Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:39 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri electorale 2024 Interviu cu candidatul PMP pentru Parlamentul European, Eugen Tomac – „Deschiderea frontierelor aeriene şi maritime nu este un succes, așa cum îl prezintă stânga comasată”

ro

30 May, 2024 17:00 819 Marime text
  • „Deschiderea frontierelor aeriene şi maritime nu este un succes, așa cum îl prezintă stânga comasată. Românii trebuie să fie cu totul în spațiul Schengen, nu amăgiți cu frânturi de drepturi. Consider că procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) reprezintă singura soluție viabilă pentru a remedia această situație”, afirmă Tomac într-un interviu pentru ZIUA de Constanța.
 
Eugen Tomac, lider PMP și candidat ADU la europarlamentara a acordat un interviu pentru cotidianul ZIUA de Constanța, unde a atins principalele probleme cu care se confruntă România, atât pe plan intern, cât și extern, dar a și subliniat țintele pe care le dorește să le atingă într-un nou mandate în forul Parlamentului României
 
Care este opinia dvs. cu privire la negocierile României privind aderarea la spațiul Schengen?
 
Klaus Iohannis și guvernarea PSD-PNL au demonstrat o totală lipsă de eficiență și curaj în negocierile privind aderarea României la spațiul Schengen. Abordarea lor slugarnică a permis Austriei să abuzeze de dreptul de veto fără a opune o rezistență reală. Este inacceptabil ca un stat membru al Uniunii Europene să fie tratat astfel, iar conducerea actuală nu a făcut decât să cedeze presiunilor externe.

Deschiderea frontierelor aeriene şi maritime nu este un succes, așa cum îl prezintă stânga comasată. Românii trebuie să fie cu totul în spațiul Schengen, nu amăgiți cu frânturi de drepturi. Consider că procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) reprezintă singura soluție viabilă pentru a remedia această situație. Din păcate, guvernanții noștri dau dovadă de lașitate, refuzând să se alăture acestui demers juridic care ar putea, în sfârșit, să aducă dreptate pentru România și cetățenii săi. Destul cu minciunile și cu capul plecat! Românii merită respect și egalitate!
 
De ce este sau nu benefic României să implementeze moneda euro și care ar fi orizontul de tip necesar?
 
Adoptarea monedei euro ar aduce României stabilitate economică, facilitarea comerțului, creșterea investițiilor și acces mai bun la piețele financiare internaționale. Însă pentru a adera la zona euro, România trebuie să îndeplinească criteriile de convergență: stabilitatea prețurilor, finanțe publice sustenabile, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzii. În prezent, nu îndeplinim niciunul dintre aceste criterii și, în ultimii 10 ani, ne-am îndepărtat de ele. În 2016, le respectam, dar guvernările incompetente ale PSD și PNL ne-au tras înapoi.

Croația, de exemplu, a adoptat euro în 2023 și a intrat în Schengen, deși este membru UE doar din 2013, cu șase ani după noi. Mai mult, Bulgaria ar putea adopta în această vară legea pentru adoptarea euro. Se poate face și la noi, însă lipsesc voința politică și oamenii competenți care să ducă acest proces mai departe. România are nevoie de lideri capabili și dedicați pentru a îndeplini aceste criterii și a aduce stabilitate economică reală.
 

Salariul minim pe economie trebuie să crească să atingă ținta impusă. Este România pregătită să susțină majorările salariale?
 
Adoptarea Directivei salariilor minime este un succes major al Uniunii Europene și un obiectiv pe care l-am susținut activ în acest mandat. România trebuie să se alinieze urgent la aceste prevederi pentru a reduce semnificativ rata de sărăcie în muncă, care este printre cele mai ridicate din UE.

Suntem pregătiți pentru această schimbare, dar asta înseamnă că trebuie să scoatem din ecuație furturile și risipa banului public. Nu mai este loc pentru pensionari speciali și salarii de mii de euro acordate oamenilor de casă PSD și PNL. Voi continua să monitorizez implementarea corectă a directivei, care trebuie integrată în legislația națională până la 15 noiembrie 2024. Un salariu minim echitabil ar aduce justiție socială pentru toți românii.Este necesară o întărire a negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

În trecut, ați susținut că „Reunificarea României şi Basarabiei, un proces realizabil, care trebuie promovat şi la Bruxelles”. Cum vă poziționați în prezent?
 
Viitorul Republicii Moldova este alături de România, în Uniunea Europeană. Am afirmat acest lucru clar și răspicat în toți cei 5 ani de mandat în Parlamentul European și în cei 7 ani de mandat în Parlamentul României și voi continua să o spun până când acest deziderat va deveni realitate. Am îndemnat constant, atât la Bruxelles, cât și la București, să susținem cu toată forța parcursul european al Republicii Moldova.


Românii din Republica Moldova merită un viitor mai bun, departe de amenințarea Rusiei lui Putin. În Parlamentul European, am dedicat multe intervenții subiectelor ce privesc realitatea trăită de aceștia: încălcarea drepturilor omului în Transnistria, șantajul energetic al Moscovei, dezinformarea și ingerințele Rusiei, necesitatea investițiilor și a libertății presei. Am organizat o expoziție fotografică la Bruxelles, subliniind eforturile Republicii Moldova spre integrarea europeană, eveniment inaugurat de Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Integrarea Republicii Moldova în UE nu exclude reîntregirea cu România; din contră, trebuie să susținem acest proces în continuare, în mod credibil și argumentat. Voi continua să lupt la Bruxelles pentru viitorul european al Republicii Moldova și pentru reunirea tuturor românilor în cadrul aceleași granițe.
 
Ar trebui Rusia să fie mai aspru sancționată de către UE, dat fiind războiul împotriva Ucrainei?

Da, Rusia ar trebui să fie sancționată mult mai aspru de către UE. Pachetele de sancțiuni ale UE către Rusia trebuie actualizate pentru a reflecta gravitatea situației. Rusia trebuie izolată total pe plan economic și politic, iar toate bunurile rusești din UE ar trebui înghețate și folosite pentru susținerea Ucrainei.

Mai important, UE trebuie să sancționeze statele membre care nu respectă sancțiunile impuse Rusiei și chiar intensifică raporturile comerciale cu aceasta, cum este cazul Austriei. Este inacceptabil ca anumite țări să submineze eforturile colective ale Uniunii Europene de a pune presiune pe Rusia, ignorând astfel solidaritatea europeană și contribuind la perpetuarea conflictului.
 
Cum vedeți înțelegerea celor două partide de la guvernare – PSD și PNL – cu privire la comasarea alegerilor?

Înțelegerea dintre PSD și PNL pentru comasarea alegerilor este profund problematică și ilegală. Comasarea alegerilor cu mai puțin de șase luni înaintea scrutinului încalcă principiile fundamentale ale dreptului electoral și ale democrației. Această schimbare poate complica exercitarea dreptului de vot și crea confuzie pentru alegători, contravenind recomandărilor Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția. Am adresat scrisori către comisarii europeni, pentru a le pune în vedere acest derapaj al coaliției.
PSD și PNL au vrut să își asigure un avantaj electoral prin această manevră, temându-se de Alianța Dreapta Unită. Tot din acest motiv, au luptat pentru eliminarea reprezentanților PMP din secțiile de votare. Frica lor că vor pierde puterea îi determină să recurgă la astfel de tactici care nu doar că subminează democrația, dar și reduc șansele alegătorilor de a vota pentru o alternativă reală și reprezentativă.
 
Cum ar trebui abordată situația copiilor români născuți în afara granițelor țării? Ce sprijin ar trebui să vină din partea Statului?

Recent, premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj către românii din străinătate: „Vă cer iertare că n-am fost în stare să vă ținem acasă”. Aceste cuvinte sunt o dovadă a eșecului guvernării actuale. În loc să perpetueze eșecul, un prim-ministru trebuie să caute soluții reale și eficiente. Din păcate, rezultatul acestei guvernări este că tot mai mulți tineri vor părăsi țara, în loc să se întoarcă cei care au plecat deja.

Avem nevoie de o guvernare solidă, capabilă să îmbunătățească condițiile de trai pentru toți românii, astfel încât țara noastră să devină un loc în care oamenii își doresc să trăiască, să muncească și să își crească copiii. Trebuie să investim în educație, sănătate, infrastructură și oportunități economice, pentru ca familiile să nu mai fie nevoite să plece în căutarea unei vieți mai bune.

Este crucial să adoptăm politici care să sprijine copiii români născuți în străinătate, oferindu-le oportunități de a învăța limba și cultura română, de a se simți conectați cu țara lor de origine și de a avea acces la toate resursele necesare pentru a-și dezvolta potențialul. Doar așa vom putea construi un viitor mai bun pentru România și pentru toți românii de pretutindeni.
 
În final, care sunt țintele pe care vreți să le atingeți într-un nod mandat în Parlamentul European?

Lupta pentru Schengen este în continuare un obiectiv prioritar. Sunt singurul deputat european care a avut curajul să deschidă un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, contestând votul nedrept din 8 decembrie 2022. Am apărat cauza noastră în fața instituțiilor europene și am prezentat în Parlamentul European o petiție semnată de peste 50.000 de cetățeni. Chiar dacă unele controale la frontiere au fost ridicate, România trebuie să devină membru deplin al spațiului Schengen.

De asemenea, lupta pentru integrarea R. Moldova. Am fost și voi rămâne cel mai vocal susținător al destinului european al Republicii Moldova în Uniunea Europeană, alături de România. Acest obiectiv este din ce în ce mai aproape și sper ca în următorul mandat să regăsim toți românii uniți în familia europeană. Este totuși, un proces dificil, și pentru asta avem nevoie de politicieni capabili, care să nu permită celor populiști sau celor care servesc interesele Rusiei să împiedice acest parcurs.

Recuperarea Tezaurului României sechestrat în Rusia rămâne, de asemenea, un obiectiv la care mai avem foarte mult de muncit. Rezoluția privind returnarea tezaurului României, votată cu o largă majoritate în Parlamentul European, este un real succes pentru țara noastră, însă mai sunt pași de urmat pentru a ne asigura că această creanță nu rămâne uitată.
 
Comandat de Partidul Mişcarea Populară, parte a Aliantei Dreapta Unita USR-PMP-Forta Dreptei
Executat de ZIUA de Constanta – portal: www.ziuaconstanta.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 41240004

Citește și


Eugen Tomac, lider PMP și candidat ADU la europarlamentare, despre modificările privind salariul minim „România este obligată să transpună în legislația națională Directiva salariilor minime până la 15 noiembrie 2024”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii