Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:32 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri 2024 AEP reamintește competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală

ro

07 Jun, 2024 19:20 914 Marime text

 
  • Având în vedere că mâine, 8 iunie 2024, ora 07:00, se încheie campania electorală pentru alegerile membrilor din România în Parlamentul European și pentru alegerile autorităților administrației publice locale din 9 iunie 2024, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le reamintește competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală.
     
Având în vedere că mâine, 8 iunie 2024, ora 07:00, se încheie campania electorală pentru alegerile membrilor din România în Parlamentul European și pentru alegerile autorităților administrației publice locale din 9 iunie 2024, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le reamintește competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală, transmite un comunicat din partea AEP.

Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă le dorește mult succes tuturor candidaților la alegerile din 9 iunie și îi îndeamnă să contribuie la desfășurarea în cele mai bune condiții a zilei votului, astfel încât întregul proces electoral să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor.

La alegerile din 9 iunie, vor fi organizate, pe teritoriul României, 18.955 de secții de votare, iar în străinătate 915 secții de votare. Startul votării la aceste alegeri se dă în străinătate, primele secții de votare fiind deschise în Auckland, Noua Zeelandă, sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 22:00, ora României. 

În țară, votarea la cele 18.955 de secții începe duminică, 9 iunie 2024, ora 07:00 și se încheie la ora 22:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 22:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot. Aceleași reguli privind programul secțiilor de votare se aplică și la cele organizate în străinătate.

 Votarea în străinătate se va încheia luni, 10 iunie 2024, ora 08:00, ora României, odată cu închiderea secțiilor organizate pe Coasta de Vest a Americii de Nord.

Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secții de votare din străinătate, prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot, pentru fiecare scrutin în parte. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea acestora.

În ziua alegerilor, informațiilor sintetice privind prezența la vot vor fi aduse la cunoștința opiniei publice de către Biroul Electoral Central, conform următorului program:

 
Ora de referință a informațiilor sintetice 1000 1300 1600 1900 22
Ora la care informațiile sintetice privind prezența la vot vor fi disponibile și date publicității de către Biroul Electoral Central  
1030
 
1330
 
1630
 
1930
 
2230
 
Suplimentar, reamintim că a fost implementată soluţia tehnică de blockchain în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) și în Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării (SICPV), conform Hotărârii AEP nr. 29/2020.

Astfel, au fost alocate următoarele subdomenii necesare pentru accesul la sistemul blockchain, după cum urmează: pentru alegerile autorităților administrației publice locale - https://voting.roaep.ro/locale2024; pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European - https://voting.roaep.ro/europarlamentare2024.


Această soluţie tehnică de blockchain nu permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate pe parcursul procesului electoral nici măcar de către administratorii acestora, asigurând integritatea şi transparenţa acestora. Prin implementarea acestei soluții, informațiile vor fi înregistrate în timp real, în clar și de tip HASH (amprenta digitală a datelor) și vor fi făcute publice la adresele menționate, ceea ce va permite verificarea în timp real sau ulterioară a integrității datelor relevante înregistrate în SIMPV, precum și în SICPV, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Alegeri 2024: 18.978.908 cetăţeni cu drept de vot, înscrişi în Registrul electoral la 31 mai
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii