Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:24 13 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AEP Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare politice/materialelor de propagandă electorală, publicat (DOCUMENTE)

ro

12 Apr, 2025 20:07 238 Marime text


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat, sâmbătă, 12 aprilie 2025, că a publicat Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare politice/materialelor de propagandă electorală.

Potrivit sursei, Ghidul a fost publicat pentru buna informare a publicului în contextul campaniei electorale aferente alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.


Ghidul prezintă într-o manieră accesibilă regulile privind etichetarea materialelor publicitare politice/materialelor de propagandă electorală în perioada campaniei electorale, fundamentându-se pe actele normative incidente organizării și desfășurării alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, enumerate în preambulul acestuia.
„Potrivit documentului, în campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi cetăţenii cu drept de vot au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare prin mitinguri, adunări, comunicare directă cu alegătorii, utilizare a televiziunii, a radioului, a presei scrise, a mijloacelor electronice şi a celorlalte mijloace de informare în masă, cu respectarea prevederilor legale.

Conform prevederilor legale în vigoare, în campania electorală, publicitatea politică înseamnă pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea, prin orice mijloace, a unui mesaj, în mod normal în schimbul unei remunerații sau prin activități interne sau ca parte a unei campanii de publicitate politică, de către un actor politic, în numele competitorului electoral sau pentru acesta.

Totodată, în temeiul dispozițiilor legale incidente campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din anul 2025, sunt considerați actori politici partidele politice, organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale, candidații acestora sau candidații independenți, orice membru de partid care deține un mandat electiv și care promovează formațiunea pe care o reprezintă (consilier local, primar, consilier județean, președinte al consiliului județean, deputat, senator, europarlamentar, un membru din cadrul administrației de la nivel național sau local) și orice persoană fizică sau juridică, care reprezintă sau acționează în numele oricăreia dintre persoanele sau organizațiile menționate anterior și care promovează obiectivele politice ale oricăreia dintre aceste persoane sau organizații.”, a transmis AEP.

Ghidul precizează că actorii politici pot pregăti, plasa, promova, publica, distribui sau difuza, prin orice mijloace, materiale publicitare politice doar pentru candidații proprii propuși de către formațiunile politice și ale căror candidaturi au rămas definitive, astfel cum se regăsesc pe site-ul Biroului Electoral Central - https://prezidentiale2025.bec.ro/.

Producerea şi difuzarea de materiale publicitare politice/materiale de propagandă electorală în alte condiţii decât cele prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 și de Legea nr. 334/2006 sunt interzise. Totodată, competitorii electorali nu pot produce materiale publicitare politice/materiale de propagandă electorală în regie proprie.


Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare politice/materialelor de propagandă electorală poate fi accesat pe pagina web a AEP www.finantarepartide.ro.

De asemenea, Ghidul poate fi vizualizat în secțiunea „DOCUMENTE” a materialului.

Citește și:
Alegeri 2025AEP, precizări despre cheltuielile pentru realizarea materialelor de publicitate politică/ materialelor de propagandă electorală

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii