Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AEP Mii de români din străinătate, înregistraţi pentru a vota prin corespondenţă şi la secţii, la prezidenţiale şi parlamentare

ro

02 Aug, 2024 14:36 723 Marime text
Alegeri 2024, foto: pexels 3.243 de români din străinătate s-au înregistrat, până vineri, la ora 10,00, la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), pentru a vota prin corespondenţă şi la secţii pentru alegerile prezidenţiale din acest an şi 3.320 - pentru cele parlamentare.

Dintre aceştia 1.205 au depus cereri pentru a vota la secţie şi 2.038 prin corespondenţă la prezidenţiale şi 1.397 pentru a vota la secţie şi 1.923 prin corespondenţă la parlamentare.


Iată comunicatul de presă pus la dispoziție de AEP: 

Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării care doresc să voteze la alegerile prezidențiale sau parlamentare din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reședință se pot înregistra online pe portalul web www.votstrainatate.ro.

Site-ul www.votstrainatate.ro cuprinde secțiunile: Alegerea Președintelui României și Alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, în cadrul cărora există două categorii: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.

Menționăm că, pentru alegerea Președintelui României din acest an, până la data de 2 august a.c, ora 10:00, 1205 alegători au depus cereri pentru a vota la secție și 2038 de alegători s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență.

De asemenea, pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților, 1397 de cetățeni au depus cereri pentru a vota la secție și 1923 cetățeni s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență.


Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să își exercite dreptul de vot PRIN CORESPONDENŢĂ, trebuie să se înregistreze ca alegători prin corespondență, PENTRU FIECARE TIP DE ALEGERE. Termenul de înregistrare ca alegător prin corespondență expiră cu 45 de zile înainte de data votării.

În acest sens, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.

Pe de altă parte, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să își exercite dreptul de vot LA SECȚIA DE VOTARE, se pot înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, PENTRU FIECARE TIP DE ALEGERE, până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale. Alegătorul român va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. Menționăm că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

După finalizarea procedurii de înregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de verificare care conține un link valabil pentru 24 de ore, ce trebuie să fie accesat pentru confirmarea cererii, în caz contrar nerealizându-se validarea înregistrării. Soluționarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul la secția de votare se face de către AEP, în termen de 10 zile lucrătoare de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare. Soluționarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul prin corespondență se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare.

Lista documentelor care atestă reședința în străinătate este cuprinsă în Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 373/2024 privind documentele care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Președintele României sau la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților și pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.


Întrebări și sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.




Citește și: 

„Dacă va fi nevoie de un anunț privind candidatura la alegerile prezidenţiale, îl voi face din România”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii