Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internationala a Persoanelor in Varsta 2009

ro

30 Sep, 2009 20:07 1573 Marime text
"A X-a aniversare a Anului international al persoanelor in varsta: catre o societate pentru toate varstele"

Mesajul Doamnei Thoraya Ahmed Obaid, Director Executiv al UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie

1 octombrie 2009 - Astazi, la 10 ani de la prima sarbatorire a Zilei internationale a persoanelor in varsta, exista mai multi varstnici in lume decat au fost vreodata. O persoana din zece are peste 60 de ani, iar generatiile in varsta se maresc mai rapid decat alte grupe de varsta din cadrul populatiei. In 2050, se estimeaza ca o persoana din cinci va avea peste 60 de ani.

Imbatranirea populatiei este oglindirea succeselor de dezvoltare umana. Traim mai mult si suntem mai sanatosi decat am fost vreodata, ceea ce este una dintre realizarile majore ale umanitatii.

Dar societatile trebuie sa asigure cresterea calitatii vietii pentru persoanele in varsta si respectarea drepturilor lor, pentru a putea trai in demnitate. Acest lucru este cu atat mai important in timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate sociala puternice care sa furnizeze servicii, sa asigure un standard adecvat de viata si care sa promoveze solidaritatea intre generatii.

Astazi, fac apel catre guverne si comunitati sa se asigure ca persoanele in varsta pot duce o viata sanatoasa si activa si ca isi pot folosi la maxim competentele si abilitatile pe care le-au dobandit de-a lungul vietii. De o astfel de situatie nu vor beneficia doar persoanele in varsta, ci si societatea in intregul ei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii