizează că tratamentul copiilor si adolescentilor cu diabet presupune standarde diferite faţă de cel pentru adulţi, de aceea este necesar ca un pediatru să se ocupe de managementul diabetului. Din păcate, există foarte puţini diabetologi de copii în ţară, foarte puţine cunoştinţe despre diabet la copii în rândul medicilor, chiar şi în rândul pediatrilor. În stabilirea schemelor terapeutice la copil trebuie să se ţină cont de diferenţele esenţiale dintre copii şi adulţi, nu ne rezumăm doar la stabilirea unei doze de insulină în funcţie de greutate. La adolescenţi este dificil de stabilit un tratament deoarece controlul glicemic se poate deteriora la pubertate, iar ţintele în stabilirea controlului glicemic sunt diferite faţă de adult.
Se încearcă actualmente tot mai mult responsabilizarea familiei copilului şi adolescentului, esenţa controlului optim fiind de fapt supravegherea părinţilor şi implicarea activă a acestora în tratament. Conceptul de responsabilizare este deosebit de important, reprezintă un moment în care medicii care se ocupă de caz nu mai sunt stăpânii supremi, ci alături de ei vin pacienţii, familiile acestora, mediul şcolar şi Asociaţia Sweet Land care oferă sprijin tocmai prin organizarea unor acţiuni de genul evenimentului din data de 26 aprilie, menit a conştientiza populaţia cu privire la aceste afecţiuni şi la situaţia în care se află aceşti copii.
„Numai în echipă şi cu suportul medicilor specialişti putem să trecem peste dificultăţile întâmpinate, într-un sistem sanitar care nu este de partea bolnavului cronic de cele mai multe ori. Acceptarea afecţiunii presupune pentru unii dintre noi un timp mai lung şi aici încercăm să contribuim noi, cu experienţa noastră, pentru a-i determina pe cei care se confruntă pentru prima dată cu minutele care le transformă viaţa, să treacă mai uşor peste toate greutăţile" a declarat Liliana Moldoveanu, preşedinte Asociaţia Sweet Land Constanţa.
Un sprijin deosebit de valoros în promovarea evenimentului şi vânzarea biletelor la concert a fost acordat de către un grup de 32 de voluntari liceeni din Constanţa, coordonaţi şi reprezentaţi la conferinţa de presă de către dna profesoară de engleză Florina Niculescu, preşedinte English Center. English Center a fost si sponsorul principal al acestui eveniment, sustinut şi de Farmaciile Dona, Carpatair, Magiun Topoloveni.
Conferinţa a fost urmată de un concert caritabil de muzică simfonică în cadrul căruia maestrul elveţian Alexander Dubach a interpretat „Anotimpurile" de Vivaldi la o vioară construită la Bari - Italia de Ornella Ceci (prezentă în sală), comandă specială şi proprietate a "Rotary Club Constanţa".
Medicii prezenţi la conferinţa de presă s-au aflat în sală şi la concertul extraordinar de muzică simfonică, având parte la finalul acestuia de o surpriză, fiindu-le acordate diplome de excelenţă din partea clubului rotarian pentru activitatea susţinută în folosul pacientului.
Asociaţia Sweet Land a oferit violonistului Alexander Dubach o plachetă creată special pentru artist, acordându-i titlul de „Cetăţean de onoare al Ţării Dulci, locul în care pentru a trăi, copiii au nevoie de muzică şi iubire!"
Mulţumiri Sponsonsorilor acestui eveniment deosebit: English Center, Farmaciile Dona, Carpatair şi Sonimpex Serv SRL.
Informaţii de suport:
Asociaţia Sweet Land Constanţa
Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet din judeţul Constanţa "Sweet Land" s-a înfiinţat în anul 2008 din iniţiativa a două jurnaliste: Liliana Moldoveanu şi Rodica Simionescu. Până în prezent are 138 de membri: copii şi tineri insulinodependenţi din judeţul Constanţa, părinţi, cadre medicale, studenţi voluntari şi jurnalişti.
Sweet Land Constanţa face parte din Federaţia Asociaţilor Persoanelor cu Diabet Zaharat din România.
Preşedinte Asociaţia Sweet Land Constanţa - Liliana Moldoveanu. 0745.601.862
Mai multe detalii pe : www.sweetland.ro
Rotary Club
Clubul Rotary Constanţa este o organizaţie ai cărei membri sunt oameni de afaceri constănţeni care încurajează, susţin şi motivează proiecte care vin în ajutorul societăţii, fără a dori, în schimb, beneficii materiale, politice, electorale sau de altă natură.
Mai multe detalii pe www.rotaryclub-constanta.ro
Houston NPA - agenţia de PR a Asociaţiei Sweet Land
Houston NPA este o companie românească care are drept obiect de activitate crearea de concepte pentru campanii de promovare şi serviciile de vânzări proiecte. Houston NPA aduce oamenii care întreabă şi oamenii care au răspunsurile în echipa Sănătăţii, promovând informaţia medicală prin evenimente, media şi campanii sociale. Houston NPA - No Problem. Action!
Alătură-te şi tu campaniei naţionale „Înscrie-te în asociaţia de pacienţi"! Detalii pe www.asociatiidepacienti.ro
Detalii contact PR: Simona OPREA, PR Manager Houston NPA simona.oprea@houston.ro +4021.317.09.43, +40733.076.381
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp