O noua runda a programului de burse de studiu pentru romi in domeniul medical lansat in Romania
O noua runda a programului de burse de studiu pentru romi in domeniul medical lansat in RomaniaO nouă rundă a programului de burse de studiu pentru romi în domeniul medical lansat în România
BUCUREŞTI - Institutul pentru o Societate Deschisă (OSI) împreună cu Fondul de Educaţie pentru Romi (REF) anunţă cel de-al treilea an al programului de burse destinate studenţilor de etnie romă în domeniul Medicinei şi Farmaciei în România.
Programul "Burse de studiu în domeniul medical pentru romi. Leadership în sănătate: o generaţie de profesionişti în domeniul sănătăţii" se desfăşoară sub auspiciile Decadei de Incluziune a Romilor 2005-2015 şi reprezintă o iniţiativă fără precedent în Europa Centrala şi de Est.
Fondurile programului de burse sunt asigurate de Institutul pentru o Societate Deschisă şi Fondul de Educaţie pentru Romi şi vor susţine studenţi de etnie romă care studiază sau au intenţia de a studia Medicina în România.
Fondul de Educaţie pentru Romi va oferi burse studenţilor de etnie romă care urmează cursurile facultăţilor de Medicină, Farmacie, Stomatologie sau ale colegiilor de asistenţi medicali şi moaşe, precum şi medicilor rezidenţi, dacă respectivele instituţii sunt acreditate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România. Selectarea studenţilor pentru obţinerea de burse se va face pe baza meritelor academice, a motivaţiei lor profesionale si a potenţialului de leadership.
Iniţiativa se bucură de sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, al Ministerului Sănătaţii şi al Agenţiei Naţionale pentru Romi.
Formularele de aplicaţie pentru obţinerea burselor pot fi găsite online, la www.burseromi.ro sau http://ref.rmusp.org . Dosarele cu documentaţia completă pot fi trimise până la data limită: 30 mai 2010, pe adresa Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR), Str. Ţebei, nr. 21, Cluj Napoca, 400305, România, în atenţia domnului Robert Matei (Coordonator Naţional Programe de Burse).
Beneficiarii burselor vor fi eligibili pentru finanţare suplimentară în scopul studierii unei limbi străine sau pentru participarea la conferinţe profesionale. De asemenea, bursierii vor fi susţinuţi într-un program de mentorat, în cadrul unui proiect derulat în cooperare cu Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România, pentru îndeplinirea scopurilor lor academice şi profesionale.
Toti semifinaliştii împreună cu mentorii selectaţi vor participa la un program de pregătire în advocacy în scopul dezvoltării capacităţii lor personale şi de advocacy, astfel încât să poată promova în mod eficient dreptul persoanelor de etnie romă la servicii medicale. Astfel, Sastipen - Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate va organiza în vara lui 2010 o tabără de advocacy ca parte a programului de pregătire.
In 2008, primul an de implementare a acestui program, 35 de medici rezidenţi şi studenţi romi ai facultăţilor şi colegiilor de Medicină şi elevi ai unor şcoli profesionale medicale din România au primit burse de studii.
In 2009, al doilea an de implementare, 63 de medici rezidenţi şi studenţi romi ai facultăţilor şi colegiilor de Medicină şi elevi ai unor şcoli profesionale medicale din România au primit burse de studii.
In 2009 programul a fost implementat pentru pentru prima dată şi în Bulgaria, unde 23 de medici rezidenţi şi studenţi romi ai facultăţilor şi colegiilor de Medicină au primit burse de studii.
Mai multe informaţii despre programul de burse pot fi găsite la: www.romaeducationfund.org şi http://www.soros.org/initiatives/health/focus/roma sau prin contactarea d-lui Robert Matei la adresele matei.robert@romacenter.ro şi rmatei@romacenter.ro
Contact pentru presă: ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp