Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:04 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri electorale 2024 Cum se poate vota cu urna mobilă?

ro

07 Jun, 2024 14:21 943 Marime text
Legile care reglementează cele două tipuri de scrutine din 9 iunie (Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale și Legea 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European) stabilesc că, în cazul persoanelor care nu se pot deplasa la secția de vot, președinții de secții de votare pot decide să trimită, la cerere, o urnă mobilă de vot acolo unde se află aceștia.

Pe lângă urna specială (mobilă), echipa formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral trebuie să ducă la persoanele nedeplasabile toate materialele necesare votării, respectiv buletine de vot, ștampile, tușiere, pixuri etc.

În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială, ea putând fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare, sub paza angajaților Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central (BEC), în categoria alegătorilor netransportabili, care pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile, intră:
  • persoanele care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate;
  • persoanele internate în spital, cămin pentru vârstnici ori alte așezăminte sociale;
  • persoanele reținute ori deținute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu;
  • persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale.
Aceeași hotărâre stabilește că urna specială de vot se va putea folosi doar în cazul secțiilor de votare din țară și în aceeași urnă mobilă vor fi introduse atât voturile pentru alegerile locale, cât și cele pentru europarlamentare.

Pentru a putea vota prin intermediul urnei mobile, alegătorul nedeplasabil trebuie să depună o cerere la secția de votare la care este arondat.

Cererile se pot depune prin mijloace electronice sau fizic, prin intermediul oricărei persoane. Apoi, cererile trebuie să fie datate și semnate olograf (de mână) de către alegătorul care solicită urna mobilă și trebuie să conțină numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, adresa imobilului unde se solicită urna specială, seria și numărul actului de identitate, numărul de telefon, dar și scrutinul sau scrutinele la care vrea să voteze.

Totodată, cererile trebuie să fie însoțite de copii ale oricărui act care certifică faptul că alegătorul e nedeplasabil.

Cererile pot fi depuse la secția de votare competentă inclusiv în ziua votării. BEC recomandă ca depunerea cererilor în preziua alegerilor (sâmbătă) să se facă între orele 18:00 și 19:00, iar în ziua alegerilor, înainte de ora 14:00, astfel încât secția de votare să poată trimite, în timp util, urna mobilă de vot la adresa la care a fost solicitată.

Citește și

Alegeri locale 2024 Constanța. Fără băuturi alcoolice în zona secțiilor de votare! Amenzile ajung până la 3.000 lei (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii